Mergi la conţinutul principal

Vine vacanţa, unde trimitem copiii în tabără?

Odată cu vacanţa de vară soseşte şi eterna problemă a atâtor părinţi: cu cine să-şi lase copiii cât timp sunt la serviciu. Unii rezolvă problema cu ajutorul bunicilor sau al persoanelor angajate în acest scop, dar sunt şi alte opţiuni, cum ar fi taberele. Totuşi, mulţi sunt reticenţi, mai ales dacă este vorba despre copii mici, nu îndeajuns de autonomi sau care merg pentru prima dată în tabără, relatează Agerpres.
Taberele nu sunt la fel, nici copiii nu sunt la fel şi, prin urmare, nu toţi acceptă să meargă în tabără. Isabel Carrasco Cabeza, de la cabinetul psihologic Cinteco din Madrid, avertizează că „taberele de vară prezintă multe avantaje, dar trebuie să ştim să o alegem pe cea adecvată pentru copilul nostru în funcţie de vârsta sa şi de activităţile care îi plac".
Ofertele sunt variate - activităţi sportive, limbi străine etc. - şi se desfăşoară în ţară sau în străinătate. Indiferent de conţinut, taberele au în comun faptul de a oferi o serie de aspecte pozitive pentru dezvoltarea personală şi emoţională a copiilor.
Cele mai însemnate avantaje constau în faptul că în tabere se promovează valori precum munca în echipă; se facilitează independenţa şi autonomia, copiii învăţând să ia decizii şi să-şi asume responsabilităţi; copiii învaţă cum să relaţioneze şi îşi îmbunătăţesc abilităţile de comunicare; cresc toleranţa şi respectul faţă de persoane sau idei diferite, datorită convieţuirii cu persoane de diverse rase, din locuri diferite şi cu alte obiceiuri; copiii învaţă să aprecieze mai mult familia, prietenii şi chiar comodităţile pe care le au acasă, dar se şi distrează.
Mersul în tabără „permite creşterea aprecierii de sine şi a siguranţei de sine atât de necesare în timpul copilăriei", aminteşte psihologul.
Totuşi, pot apărea şi dezavantaje când tabăra aleasă nu este adecvată pentru copil fie din cauza vârstei celorlalţi participanţi, fie din cauza activităţilor sau când copilul manifestă o dependenţă maternă şi este prima dată când se separă de părinţi. „În aceste cazuri, nu putem alege o tabără cu o durată mare, pentru că, dacă înainte copilul nu a dormit sau nu a stat decât acasă, este logic ca tabăra să devină un infern, mai ales la început", potrivit psihologului.
Copiilor nu le putem impune să meargă într-o tabără care nu le place. „Trebuie să fie ei cei care decid ce tip de tabără doresc", pentru că „trebuie să fie o activitate de recreere, nu o obligaţie".
Cel mai bine ar fi ca părinţii să obţină cele mai multe informaţii cu putinţă despre tabăra care îi interesează şi să asiste la reuniunile de informare, să afle în ce constau activităţile, facilităţile, măsurile de securitate, iar apoi să se consulte acasă cu copiii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro