Ati racit? Nu uitati remediile folosite de generatii: o frectie, un paracetamol, un ceai fierbinte.
Daca pina a doua zi nu este semn de ameliorare va adresati medicului, nu farmacistului, nu familiei, nu rudelor. Nu ezitati sa cereti sprijinul unei persoane calificate pentru clarificarea starii de sanatate, daca mergeti la farmacie riscati sa dati bani multi si efectul sa fie zero. Nu am nimic cu farmacistii, dar, de cele mai multe ori, in spatele ghiseului gasim o asistenta de farmacie tinara, aspectoasa, dar mai putin experimentata. Mare atentie trebuie sa acordam copiilor, care trebuie vazuti neaparat de medic, pentru ca starea lor generala poate evolua spre gravitate rapid.
De asemenea, atentie la persoanele de virsta a treia, persoanele cu afectiuni asociate -cardiaci, bronsitici, diabet, cancer etc., acestia avind o imunitate scazuta. Obligatia cetateneasca este sa ai calitatea de asigurat medical. Dar, pentru persoanele care nu sint asigurate, din diverse motive, legiuitorul a luat masuri de protectie, in sensul ca: sint programe nationale de sanatate care asigura tratament, spitalizare, controale periodice (tuberculoza, cancer, diabet); urgentele medicale sau chirurgicale beneficiaza de asistenta medicala, de asemenea gravidele si copiii.
Revenind la titlu, sezonul rece favorizeaza aparitia afectiunilor de tip respirator. Nu credeti ca trebuie sa ne protejam? Cum? Va dau citeva recomandari:
- aveti grija de propria persoana, in sensul ca imbracamintea trebuie sa fie adecvata anotimpului (ati observat ca avertizarile meteo sint din ce in ce mai precise);
- preveniti afectiunile respiratorii evitind aglomerarile, compania persoanelor deja afectate, aerisiti zilnic camera de cel putin doua ori pe zi, nu fumati in dormitor sau camera copilului (cel mai bun sfat este sa renuntati la fumat), toaleta bucala corecta (spalarea pe dinti de cel putin doua ori pe zi -dimineata si seara, pentru ca flora microbiana de la nivel bucal sub o infectie virala banala poate deveni grava);
- vaccinarea antigripala e benefica.
In concluzie, este adevarat ca sezonul rece favorizeaza aparitia afectiunilor respiratorii, dar depinde de noi sa le infruntam, sa le prevenim sau, la nevoie, sa solicitam ajutor calificat.
dr. Maria TICHESCU, medic primar pneumolog