Mergi la conţinutul principal

Vin sărbătorile. Cum acționează hoții și tâlharii pentru a face rost de bani

* este perioada sărbătorilor de iarnă, toată lumea aleargă după cumpărături, îngrămădeala și agitația sunt la ordinea zilei * infractorii au și ei serios de “muncă”: urmăresc portofelele, bijuteriile, telefoanele ori bunurile lăsate la vedere în autoturisme sau dau atacuri în stradă * oamenii trebuie să aibă mare grijă de bunurile pe care le dețin, să își ia unele măsuri de precauție, atât pe stradă, cât și acasă

 

Oferim sau nu «cadouri» de sărbători, hoților și tâlharilor care stau la pândă! De noi depinde totul! Trebuie să ne punem această întrebare și să avem mai mare grijă la bunurile personale, gen portofele, poșete, telefoane, bijuterii, care îi atrag pe infractori dacă sunt lăsate nesupravegheate. Într-o fracțiune de secundă, omul obișnuit nu mai ia cadouri pentru el și cei dragi, ci îi face un “cadou” infractorului.

Este perioada când hoții și tâlharii profită de slăbiciunea și neatenția oamenilor care se îngrămădesc la cumpărături și nu mai au grijă de bunurile personale.

Infractorii vor și ei să aibă ce pune pe masă, eventual își mai cumpără și cadouri din banii obținuți după ce mai fură câte un portofel, o poșetă, un telefon. Că doar nu se apucă să munească cinstit, așa la sfârșit de an.

Este perioada când hoții și tâlharii atacă, că doar asta este ocupația lor principală, să fure de la oameni nevinovați aflați pe stradă sau la cumpărături în magazine, unde aglomerația este inevitabilă, pentru a face rost de bani.

Și bunurile lăsate la vedere în autoturisme, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, cât șoferul merge să cumpere ceva, dispar la foc automat.

 

Cum trebuie să ne comportăm în perioada sărbătorilor

După cum arată polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila, perioada sărbătorilor de iarnă, cu aglomerația și agitația cauzate de goana după cadouri și bunătăți pentru mesele de Crăciun și Revelion, cu diferitele evenimente religioase ori cultural-artistice care atrag mulți participanți constituie, pentru hoți și tâlhari, perioada ideală pentru rotunjirea fără efort a veniturilor.

Portofelele, bijuteriile, telefoanele ori bunurile lăsate la vedere în autoturisme, reprezintă țintele preferate ale infractorilor. “Munca hoților și a tâlharilor este ușurată și de atitudinea unora dintre semeni, care, grăbiți, preocupați de listele de cumpărături, cu mâinile ocupate de sacoșe uită de minimele măsuri de precauție pe care ar trebui să le aibă în vedere când vine vorba de siguranța bunurilor personale. Oamenii legii intensifică în această perioadă activitățile de informare a cetățenilor privind măsurile de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, vizate fiind în mod deosebit zonele cu flux mare de cetățeni. Un exemplu în acest sens îl constituie demersul comun al reprezentanților IPJ  Brăila și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila care, în data de 6 decembrie, au oferit recomandări pentru prevenirea furturilor din genți și buzunare și a tâlhăriilor, credincioșilor veniți în pelerinaj la Biserica Sf. Nicolae din municipiul Brăila, cu ocazia zilei patronului spiritual al orașului”, arată polițiștii brăileni.

 

Cum poți fi în siguranță pe stradă: geanta și portofelul, atracții pentru hoți

Pe stradă, geanta purtată pe umăr este o atracție pentru hoți. Polițiștii recomandă oamenilor să țină geanta lipită de corp, pe cât posibil, în așa fel încât infractorii să nu aibă acces la ea. “Dacă ai cu tine o geantă, orientează deschiderea acesteia spre tine: asigură-te că este închisă și că portofelul și telefonul nu sunt la vedere; Fii atent la persoanele din jurul tău și nu te lăsa distras de activități precum cititul, vorbitul la telefonul mobil sau navigarea pe internet; ține bunurile de valoare în buzunare adânci sau care se închid cu fermoar”, atenționează polițiștii.

Brăilenii care se deplasează cu mijloace de transport în comun, sunt sfătuiți să nu poarte portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor sau în buzunarul exterior al hainei sau poșetei.

Dacă esti înconjurat de persoane dubioase, schimbă-ți imediat locul.

Geanta trebuie poziționată în față, dacă e posibil, între corp și un element fix din autovehicul. Potrivit polițiștilor, oamenii trebuie să evite să citească sau să utilizeze telefonul mobil în mijloacele de transport în comun.

 

Mare grijă când mergi la cumpărături: nu scoate toți banii din portofel

Banii atrag mereu atenția hoților! Cumpărătorii sunt sfătuiți să se ferească de priviri indiscrete când scot banii pentru a plăti cumpărăturile. Dacă stau la rând pentru a cumpăra ceva, oamenii trebuie să evite înghesuiala, întrucât hoții acționează mult mai simplu la înghesuială.

Atunci când sunt plătite cumpărăturile este recomandat să nu fie scoși toți banii din portofel, ci numai suma necesară. “Nu așeza niciodată geanta în coșul de cumpărături!”, atenționează polițiștii.

Dacă ești victima unui hoț sau tâlhar: Strigă  cât mai tare după ajutor!

Dacă infractorul este agresiv, nu opune rezistență și renunță la bunurile vizate de acesta;

Reține semnalmentele agresorului: înălțime, conformație, culoarea ochilor, culoarea părului, îmbrăcăminte, semne particulare;

ANUNȚĂ IMEDIAT POLIȚIA APELĂND NUMĂRUL 112!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro