Vin chinezii la Brăila! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Centrul Comercial «Armonia» se va transforma în fabrică

Vin chinezii la Brăila!

• un grup investiţional din Shanghai a cumpărat, recent, Centrul Comercial “Armonia” şi vrea să construiască la Brăila o fabrică specializată în producţie de lămpi şi veioze LED • este vorba despre  Liting Universal Group, constituit din două companii mari, care activează în mai multe domenii precum: activităţi hoteliere, producţie de corpuri de iluminat şi tehnologie axată pe energie solară • potrivit primarului Marian Dragomir, investiţia de la Brăila va crea 200 de locuri de muncă pentru început, ajungându-se la 600 de posturi în următorii 3 ani • edilul-şef a mai subliniat că investitorii chinezi şi-ar putea aduce în viitor şi alţi parteneri pentru a dezvolta şi mai mult zona respectivă, care oricum ar trebui să se transforme în Parc Industrial • fabrica ar trebui să îşi înceapă activitatea la iarnă

 

După intrarea firmei japoneze Yazaki pe piaţa locală, încă un investitor de calibru din Asia îşi îndreaptă atenţia către Brăila. Grupul “Liting Universal” din Shanghai, China (format din Liting Universal Company şi Glorious Electric Corporation), a cumpărat, recent, Centrul Comercial “Armonia” şi are de gând să realizeze acolo o fabrică specializată pe producţia de lămpi, veioze şi alte produse electrice de iluminat locuinţe, în special bazate pe tehnologie LED. Însă şi mai interesant este că tot la Brăila va funcţiona şi Centrul European pentru producţie, dar şi Hub-ul companiei pentru operaţiuni în alte regiuni ale Europei. Cu alte cuvinte, de aici se va distribui întreaga linie de produse a grupului, către partenerii acestuia din România, dar şi din restul Europei, ceea ce nu sună deloc rău. Ba mai mult, vestea vine ca o gură proaspătă de oxigen, în special pentru  brăilenii aflaţi în căutarea unui job. Potrivit celei mai recente statistici publicate de AJOFM Brăila, în luna februarie numai în municipiu erau 928 de şomeri, în timp ce în judeţ numărul acestora se ridica la 8.084. Odată cu deschiderea fabricii, care a fost estimată pentru această iarnă, vor fi angajate 200 de persoane. Se caută directori, ingineri, tehnicieni, dar şi lucrători. Iar în următorii 3 ani, compania chineză susţine că va ajunge la cel puţin 600 de angajaţi.

 

Anunţul privind sosirea investitorilor din Shanghai la Brăila a fost făcut public, ieri, de către primarul Marian Dragomir şi cei doi viceprimari Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea, în cadrul unei conferinţe de presă axată strict pe acest subiect. Potrivit primarului Marian Dragomir, Liting Universal Group derulează afaceri în China, unde pe lângă fabrici de producţie are şi câteva hoteluri în gestiune, dar şi în Japonia, unde deţine imobile şi intenţionează să mai cumpere şi altele. Grupul investiţional a ajuns în Brăila în baza dorinţei de a se extinde şi în Europa. Astfel, în 2016 reprezentanţii celor două companii Liting Universal Company şi Glorious Electric Corporation au început analizele şi întâlnirile cu reprezentanţii mai multor ţări de pe continent. Şi în România aceştia au procedat asemănător, purtând o serie de discuţii cu autorităţile locale din mai multe judeţe, însă în cele din urmă s-au oprit la Brăila, unde, potrivit edilului-şef, înţelegerea şi seriozitatea au primat.

“În anul 2016, grupul şi-a propus extinderea în Europa, unde au fost vizate mai multe ţări. Au fost făcute vizite şi în România, iar aici, după ce au ales mai multe zone geografice pentru analiză, au purtat discuţii în mai multe oraşe, iar după mai multe întâlniri au analizat oportunităţile şi deschiderea celor din administraţia locală faţă de propunerile lor. Astfel, am ajuns la discuţii foarte avansate la Brăila. Au fost prezentate mai multe variante de terenuri publice, dar şi de terenuri private care aveau sau nu aveau construcţii pe ele. S-au purtat negocieri de către reprezentanţii firmei şi în final au ales varianta cumpărării unui spaţiu comercial deja construit pentru a câştiga timp în vederea începerii producţiei. Şi ţin să subliniez că este vorba despre producţie, nu servicii sau altceva. Am negociat cu mai mulţi proprietari din Brăila şi în final au ales Centrul Comercial «Armonia». În data de 17 martie 2017 s-a înfiinţat la Brăila «Glorious Lighting» SRL cu sediul în municipiu. În câteva zile după, s-a finalizat cumpărarea Centrului Comercial «Armonia», cu o suprafaţă de 19,8 ha, din care o suprafaţă construită de 38.600 mp. Astfel, o parte a construcţiei existente va fi folosită pentru fabrică, iar pe o altă suprafaţă de teren se va încerca atragerea unor parteneri ai acestei companii la Brăila în anii următori”, a declarat Dragomir.

Cât despre motivele pentru care afaceriştii din China au ales să investească tocmai în oraşul nostru, primarul a subliniat că cel mai important aspect a fost încrederea şi disponibilitatea administraţiei locale de a răspunde tuturor solicitărilor legate de viitoare facilităţi.

“Eu mă bucur că este o activitate de producţie şi că vom avea cel puţin 200 de persoane care vor avea un loc de muncă. Dacă vor fi şi bine plătiţi prin această competiţie a investitorilor, atunci va fi şi mai bine. Şi dacă aceste persoane vor fi şi calificate - şi cu siguranţă vor fi -, e un lucru bun pentru Brăila. Să nu mai vorbim că are sediul în Brăila, deci va plăti taxele şi impozitele atât pentru afacere cât şi pentru angajaţi în municipiul nostru”, a declarat la rândul său viceprimarul Doiniţa Ciocan.

 

Ce planuri are compania la Brăila şi cu ce facilităţi a “sărit” Primăria

Potrivit edilului-şef, investitorii chinezi nu vor să realizeze la Brăila doar o simplă fabrică unde să se construiască produse electrice pentru locuinţe, ci un Centru European pentru Producţie, precum şi un Hub pentru operaţii cu alte regiuni de pe continentul european, lucru deloc de neglijat.

“Cel mai important lucru al acestei afaceri este că toată producţia se va realiza la Brăila, că sediul societăţii este în Brăila, iar această producţie va ajunge la foarte multe companii multinaţionale, în domeniul comerţului corpurilor de iluminat pentru apartamente şi case. Iar un lucru la fel de important este că societatea nu doreşte să se oprească aici şi au existat discuţii privind atragerea unor parteneri din zona asiatică, ştiut fiind faptul că producţia în zona Europei generează şi facilităţi pentru companie, de la câştigul în ceea ce priveşte scurtarea rutelor de transport până la cele legate de aspectele vamale. Compania va începe în iarna acestui an cu un număr de aproximativ 200 de angajaţi şi va creşte în 3 ani numărul acestora la 600. Vor fi angajaţi directori pentru fabrică, ingineri, tehnicieni şi lucrători. Estimează să înceapă producţia tot în iarna acestui an”, a afirmat Dragomir.

Sursa citată a subliniat că foarte multe dintre lucrurile cerute de către companie s-au mulat perfect pe planurile municipalităţii, astfel că discuţiile despre facilităţi s-au derulat fără nicio problemă. Printre dorinţele principale ale investitorilor chinezi s-a numărat şi obţinere statutului de Parc Industrial pentru zona unde ar urma să funcţioneze fabrica. De asemenea, aceştia au solicitat asigurarea transportului, precum şi reabilitarea Străzii Focşani.

“Bineînţeles că nu ar fi fost posibil ca ei să vină la Brăila dacă nu am fi negociat şi dacă nu le-am fi oferit anumite facilităţi de care au nevoie. Dar am ajuns cu toţii la concluzia că acele facilităţi sunt necesare atât pentru ei, cât şi pentru alte companii din Brăila, România sau din afara Europei, care vor să vină să investească aici. Printre facilităţile oferite s-a numărat începerea demersurilor pentru obţinerea statutului de Parc Industrial, începerea reabilitării Străzii Focşani, până la Şoseaua de Centură. Lucru pe care îl vedeţi deja prins în bugetul pe anul 2017. Încercăm să facem această lucrare din fonduri proprii, sau pe Ordonanţa 28, cu bani locali şi bani de la Guvern. Au mai solicitat suport pentru transportul angajaţilor, astfel încât în momentul în care vor începe producţia să aibă o staţie de autobuz în faţa intrării Centrului Comercial «Armonia». Să prelungim o linie de transport până în acea locaţie, lucru pe care îl vom analiza şi pentru fabrica existentă în Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila. De asemenea, sunt interesaţi să aibă o colaborare cu «Braicar» în vederea încheierii unor contracte la preţurile companiei, pentru transportul angajaţilor din localităţile învecinate municipiului Brăila, la fabrică”, a mai completat Dragomir.

Pe lângă facilităţile amintite, Primăria s-a angajat să ofere tot suportul investitorilor din China pentru obţinerea, în regim de urgenţă, a certificatului de urbanism, a autorizaţiei de construcţie şi a tuturor documentelor necesare renovării spaţiului respectiv.

“O să le oferim şi suport în relaţiile cu furnizorii de utilităţi, Primăria o să se implice în organizarea unor târguri de joburi şi o să le putem pune şi spaţii la dispoziţie în acest sens, astfel încât să poată să îşi recruteze personalul, dintre cei care vor dori să vină să lucreze. De asemenea, un lucru foarte important pentru viitor, vom oferi acelaşi tip de suport pentru partenerii companiei care vor dori să vină să investească la Brăila”, a mai adăugat sursa citată.

Dragomir a mai precizat că va purta discuţii şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a creşte interesul elevilor vizavi de şcolile profesionale, în special cele legate de zona electrică, în contextul în care există cerere pentru acest domeniu pe piaţa muncii.

 

Cum s-a ajuns la Centrul Comercial “Armonia”

Liderii administraţiei locale nu au ştiut să precizeze cât a costat achiziţionarea Centrului Comercial “Armonia”, precizând că discreţia maximă a fost una dintre principalele pretenţii ale afaceriştilor chinezi. Dragomir a explicat că este vorba despre un contract comercial cu clauze private, încheiat între Liting Universal Group, o casă de insolvenţă şi persoana care cumpărase la un moment dat imobilul.

“Sunt date confidenţiale la care nici noi nu am avut acces”, a punctat edilul-şef.

Trebuie subliniat totuşi că, potrivit unui articol publicat de Capital.ro în ianuarie, Centrul Comercial “Armonia” fusese preluat la începutul acestui an de către Mohammad Alabdi, un antreprenor român de origine siriană, care avea intenţia de a transforma locaţia într-o unitate de producţie pentru componente Dacia. Între timp, probabil în baza unor negocieri clădirea a ajuns în proprietatea investitorilor chinezi, care au schimbat datele problemei.

Cât despre discreţia cerută de investitori, Dragomir a recunoscut că nici măcar angajaţii Primăriei nu au ştiut despre acest demers până la anunţul oficial.

“Nu a ştiut decât un număr foarte restrâns dintre angajaţii Primăriei Municipiului Brăila. Este o cerinţă de confidenţialitate cerută de marile companii. Vreau să le mulţumesc mult celor doi viceprimari, fără de care nu am fi fost astăzi în această situaţie, dar şi unora dintre angajaţii Primăriei Municipiului Brăila, care fără să ştie pentru ce, ne-au furnizat în timp util toate informaţiile de care am avut nevoie pentru a atrage această mare investiţie la Brăila”, a declarat Dragomir.

Cât despre valoarea efectivă a investiţiei pe care Liting Universal Group ar urma să o realizeze la “Armonia”, primarul a punctat că va putea să ofere mai multe detalii abia în momentul în care se va aplica pentru autorizaţia de construcţie.

“Dar vorbim în primul rând de recompartimentarea centrului într-o fabrică, lucrări de amenajare interioară, probabil că vor fi mici reabilitări şi în zona parcării. După aceea, va fi aducerea în ţară şi instalarea liniei de producţie la valori pe care nu vi le pot da în momentul de faţă, decât după ce avem de la ei proiectul şi aplicarea pentru autorizarea de construcţie. Însă mai interesant este că angajările vor începe să facă în toamna acestui an”, a mai punctat edilul-şef.

Cât despre reabilitarea clădirii, Dragomir a explicat că grupul îşi va alege singur compania cu care va lucra, în ciuda speranţelor administraţiei ca firma aleasă să fie totuşi una din Brăila.

 

Cine este Liting Universal Group

Potrivit datelor oferite de municipalitate, Liting Universal Group este format din două companii. Liting Universal Company, înfiinţată în 1985 care are 710 angajaţi şi Glorious Electric Corporation, care are 510 angajaţi. Ambele funcţionează în Shanghai, grupul având o cifră de afaceri de 80 milioane de dolari.

Principala activitate de producţie constă în realizarea de corpuri de iluminat pentru zona de reşedinţă. Însă grupul investeşte de asemenea şi în tehnologie bazată pe electricitate solară şi are o producţie proprie de aproximativ 1 milion de kw pe an. De asemenea, procesează plastic şi metal în fabrica proprie, unde realizează componentele necesare pentru celelalte produse. Are şi propria linie  de vopsire şi tratare electrostatică a produselor şi lucrează foarte mult cu tehnologia LED.

Grupul deţine 3 hoteluri în Shanghai: Mansion Hotel din 1997, cu 123 de camere, Lihui GDH Internaţional Hotel din 2010, cu 198 de camere şi Jinling Internaţional Hotel din 2014, cu 251 de camere. Începând cu  2013 grupul a început investiţiile în imobiliare şi în Japonia, unde deţine deja opt proprietăţi în Tokyo şi o proprietate în Yokohama. În prezent, negociază pentru a cumpăra  încă o proprietate în Japonia, un zgârie-nori pe care ar trebui să îl obţină în noiembrie. Printre cei mai importanţi clienţi ai companiei sunt Nidori (în Asia), dar şi din Europa şi SUA: Tesco, Walmart, Habitat, Argos sau Biglots.

Grupul a înfiinţat pe 17 martie societatea Glorious Lighting SRL Brăila, prin intermediul căreia îşi va gestiona activitatea din România.

 

Cine este Glorious Lighting SRL

Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, firma Glorious Lighting SRL a fost înfiinţată pe 17 martie 2017 şi are sediul pe strada Constantin Sandu-Aldea, nr. 1, deţinut prin intermediul unui contract de închiriere din 2 martie, pentru trei luni de zile. Capitalul social integral vărsat în această societate este de 100.000 lei, echivalentul a 22.222 euro. Are 10.000 de părţi sociale cu o valoare de 10 lei fiecare. Sediul mamă al companiei chineze se află în Hong Kong.  În Brăila, administratorul companiei este Jui - Lung Chen. Domeniul de activitate principal este fabricarea de echipamente electrice de iluminat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro