Mergi la conţinutul principal

Vin banii europeni. Care sunt prioritățile pentru Brăila

• Programul Regional Sud-Est 2021-2027 beneficiază de o alocare totală de 1,48 miliarde de euro • elementul de noutate este acela că Programul se descentralizează și este realizat pe baza nevoilor cetățenilor din regiunea de Sud-Est

 

Vin noi fonduri europene! Ieri, 22 noiembrie 2022, în Sala Oglinzilor a Teatrului “Maria Filotti”, a avut loc lansarea Programului Regional Sud-Est 2021-2027, organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR Sud-Est). La eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, autorităților naționale, autorităților publice locale din regiunea Sud-Est, printre care s-au numărat: Luminița Mihailov - director general ADR Sud-Est, Andreea Anamaria Naggar - secretar de stat în Ministerului Investițiilor și al Proiectelor Europene, Krzysztof Kasprzyk - șef adjunct al Unității pentru România, Direcția Generală Politică Regională & Urbană, Comisia Europeană, Jenica Crăciun - șef AM PR SE, Marian Dragomir - primarul Brăilei, Francisk Chiriac - președintele Consiliului Județean Brăila.

Programul Regional Sud-Est 2021-2027 beneficiază de o alocare totală de 1,48 miliarde de euro, noutatea fiind aceea că Programul Operațional Regional se descentralizează și este realizat pe baza nevoilor cetățenilor din regiunea de Sud-Est, lucru apreciat și de primarul Marian Dragomir.

“Ne aflăm astăzi (n.r. - ieri) într-o clădire reabilitată pe fonduri europene și acesta este un exemplu de bună practică. Vreau să salut în mod special un lucru: faptul că vorbim în sfârșit de descentralizare și că în viitor, să spun așa, ghidurile vor fi realizate pe plan local. Acest lucru aduce un plus în ceea ce privește finanțarea europeană, ca urmare a faptului că nevoile adaptate fiecărei comunități vor fi incluse în ghidurile principale. Fondurile europene au un aport esențial în dezvoltarea comunităților locale, și există în fiecare localitate exemple de bună practică, dar în viitor scopul nostru va fi să adaptăm nevoile fiecărei localități și fiecărei regiuni în viitoarele ghiduri ce vor fi realizate în perioada următoare”, le-a transmis celor prezenți primarul Marian Dragomir.

Fondurile europene din exercițiul financiar 2021-2027 sunt structurate în șapte priorități de dezvoltare, iar investițiile/finanțarea vor sprijini specializarea inteligentă și inovarea, IMM-urile, digitalizarea, eficiența energetică a clădirilor, dezvoltarea urbană, infrastructura verde, mobilitatea urbană și conectivitatea regională, infrastructura educațională, regenerarea urbană, valorificarea patrimoniului natural/cultural.

În discursul său, Krzysztof Kasprzyk, directorul adjunct al Unității România din cadrul Direcției Generale Regio a Comisiei Europene, le-a oferit trei sfaturi primarilor, președinților de CJ și celorlalți participanți la eveniment interesați de atragerea de fonduri europene: “Gândiți la scară mare!”, “Simplificați lucrurile!” și “Lucrați împreună!”. În finalul mesajului său, Krzysztof Kasprzyk nu le-a urat mult succes celor prezenți, argumentând că nu e vorba de noroc în atragerea de fonduri europene, ci de multă muncă și seriozitate. Din păcate, nu toți cei prezenți în sală au fost atenți la discursul reprezentantului Comisiei Europene, susținut în limba engleză, fiind mai preocupați să stea pe telefon sau să șușotească cu colegii.

Trebuie punctat că la evenimentul de lansare a participat și Răzvan Popescu, subsecretar de stat din vara acestui an în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fost consilier municipal PSD Brăila.

“Este un nou început, un drum la care vă urez mult succes și vă felicit pentru munca titanică depusă. A fost un efort deosebit! Vorbim acum de o descentralizare, iar pentru regiunea Sud-est s-au alocat 1,48 milioane euro. După această investiție ne dorim ca zona Sud-Est să fie o regiune mai competitivă, mai prietenoasă cu mediul, digitalizată, accesibilă, educată, atractivă, emisiile de carbon scăzute etc. În final, vă asigur de toată deschiderea și de toată susținerea ministerului, ca și până acum”, a declarat Răzvan Popescu, subsecretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

Ce priorități au Dragomir și Chiriac în noul exercițiu financiar?

În urma evenimentului de lansare a noului Programul Regional Sud-Est 2021-2027 de ieri, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” i-au întrebat pe primarul Marian Dragomir și pe președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, ce proiecte cu fonduri europene au în plan pentru anii următori la nivel de municipiu, respectiv județ.

Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că sunt patru proiecte prioritare: modernizarea liniei de tramvai și crearea unei piste de biciclete de la Strada Grigore Alexandrescu până la stațiunea Lacu Sărat, achiziția de tramvaie și autobuze electrice noi, reabilitarea unor clădiri publice - școli și grădinițe (la fel cum s-a realizat și până acum), consolidarea unor clădiri clasate ca monumente istorice.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, a declarat că proiectele prioritare pentru noul exercițiu financiar vizează domeniile infrastructură și sănătate.

“Pe partea de infrastructură vrem să depunem proiect pentru drumuri județene. Mai avem drumul 203R (n.r. - Cireșu-Ulmu) care trebuie reabilitat și cu acesta vom încheia partea de drumuri județene pentru că mai avem proiecte și pe «Anghel Saligny». Pe partea de sănătate vrem să atragem fonduri pentru modernizarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, să depunem un proiect pentru reabilitare, consolidare și eficientizare energetică. Deci acestea două sunt prioritare, însă suntem pregătiți să depunem proiecte pe toate axele, să atragem fonduri pentru investiții în toate domeniile. Spre exemplu, ne dorim să refacem clădirile ce aparțin Consiliului Județean, cum este  Facultate de Inginerie sau Arhiva”, ne-a declarat președintele CJ Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro