Viitorul CF Brăila încă incert | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Viitorul CF Brăila încă incert

În jur de 100 de persoane - fotbalişti ai Centrului de copii şi juniori, dar şi componenţii echipei de seniori şi câţiva suporteri - au răspuns invitaţiei clubului CF Brăila de a participa la mitingul de susţinere a echipei fanion a oraşului. După cum a promis, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Viorel Mortu, a venit la stadion pentru o discuţie directă cu jucătorii şi suporterii.
Căpitanul echipei CF Brăila, Sorin Frunză, şi fotbalistul Marius Onofraş - care au evoluat în Liga Campionilor cu Unirea Urziceni, au fost cei mai vocali. "Noi nu am condiţionat participarea la meciuri de bani, dar ne-a cam ajuns cuţitul la os, suntem neplătiţi de cinci luni, avem şi noi familii. Pot spune acum că suntem într-un moment critic. Suntem un grup unit, fapt demonstrat de faptul că, şi în condiţiile în care nu am primit niciun ban luni de zile, noi am intrat în turneul play off. Suntem pe locul al şaselea, dar dacă lucrurile ar fi stat altfel, adică am fi fost şi noi liniştiţi din punct de vedere financiar, eram acolo în fruntea seriei. Vrem un răspuns clar, continuăm sau ne desfiinţăm. Eu nici în acest moment nu cred că nu sunt soluţii pentru a putea fi sprijiniţi", a spus Sorin Frunză. La rândul său, Marius Onofraş a întrebat de ce în alte oraşe consiliile judeţene pot sprijini activitatea fotbalistică, iar la Brăila acest lucru nu este posibil. De asemenea, şi suporterii au insistat pe lângă preşedintele CJ Brăila să sprijine echipa.
Şeful de judeţ le-a explicat celor prezenţi motivele pentru care instituţia pe care o conduce nu poate ajuta, în acest moment, CF Brăila, dar a promis că va face tot ce-i va sta în putinţă să detensioneze situaţia de la club, iar CF Brăila să-şi continue activitatea în Liga a II-a. "Ştiu că fotbalul este într-o situaţie foarte dificilă, dar este o poveste mai veche, pe care nu eu am creat-o. Am însă obligaţia să o rezolv. Am mai spus şi repet: vreau să înţelegeţi că există toată deschiderea în ceea ce priveşte finanţarea, însă asta se poate face numai în cadrul legal. Nu este rea-voinţă din partea funcţionarilor publici ai CJ-ului. Trebuie să găsim cadrul legislativ pentru că în momentul de faţă Consiliul Judeţean nu poate ajuta cu bani publici o societate pe acţiuni, aşa cum este cazul CF Brăila SA. Dar eu încă mai cred că războiul nu este pierdut, ne vom întâlni din nou săptămâna viitoare şi cu primarul Aurel Simionescu, cu juriştii şi sper să găsim soluţia salvatoare", a declarat Viorel Mortu. Înainte de a pleca de la Stadionul Municipal, şeful CJ a făcut un apel la suporterii brăileni rugându-i să vină în număr cât mai mare la meciul cu FC Voluntari.
Partida dintre CF Brăila şi FC Voluntari, din ultima etapă a turneului play off se va disputa astăzi, de la ora 11.00, pe Stadionul Municipal.

O posibilă soluţie

Este important de precizat faptul că, în urmă cu câteva zile, preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu a purtat o discuţie cu reprezentanţii clubului sportiv - Valentin Avramescu şi Vasile Popa, co-preşedinţi ai clubului - cu scopul de a găsi o soluţie pentru ieşirea din impas. La discuţie a participat şi staff-ul de specialitate al autorităţii locale, pentru a explica direct celor doi contextul legislativ, dar mai ales motivul pentru care CJ Brăila nu poate finanţa echipa. În urma întrevederii, o posibilă soluţie ce ar rezolva pe moment problema ar fi asumarea finanţării pentru echipa de fotbal de către Primăria Brăila, unde formula de finanţare prin ONG-ul "Iubitorii sportului brăilean" funcţionează fără probleme, în timp ce de echipa de handbal să se ocupe doar CJ Brăila. Ideea promovată este ca 1 milion de lei să fie virat de la Primărie, cu promisiunea că finanţatorul privat, omul de afaceri Florin Cîrligea, ar urma să dea şi el aceeaşi sumă.
Propunerea nu a displăcut reprezentanţilor CJ neexistând, la prima vedere, argumente de ordin legal împotriva ei, cu condiţia, evident, ca şi Primăria să agreeze această formulă.

Dar ... Simionescu nu prea ar vrea ca doar Primăria să finanţeze

Primarul Aurel Simionescu a afirmat că ideea potrivit căreia CJ-ul ar putea finanţa echipa de handbal feminin a Brăilei, în timp ce municipalitatea să preia complet finanţarea echipei de fotbal nu este una care să îi surândă prea mult. Edilul şef a făcut un scurt comentariu pe această temă, vineri, în cadrul conferinţei săptămânale de presă de la sediul PSD. "Eu n-am participat la discuţia despre fotbal. A fost la Consiliul Judeţean. E prima dată când eu am auzit această idee, nu am avut niciodată vreo discuţie pe formatul ăsta, mai ales că angajamentele noastre sunt în felul următor: Consiliul Judeţean plus Primăria. Aşa au fost încă de la început. Atât cuvântul nostru, cât şi angajamentele ca instituţie. Am văzut şi eu ce s-a vehiculat în presă, dar această idee nu mi-a fost prezentată. O să analizăm, o să o discutăm. Mie nu mi se pare fezabilă", a declarat Simionescu.

Viorel Mortu: "Mi se cere să risc"

Prezent la întâlnirea de la PSD, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu a ţinut să îşi reitereze ideea în privinţa ilegalităţii finanţării din bani publici a unei societăţi comerciale private. "Domnii care reprezintă fotbalul cer, cu argumente pe care domniile lor le au, să finanţăm cu bani publici o secvenţă a unui sport care are patronat, care trăieşte din bani privaţi. Conform tuturor legilor în vigoare, aşa ceva - spun juriştii, directorii economici -, nu este posibil. (...) Mi se cere să risc, ceea ce e altă nuanţă. Eu păstrez o anumită rezervă faţă de această decizie. Realmente este foarte periculos! Mai ales că mi se spune de la Juridic că societatea este în insolvenţă din decembrie. A salva prin bani publici o societate aflată în insolvenţă, cu patron, e deja o chestiune complicată", a declarat Viorel Mortu. Totodată, social democratul şi-a manifestat dezamăgirea în privinţa faptului că problema echipei brăilene de fotbal este uşor politizată. "Eu regret acest lucru şi am văzut scene, secvenţe în cadrul unor şedinţe, în care reprezentanţii fotbalului erau umăr lângă umăr cu lideri politici şi îmi cereau imperativ să semnez. (...) Eu cred că nu e cazul, dar dacă s-ar întâmpla ca acele persoane care, astăzi, vorbesc despre finanţarea fotbalului să ajungă la guvernare, prima vorbă pe care o vor spune în legătură cu această chestiune va fi: NU! Pentru că este absolut ilegal. Trebuie să înţelegeţi acest lucru!", a conchis sursa citată.
În concluzie, o nouă întâlnire între cei doi reprezentanţi ai administraţiei brăilene şi conducerea clubului se prefigurează a se organiza săptămâna viitoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro