* miercuri a avut loc Sesiunea de comunicări științifice intitulată: "(Spre) 30 de ani sub omoforul Sfântului Apostol Andrei" * la eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos * corul studenților teologi a interpretat cântări închinate Sf. Andrei - Apostolul românilor
Sesiune de comunicări științifice prilejuită de marea sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei - ocrotitorul Galațiului și al Eparhiei Dunării de Jos, din care face parte și Brăila.
Potrivit părintelui consilier Rareș Bucur, an de an, în preajma sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se desfășoară ample activități cultural-educative care au în vedere pregătirea duhovnicească a studenților și masteranzilor din cadrul Departamentului de Teologie al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității "Dunărea de Jos", pentru a marca, așa cum se cuvine, această mare sărbătoare.
"Întrucât anul acesta se intră în cel de-al 30-lea an de când Sfântul Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al orașului Galați și al Eparhiei Dunării de Jos, Centrul de Cercetare Teologică și Interdisciplinară "Sfinții Trei Ierarhi" și Cercul de Patristică și Liturgică din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați a organizat miercuri, 24 noiembrie, Sesiunea de comunicări științifice intitulată: "(Spre) 30 de ani sub omoforul Sfântului Apostol Andrei". Manifestarea s-a desfășurat în format hibrid, cu participare fizică, în sala "Episcop Melchisedec Ștefănescu" din cadrul respectivei facultăți și cu prezență online, prin intermediul unei platforme de comunicare", a precizat sursa citată.
La eveniment, a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a deschis sesiunea printr-o meditație teologică în care a vorbit despre complexitatea sfințeniei și a trăsăturilor sfântului, evidențiind, totodată, trei dintre dimensiunile apostolatului Sfântului Andrei: de evanghelizare, taumaturgică și filantropică. Ierarhul a prezentat și aspecte ce privesc evlavia poporului român față de cel care ne-a creștinat - Sfântul Apostol Andrei - și care ne ocrotește neîncetat, de 2000 de ani.
Alături de cadrele didactice universitare, studenții și masteranzii teologi, la sesiunea de comunicări științifice a fost invitat, pentru o intervenție online, pcuv. arhim. dr. Mihail Stanciu, fost stareț al Mănăstirii Antim din București, care a susținut prelegerea: "Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Antim: legături duhovnicești și misionare". Au mai fost susținute, de asemenea, prelegeri deosebit de interesante, precum: "Contribuția științifică a acad. Emilian Popescu privind propovăduirea Sfântului Andrei în Scyția Minor" și "Fotografii-document privind cinstirea Sfântului Apostol Andrei la Dunărea de Jos". Iar la finalul manifestării, corul studenților teologi a interpretat cântări închinate Sf. Andrei - Apostolului românilor.