"Viforul" - un spectacol-lectură antrenant | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Viforul" - un spectacol-lectură antrenant

"Viforul" de Barbu Ştefănescu Delavrancea, actul I, a fost prezentat ieri în cadrul unui spectacol-lectură în foaierul Teatrului "Maria Filotti" cu ocazia sărbătorii Ziua Culturii Române. Dramele lui Delavrancea din "Trilogia Moldovei", "Apus de Soare", "Viforul" şi "Luceafărul" fac parte din dramaturgia clasică românească şi nu s-ar fi gândit nimeni că textul poate fi interpretat uneori, acolo unde se poate, într-o notă ironică, umoristică. Regizorul Radu Nichifor a mizat pe acest lucru atunci când a lucrat actul I al dramei, iar reacţiile zecilor de elevi prezenţi la eveniment au confirmat că ideea sa a avut priză la public. Tinerii, departe de a fi plictisiţi după actul I, parcă ar mai fi vrut şi actul II.

Acest spectacol-lectură face parte dintr-un proiect al teatrului prin care se urmăreşte, a spus în preambul regizorul Nichifor, apropierea de dramaturgia clasică autohtonă, dar şi resuscitarea unui gen mai putin uzitat. Pentru ca spectatorilor să le fie mai uşor să înţeleagă acţiunea şi ceea ce vor să transmită actorii, regizorul a prezentat fiecare personaj şi l-a translatat în societatea de azi, contextul istoric în care avea loc acţiunea şi legăturile dintre personaje. O iniţiativă care a avut succes şi care va contribui la dezvoltarea culturii dramatice a brăilenilor dacă va fi continuată.

Din distribuţie au făcut parte: Emilian Oprea, Bujor Macrin, Mircea Valentin, Zane Jarcu, Dan Moldoveanu, Costică Burlacu, Doru Ţăranu, Gigi Antonescu, Liviu Pintileasa, Valentin Terente, Ramona Gângă, Monica Zugravu, Narcisa Novac.

Drama "Viforul", în patru acte, oferă o variantă, imaginată de autor pe baza zvonurilor din epocă, asupra finalului domniei lui Ştefăniţă Vodă, nepotul lui Ştefan cel Mare. Istoricii nu au descoperit până acum nici o dovadă, dar se spune că Ştefăniţă ar fi murit otrăvit chiar de soţia sa Tana, fiica lui Neagoe Basarab, care ar fi considerat că dispariţia domnitorului este cea mai bună soluţie pentru Moldova. Ideea, deşi nesusţinută de dovezi istorice, a fost exploatată de scriitor în "Viforul". Premierele acestor trei drame au avut loc în perioada 1909 - 1910.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro