Mergi la conţinutul principal

VIDEO/GALERIE FOTO: Ca în vremurile bune! Lansare de navă la VARD Brăila

• este vorba despre prima lansare dintr-o serie de 8 nave ce vor fi construite pe platforma VARD Brăila pentru compania Kazmortransflot, destinate navigaţiei în zona Mării Caspice • nava “BARYS” (cu o lungime de 113,2 m, lăţime de 21 m şi un pescaj maxim de 4 m) şi-a primit botezul din partea “naşei”, Zhanna Tusupbekova în cadrul unei festivităţi în acorduri de fanfară • după probe, nava ar urma să fie predată armatorului, la finele lunii august • şantierul naval caută în continuare forţă de muncă pentru a face faţă volumului presupus de lucrările în cadrul contractului având drept beneficiar compania Kazmortransflot

 

Vineri, 12 mai, de la ora 9.00, la şantierul Naval VARD Brăila SA a avut loc o dublă ceremonie: de lansare a unei nave şi botezul acesteia. Este vorba despre primul dintr-o serie de 8 vapoare destinate navigaţiei în ape marine din zona Mării Caspice, pentru câmpurile petroliere din Kazakhstan, toate urmând a fi operate de firma “Topaz Energy and Marine” şi de partenerii acesteia, companiile “Kazmortransflot”, “Blue Water Shipping” şi “Tengizcherroil”. La evenimentul organizat cu “etichetă”, în acorduri de fanfară, au participat reprezentanţii armatorului şi partenerii acestuia, alături de conducerea VARD şi, nu în ultimul rând, alături de navaliştii brăileni, precum şi salariaţii subcontractorilor care şi-au adus aportul direct la realizarea acestui proiect. Nava “BARYS” realizată în şantierul naval sub numărul de comandă 852, cu o lungime de 113,2 m, lăţime de 21 m şi un pescaj maxim de 4 m, a fost lansată înainte de termenul contractual stabilit între părţi, fapt reliefat în speech-urile reprezentanţilor clientului, susţinute în faţa sutelor de navalişti prezenţi la eveniment. De altfel, în discursurile directorilor KMG, KMTF - Kazmortransflot s-a pus accent pe faptul că grupul “Vard” în general şi, bineînţeles, “Vard” Brăila a primit această comandă deoarece are capacitatea şi experienţa necesară pentru a onora “la timp, de bună calitate şi în cadrul bugetului alocat”. Toţi vorbitorii au pus mare accent pe faptul că şantierul brăilean are, de asemenea, capacitatea de a executa cele opt nave în condiţii depline de siguranţă, astfel încât să poată fi evitate nedoritele accidente de muncă. În mod special, delegaţia din Kazakhstan a subliniat că, în luna decembrie a acestui an, ţara sărbătoreşte cea de-a 25 -a aniversare a obţinerii independenţei, iar lansarea primei nave în acest contract, construită de “Vard” Brăila, se potriveşte foarte bine cu acest moment.

 

“BARYS” va fi predată armatorului la finele lunii august

Directorul “Vard” Brăila, Laurenţiu Rusinoiu, a explicat, la rândul său, auditoriului că această primă lansare din serie face parte dintr-un contract pe care-l consideră cel mai mare din ultimii 15 ani şi că efortul colectiv al angajaţilor de pe platforma navală brăileană este cu atât mai deosebit cu cât s-a reuşit devansarea termenului contractual în cazul lui “BARYS”, iar asta fără a se face rabat la calitatea lucrărilor. “Construcţia FTMCV BARYS a debutat în data de 6 septembrie anul trecut, când în prezenţa unei delegaţii din partea clientului a fost organizată o festivitate de tăiere a primei table de oţel în cadrul acestei comenzi. FTMCV BARYS este prima dintr-o serie de 3 nave ce vor fi construite aici pe platfoma VARD Brăila pentru Kazmortransflot şi partenerii acestuia, celelalte 5 nave de acelaşi tip, aflate acum în diferite stadii de construcţie în şantierul nostru, având dimensiuni un pic diferite: lungimea de 123 metri şi pescajul de 3 metri. Fiecare navă va asigura condiţii standard de locuire pentru un echipaj format din 18 persoane”, a declarat sursa citată. După ceremonia de lansare şi botez, “BARYS” urmează să intre în probe şi va fi efectiv livrată la finele lunii august. Următoarea navă din serie trebuie să plece din Brăila în toamna acestui an.

Trebuie făcută precizarea că, în total, grupul norvegian “Vard” va trebui să le livreze companiilor din Kazakhstan 18 nave: pe lângă cele opt construite de “Vard Brăila”, alte patru vor fi făcute la “Vard Tulcea”, iar şase vor fi realizate la “Vard Vung Tau”, în Vietnam.

 

2016, un an de reviriment pentru “Vard Brăila”

2016 s-a dovedit a fi de bun augur pentru şantierul naval “Vard Brăila”. După ce, în 2015, pe fondul crizei petrolului cu reverberaţii acute pe piaţa construcţiilor de nave, compania brăileană s-a văzut nevoită să renunţe la 20% dintre angajaţi, iar o parte dintre cei rămaşi au fost detaşaţi la alte şantiere navale din ţară ale grupului “Vard”, trimestrul III al lui 2016 a venit cu mega-contractul de 8 nave pentru grupul kazakh şi, odată cu acesta, a revenit şi optimismul pe platforma şantierului brăilean. De altfel, compania încearcă să-şi acopere necesarul de personal pentru a face faţă volumului de muncă, organizând anul acesta o caravană de recrutare în judeţ pentru brăilenii dornici să lucreze în domeniul naval ori să se califice în meserii de care unitatea are mare nevoie.

Grupul “Vard”, cu sediul central în Norvegia, operează 10 şantiere navale, dintre care cinci în Norvegia, două în România (la Brăila şi Tulcea), două în Brazilia şi unul în Vietnam. De asemenea, mai deţine participări la capitalul unor companii româneşti precum “Vard Electro” - producător şi furnizor de componente electrice şi servicii de instalaţii electrice, “Vard Piping” - producător de ţevi şi “Vard Accomodation” - amenajări interioare.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro