Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Un taximetrist acuză: “Poliţistul mi-a băgat mâna în gât şi m-a trântit pe jos, doar pentru că i-am cerut să se legitimeze”

Ionuţ Eparu, taximetrist în staţia Piaţa Mare, susţine că poliţistul venit în control, în noaptea de luni spre marţi, s-a comportat inadecvat • doar pentru că i-a cerut să se prezinte (legitimeze) înainte de a-i da buletinul, poliţistul i-a pus mâna în gât, l-a trântit pe jos, apoi l-a dus încătuşat la Poliţie • Eparu a primit şi o amendă, pe care susţine că o va plăti, deşi nu a provocat niciun scandal, ci doar i s-a părut normal ca poliţistul să spună: “Bună seara, sunt agent...” • în legătură cu acest caz, poliţiştii din cadrul Compartimentului Control Intern s-au sesizat din oficiu şi au întocmit în cauză dosar penal pentru purtare abuzivă

 

Acuzaţiile aduse de un taximetrist care îşi desfăşoară activitatea în zona Piaţa Mare la adresa unui agent din cadrul Biroul Ordine Publică al Poliţiei Municipiului, a dus, ieri, la declanşarea unei anchete interne în cadrul IPJ. Taximetristul Ionuţ Eparu susţine că, în noaptea de luni spre marţi, în timp ce stătea cu alţi doi colegi într-o maşină, în staţia Piaţa Mare, şi aşteptau clienţi, un poliţist aflat în misiune a venit la ei, i-a coborât din vehicul şi le-a cerut să se legitimeze. Bărbaţii l-au ascultat, însă Eparu a cerut la rându-i să ştie şi el cu cine stă de vorbă. Deranjat de “tupeul” lui, povesteşte taximetristul, poliţistul a refuzat să-şi spună numele, ba chiar s-a enervat, i-a pus mâna în gât şi l-a trântit. Văzând că lucrurile degenerează, taximetristul a activat filmarea cu telefonul mobil şi l-a avertizat că filmează. Incidentul s-a terminat la sediul poliţiei de pe Ana Aslan, cu taximetristul încătuşat şi amendat cu 500 lei, conform Legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, fiind acuzat că “a provocat scandal în loc public, prin strigăte şi larmă”, după cum se arată în procesul verbal de contravenţie. Considerându-se complet nevinovat, taximetristul este însă decis să formuleze plângere penală împotriva poliţistului. “Am luat deja legatura cu avocatul. Nu voi formula contestaţie împotriva amenzii, o voi plăti. Dacă domnul poliţist a considerat că eu am greşit şi am făcut scandal, m-a pedepsit prin amendă. Dar şi eu vreau să ştiu dacă dumnealui a greşit în vreun fel”, ne-a scris Eparu.

 

“De ce mă bruscaţi? Nu v-am făcut nimic. Vreau doar să ştiu cum vă cheamă”

Ionuţ Eparu susţine că a vrut să facă publică această întâmplare pentru că se consideră nevinovat, că nu a provocat vreun scandal şi nu i s-a părut normal să fie tratat ca un adevărat infractor. Nu a putut înţelege comportamentul agresiv al poliţistului şi de ce a fost amendat, apoi dus încătuşat la sediul Poliţiei. “Am fost agresat aseară de un domn poliţist. Cerându-i să se legitimeze mi-a băgat mâna în gât şi m-a trântit pe jos. A chemat alte 3 patrule de poliţie, susţinând că eu am făcut scandal. Eu eram în staţia de taxi de la Piaţa Mare, cu alţi taximetrişti. Ne-a cerut să ne legitimăm, iar eu i-am spus că, înainte să îi dau buletinul în mână, vreau să ştiu cui îl dau. Să îmi spună numele lui. Poliţistul a devenit violent, m-a trântit pe jos. Vă rog să vizualizaţi filmarea şi să îmi spuneţi dacă domnul poliţist a procedat corect. Sunt taximetrist, au vrut să ne legitimeze, iar când ne-a cerut actele l-am rugat pe domnul poliţist să îmi spună numele lui. Eu ştiu că înainte de toate trebuie să se prezinte: «Bună seara, sunt agent...cutare». Eu am insistat să îmi spună numele dumnealui. Am văzut că refuza şi am dat drumul la filmare. Şi atunci a izbucnit. Am primit amendă de 500 de lei că am făcut scandal în loc public. Nu este adevărat”, ne-a scris taximetristul.

Pe înregistrarea audio-vidio trimisă de taximetrist se aude clar: “De ce mă bruscaţi? Nu v-am făcut nimic. Vreau doar să ştiu cum vă cheamă”.

Ionuţ Eparu a mai spus că, atunci când a venit patrula de poliţie, el şi cu alţi doi colegi erau într-o maşină, în aşteptarea clienţilor, pentru a face un ban. “Ne-a coborât din maşină. Deci am fost amendat că am provocat scandal, dar noi eram în maşină, alarma a pornit de la dumnealui. I-am spus atât: eu îţi dau buletinul meu, Eparu Ionuţ mă cheamă, dar vreau să ştiu cui îi dau buletinul. A refuzat şi a început tot circul ăsta. La poliţie l-am rugat să îmi completeze dumnealui procesul verbal, să am numele lui. Dar a pus-o pe o fată tânără. În secţia de poliţie, un poliţist mai tânăr i-a spus însă... Podaru”.

Taximetristul a ţinut să explice şi faptul că, deşi el nu a fost nicio secundă violent,  “pentru a aplana conflictul” poliţistul a chemat şi ajutoare. “Au mai chemat şi 3 echipaje, parcă eram un om  periculos. Eu am 60 de kg, mă ia vântul pe stradă. Eu am vorbit deja cu un avocat, nu las lucrurile aşa. Da, am avut probleme cu legea în trecut, cazierul meu nu este unul imaculat... dar asta nu înseamnă că pot fi trântit oricând la pământ  şi încătuşat aiurea”, a încheiat taximetristrul.

 

Sesizare din oficiu, dosar penal şi anchetă în curs

Legat de acest caz, am cerut informaţii la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, de unde ni s-a comunicat faptul că s-a dat startul cercetărilor. Mai exact, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, subinspector Laura Dan, poliţiştii din cadrul Compartimentului Control Intern s-au sesizat din oficiu şi au întocmit în cauză dosar penal pentru purtare abuzivă, deocamdată in rem, adică faţă de faptă, nu faţă de o persoană. Cercetările sunt în curs.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro