Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Triunghi amoros în cazul Brot

• o telenovelă amoroasa este epicentrul întregii poveşti în care un tânăr a murit iar alţi doi şi-au ratat viitorul • Mădălin Pentelie şi Cristian Brot iubeau aceeaşi fată, iar orgoliile rănite i-au împins în “prăpastie” • surse judiciare susţin că acesta a fost mobilul crimei şi nu reglarea de conturi între clanuri interlope • important de menţionat este că atât victima cât şi atacatorii au condamnări la activ în ţări din UE, dar şi în România • procurorii au cerut şi au obţinut arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a lui Mădălin şi a lui Florin Pîtea zis “Pekenia”, cel pe care l-a chemat în ajutor în cearta cu Brot • poliţiştii încă mai caută arma crimei, din câte se pare, un Glock de 9 milimetri, adus ilegal dintr-o ţară europeană

 

Tragedia care a scandalizat întreg oraşul şi care a ţinut primele titluri în presa centrală, în urma căreia un tânăr de 28 de ani a fost împuşcat mortal în plină stradă, are în epicentru o încâlcită poveste de dragoste. Practic, tot scandalul se învârte în jurul unei tinere care, din primele cercetări, se pare că reuşise să le “întunece” minţile bărbaţilor împlicaţi în nefericitul incident de pe strada Ardealului şi care ar fi fiica unui celebru interlop din Brăila. Mai mult, după cum ne-au informat surse din cadrul anchetei în plină desfăşurare, prinde contur şi capătă credit scenariul în care victima l-ar fi provocat într-atât pe agresor încât lucrurile au escaladat, ajungându-se în final la moarte de om. Potrivit aceloraşi surse, în ziua fatidică, victima, Cristian Brot, ar fi venit cu scandal şi ameninţări acasă la Mădălin Iulian Pentelie. Şi nu ar fi fost pentru prima oară când Brot cerea socoteală familiei fostului său amic, un episod similar fiind reclamat la 112 în urmă cu mai mult timp. Acum însă, din nefericire, pe lângă nervi întinşi la maxim, orgolii rănite şi trădare în amor, în ecuaţie a intrat şi o armă mortală, pistolul Glock pe care poliţiştii brăileni îl caută de zor, adusă cel mai probabil pe filieră obscură din Europa. Vă prezentăm în cele ce urmează povestea cutremurătoare care a şocat opinia publică.

Pare incredibil dar oribilul incident de zilele trecute în urma căruia un om a murit iar alţi doi tineri urmează să-şi rateze viitorul prin puşcării a pornit de la o fată. Surse apropiate anchetei ne-au povestit că scandalul a pornit de la o tânără pe care unul dintre agresori, Mădălin Pentelie, ar fi ajuns să o “împartă” cu victima Cristian Brot. Tânăra, despre care am primit informaţii că ar fi fiica unui interlop “greu”, fusese ba cu unul, ba cu celălalt şi de aici sămânţa de scandal. Un alt aspect asupra căruia anchetatorii au insistat este acela că nefericitul incident n-ar fi fost o reglare de conturi între bande rivale, ci pur şi simplu un “duel” între doi bărbaţi pentru o femeie. Mai mult, spun aceleaşi surse, cei implicaţi în altercaţia sângeroasă nu au vreo legătură cu vreun clan interlop, însă au pe listă condamnări prin Uniunea Europeană. Între cei doi bărbaţi, discuţii în contradictoriu au avut loc şi înainte cu vreo două seri de a se întâmpla nenorocirea, aşa cum aminteam mai devreme, din cauza fetei care a pendulat între ei (Mădălin şi Brot). Victima Cristian Brot, bărbatul de 28 de ani, ucis cu focuri de armă în plină stradă, a mers la locuinţa lui Mădălin pentru a-i cere explicaţii. Acolo l-a găsit pe tatăl acestuia şi l-a întrebat “Unde umblă fi-tu'?”.

Bărbatul i-ar fi răspuns că nu ştie, iar Brot s-a apucat să-l caute. Aşa că l-a contactat telefonic pe Mădălin aranjând să se întâlnească şi să tranşeze bărbăteşte problema. Numai că Brot n-ar fi venit cu mâna goală la această întâlnire, având asupra sa, spun anumite surse, o ditamai maceta. Ştiindu-l pus pe ceartă şi scandal, Mădălin a apelat la ajutorul unui prieten Florin Pîtea zis Pekenia, acesta venind înarmat cu un pistol ca să-şi sprijine amicul. Cum replicile tăioase şi acuzaţiile au “încins” atmosfera în momentul de maximă încordare Pekenia a descărcat mai multe gloanţe în corpul lui Brot. Conştientizând gravitatea faptei, Mădălin şi Pekenia au fugit imediat de la locul tragediei şi s-au ascuns în locuinţa bunicilor soţiei acestuia din urmă, în Surdila Greci. Bunicii nu mai trăiesc, iar cum casa nu era locuită, a fost clar că era alegerea perfectă pentru fugari. Numai că şi anchetatorii au făcut aceleaşi calcule, astfel că, la scurt timp după ce s-a dat alarma, au ajuns la casa din Surdila Greci. Între timp, ştiindu-se urmăriţi, Mădălin şi Florin au decis să-şi schimbe ascunzătoarea: s-au mutat într-o altă casă, la marginea localităţii, tot nelocuită, unde s-au ascuns într-un horn. Acolo i-au găsit oamenii legii după ore de căutări, mai exact sâmbătă seara (27 mai). Au acţionat cu maximă precauţie ştiind că unul dintre suspecţi avea o armă letală asupra sa şi nu se sfiise să o folosească în plină stradă.

Mai trebuie spus că fuga de la locul crimei s-a făcut cu ajutorul lui Mădălin care şi-a pus la dispoziţie propria maşină pentru a asigura retragerea.

Arma crimei nu a fost găsită încă, dar se continuă căutările, unul dintre scenariile luate în calcul fiind acela că, cel mai probabil, autorul atacului, Pekenia, ar fi aruncat-o în Dunăre. Informaţia nu a fost însă confirmată deocamdată de oamenii legii. Nu se ştie cu exactitate nici marca pistolului, deşi se spune că ar fi un Glock. Oricum, surse demne de încredere, spun clar că, în mod sigur, arma a fost adusă de peste hotare, cel mai probabil din Europa, nicidecum din România. În paralel, poliţiştii au căutat arma crimei şi în zona şoselei de centură a oraşului, dat fiind faptul că fugarii au părăsit Brăila folosind acea rută. 

 

“Şcoliţi” în puşcăriile Europei

Potrivit informaţiilor noastre, atât victima, Cristian Brot, cât şi Pekenia, cel acuzat că a tras glonţul ucigaş, au pe listă atât condamnări cu suspendare, cât şi cu executare. De exemplu, Brot a fost condamnat în Elveţia pentru infracţiuni de lipsire de libertate. În România are condamnări pentru fapte la regimul rutier şi furturi.

La rândul său, Pekenia, a fost condamnat în Franţa şi Austria cu executare sau cu suspendare pentru infracţiuni de furt şi vânzare de bunuri provenite din furt. Nici Mădălin nu este uşă de biserică: are şi el condamnări pentru furturi comise în Dorohoi şi Bacău.

 

Pentelie şi Pîtea, arestaţi preventiv pentru 30 de zile

Prim procurorul adjunct din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, a ieşit ieri cu o primă declaraţie şi a vorbit despre faptul că suspecţii de crimă au fost prinşi şi arestaţi, însă nu a dat prea multe detalii, motivând că procurorii trebuie lăsaţi să îşi facă treaba: “Ne aflăm într-un moment în care vă rugăm să ne lăsaţi să fim rezervaţi. Să nu facem nişte afirmaţii de care apoi să ne dezicem. Parchetul nu poate da nişte elemente pentru că ne aflăm într-o fază de intimitate a anchetei, care nu poate fi dată publicităţii, ar stingheri bunul mers. Este o rugăminte pe care vă rugăm să o respectaţi. Rolul nostru este de a stabili adevărul în cauză şi de a informa corect opinia publică”.

Ieri, totuşi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a emis un comunicat de presă în care a precizat faptul că a solicitat instanţei de judecată şi a obţinut “arestarea preventivă a inculpaţilor Pîtea Florin pentru săvârşirea infracţiunii de omor prevăzută de art. 188 Cod penal şi Pentelie Mădălin Iulian pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de omor. S-a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţii Pîtea Florin şi Pentelie Mădălin Iulian pe o durată de 30 de zile. (...) Iniţial în cauză s-a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 32 al. 1 Cod penal (tentativa de omor - n.r.) raportat la art. 188 Cod penal. Întrucât în noaptea de 26/27.05.2017 a intervenit decesul lui Brot Cristian Alexandru, procurorul criminalist a dispus schimbarea încadrării juridice în infracţiunea de omor. Din fişa de constatări preliminarii a rezultat că victima a suferit un şoc hemoragic decompresat, survenit în evoluţia unei plăgi împuşcate transfixiante abdominale cu interesarea rinichiului drept şi a venei cave, leziune care a condus la decesul victimei. (...) În sarcina inculpatului Pîtea Florin s-a reţinut că în data de 26.05.2017, în jurul orelor 11.30, a împuşcat-o pe victima Brot Cristian Alexandru, în mod repetat, (...) În sarcina inculpatului Pentelie Mădălin Iulian s-a reţinut că i-a asigurat autorului transportul până la locul agresiunii, ştiind că urma să se producă o altercaţie, a atacat cu o toporişcă victima şi pe martorul A. V. C. pe acesta urmărindu-l până l-a determinat să se refugieze într-o curte învecinată, după care a asigurat fuga autorului omorului de la locul faptei şi l-a însoţit în perioada în care acesta a stat ascuns”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

 

Moartea lui Caţali, cel mai sângeros episod posdecembrist

Răfuielile din Brăila postdecembristă au ajuns în atenţia opiniei publice din toată ţara. Ani la rând, membrii grupărilor interlope s-au atacat reciproc în fel şi chip. Ochi scoşi, urechi tăiate, împuşcături (când Titel Crăcănatu a fost “vânat” de Nicu Ţăranu), brăilenii au auzit sau chiar au văzut multe. Dar moarte de om mai rar. De fapt, cea mai dramatică întâmplare de după '90 a fost asasinarea în urmă cu 15 ani, în plină zi, a lui Constantin Bogăţeanu, zis “Caţali”, liderul grupării “Vărsătura, grupare care avea să le dea mult de furcă poliţiştilor şi după uciderea bosului cel mare.

Potrivit versiunii oficiale, pe data de 3 septembrie 2002, Adrian Lepădatu l-a ucis cu sânge rece pe Constanţin Bogăţeanu, zis “Caţali”, cu mai multe lovituri de cuţit, fiind ulterior condamnat la 15 ani de închisoare, pentru omor calificat. Crima s-a petrecut în cartierul Viziru, mai precis în zona complexului “Pistruiatul”. Înjunghiat de mai multe ori cu un cuţit tip briceag, “Caţali” a decedat în aceeaşi zi, la spital. Victima se afla împreună cu mama sa şi cu un prieten, când a fost atacat cu cuţitul de către Adrian Lepădatu, din gruparea adversă, a fraţilor Buricea.

Executat în chip mafiot, cu nouă lovituri de cuţit şi cu capul zdrobit - fusese lovit în cap cu cărămizi luate de pe stradă - “Caţali” a reuşit să se târască până la spital, unde a murit, cu toate eforturile medicilor de a-l salva. La mijloc a fost o reglare de conturi: Lepădatu s-a răzbunat pentru că, la rândul său, fusese atacat cu săbiile de şase inşi din gruparea “Vărsătura”, în timp ce se afla într-un bar.

Imediat după asasinarea lui “Caţali”, Adrian Lepădatu a fost dat în urmărire generală şi a fost capturat la Vama Siret, în momentul în care încerca să fugă în Ucraina. Au urmat 5 ani de confruntări şi atacuri între cele două grupări, dar în final, rând pe rând, protagoniştii au ajuns în închisoare. Să tot fie ani buni de când situaţia părea sub control în Brăila, măcar sub acest aspect. Doar părea! În realitate, câtă vreme fenomenul nu este eradicat, “îngroparea” unor clanuri duce la naşterea altora noi.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro