Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Trei elevi din Bălcescu, în finala Rovere EXO-RO, organizată de Agenţia Spaţială Română

Trei adolescenţi s-au jucat cu imaginaţia şi cunoştinţele lor în IT şi au construit un robot care merge, ridică obiecte şi primeşte comenzi prin wireless. Adrian Dinu, Irina Terente şi Răzvan Neacşu sau, mai pe scurt, echipa "AstroLab", vor participa, în weekend, cu invenţia lor, la Competiţia Naţională de Rovere EXO-RO, organizată de Agenţia Spaţială Română.
Robotul cu buletin de Brăila, "Atlantis", va merge să facă furori la vecinii buzoieni, acolo unde se va desfăşura etapa finală a competiţiei. Concursul are scopul de a trezi interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial, de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri şi, nu în ultimul rând, de a încuraja promovarea educaţiei şi a viitorilor oameni de ştiinţă. Cel puţin la nivel de Brăila, obiectivul a fost atins.
Cei trei elevi ai Colegiului Naţional "Nicolae Bălcescu" au aflat de eveniment de la muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" din Galaţi. Astfel, punându-şi la contribuţie inteligenţa nativă şi cunoştinţele dobândite la şcoală, au pus pe hârtie schema roverului. Bugetul maxim stabilit de organizator a fost de 3.000 de lei, bani pe care adolescenţii brăileni i-au strâns de la sponsori. Un sprijin important a venit din partea Clubului Rotary, Interact Brăila, Asociaţiei "Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021" şi Primăriei Municipiului Brăila. "Piesele cumpărate ne-au costat în jur de 2.500 de lei, iar diferenţa am păstrat-o pentru situaţia în care una din componente se defecta", ne-a povestit Irina. Elevii de la "Bălcescu" au renunţat la zilele de vacanţă, iar în câteva luni, proiectul a prins viaţă. Astăzi, putem spune că echipa s-a mărit cu un membru pe nume "Atlantis". Deşi nu vorbeşte, este "loial" şi "supus".
Adi, Irina şi Răzvan vor pleca în weekend la Buzău, unde îşi doresc să impresioneze cu creaţia lor şi să se întoarcă acasă cu un premiu. În prima zi de competiţie, robotul brăilean va încerca să impresioneze juriul cu aspectul său, iar în a doua zi va merge la Vulcanii Noroioşi, alături de celelalte rovere pentru o probă practică. Ultima zi de competiţie îi vizează doar pe "creatori", ei vor susţine un interviu în limba engleză şi vor povesti întregul proiect, de la A la Z.

Cine sunt "părinţii" lui "Atlantis"

Irina Terente este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" şi are rezultate remarcabile în catalog. La Olimpiada Naţională de Matematică a obţinut medalie de bronz. De asemenea, pe lângă pasiunea pentru matematică, Irina are mai multe calităţi, printre care se numără o coordonare bună a sarcinilor în interiorul echipei. În timpul liber, adolescenta cântă la pian şi face sport. A ales să participe la Competiţia Naţională de Rovere EXO-RO pentru a-şi dezvolta cunoştinţele în domeniul STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), dorind ca pe viitor să urmeze o carieră în inginerie.
Răzvan Neacşu este colegul de bancă al Irinei. S-a făcut remarcat la Olimpiada Naţională de Fizică, unde a obţinut o medalie de aur şi una de argint, dar şi la Olimpiada Naţională de Matematică, fiind premiat cu două medalii de bronz. Pe lângă pasiunea sa faţă de cele două ştiinţe, el îşi manifestă performanţele şi la concursuri interjudeţene şi naţionale de informatică, precum "ProSoft@NT", unde a obţinut premiul III, cât şi la concursul "InfoEducaţie", la care este calificat anul acesta. Dorinţa de a acumula cât mai multe cunoştinţe şi experienţă l-a determinat să participe la acest concurs de Rovere.
Adrian Dinu este cel mai mic din echipă, trecând în clasa a X-a, tot la "Bălcescu". La Olimpiada Naţională de Fizică a obţinut medalie de bronz şi două de argint, iar la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică a obţinut o medalie de bronz. Este pasionat de ştiinţă, de observarea cerului nocturn şi fotografie, dorind ca pe viitor să lucreze în domeniul cercetării ştiinţifice. A ales să participe la acest proiect pentru a-şi dezvolta cunoştinţele şi pentru a-şi pune în practică ideile. Adrian şi-a descoperit pasiunea încă de la primele ore de fizică, din clasa a şasea. La clasă se pregăteşte cu prof. Aurelia Stroe, care este şi coordonatoarea proiectului.

"Atlantis" vă aşteaptă pe Facebook

Roboţelul brăilean "Atlantis" ar fi încântat să vă cunoască şi abia aşteaptă să comunicaţi pe reţeaua de socializare Facebook. Îl puteţi vedea dând "Like" paginii "AstroLab". Mai jos, robotul face o demonstraţie de ridicare a unui obiect:

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro