VIDEO: Tragedie la Staţia de Epurare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Accident mortal de muncă la Însurăţei

VIDEO: Tragedie la Staţia de Epurare

• doi angajaţi ai CUP Dunărea au murit şi alţi doi au fost răniţi, după ce au încercat, ieri dimineaţă, să repare o pompă de la Staţia de Epurare Însurăţei • aceştia au căzut în bazinul de decantare, numai unul reuşind să se salveze singur • ceilalţi trei au fost scoşi la suprafaţă de către pompieri • în timpul intervenţiei, unul dintre lucrătorii ISU a alunecat şi a căzut la rându-i în bazin, însă a fost salvat la timp de colegii săi • pompierul şi unul dintre angajaţii răniţi au ajuns la spital, iar celălalt muncitor s-a simţit bine şi a refuzat ajutorul medicilor • potrivit unor surse, angajaţii nu şi-ar fi luat măsurile de siguranţă, însă adevărul va fi stabilit în urma anchetei efectuate de poliţişti, în colaborare cu ITM, DSP, medicii legişti şi ISU

 

Accident de muncă soldat cu doi morţi şi trei răniţi petrecut la Staţia de Epurare din oraşul Însurăţei, iar ancheta se anunţă a fi una dificilă. Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliţia Brăila, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Medicina Legală vor pune cap la cap fiecare “piesă de puzzle” pe care o descoperă, iar, la final, ar trebui să obţină filmul tragediei care a lovit, ieri dimineaţă, ca un trăznet, comunitatea din Însurăţei. Patru angajaţi ai Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila şi un pompier al ISU au fost implicaţi în evenimentul nefericit de la Staţia de Epurare. Totul ar fi pornit de la o pompă defectă a unui cheson, iar muncitorii ar fi încercat să remedieze defecţiunea, moment în care au căzut în bazinul de decantare. Dintre cei patru, doar unul s-a putut evacua singur din bazin, restul fiind scoşi de pompieri. În timpul operaţiunii de salvare, un lucrător al ISU Brăila a alunecat şi a căzut în bazin, însă a fost scos la timp de către colegii săi, iar viaţa nu i-a fost pusă în pericol, mai ales că purta echipamentul de siguranţă.

La faţa locului au venit trei echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, o ambulanţă SMURD, elicopterul SMURD, o autospecială de stingere cu apă şi spumă a ISU, poliţişti criminalişti, jandarmi, poliţişti locali, dar şi prefectul judeţului, George Paladi. Medicii au încercat să facă tot ce au putut pentru a salva toate cele cinci victime, însă două dintre ele nu au mai răspuns manevrelor de resuscitare, astfel că a fost declarat decesul. Conducerea CUP Dunărea ne-a confirmat că este vorba despre angajaţi ai societăţii. Se pare că unul dintre aceştia ar fi încercat să scoată din bazin o şufă ruptă de la o pompă şi a alunecat. Ceilalţi trei au încercat să-şi ajute colegul, dar au ajuns şi ei în bazin, numai unul reuşind să iasă singur la suprafaţă. După aproximativ 40 minute, au fost scoşi şi ceilalţi muncitori, însă unul dintre pompierii care ajuta la salvarea lor, a alunecat şi a căzut în bazin, ulterior fiind scos de colegii săi.

Scoşi în curtea staţiei pentru a le fi evaluată starea de sănătate, medicii au început manevrele de resuscitare în cazul a două victime de 30, respectiv 37 de ani. 50 de minute s-au chinuit cadrele medicale să le readucă la viaţă, însă în zadar. “Am intervenit la Însurăţei pentru un accident de muncă. La locul accidentului s-au găsit 3 victime, dintre care două în stop cardiorespirator. S-au aplicat manevre de resuscitare timp de 50 minute fără niciun răspuns. A treia victimă este confuză, agitată. Este preluată în ambulanţă, stabilizată hemodinamic şi o transportăm la Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a declarat dr. Victoria Ţîgîrlaş, medicul SAJ venit la faţa locului.

 

Unul dintre muncitorii care au scăpat cu viaţă se află internat la Terapie

Despre starea celei de-a cincea victime, pompierul în vârstă de 30 ani, am aflat de la col. Ion Cristian, inspectorul şef al ISU “Dunărea” Brăila. “În jurul orei 10:12, am fost alertaţi cu privire la producerea unui eveniment la staţia de epurare a oraşului Însurăţei. În urma acestui eveniment, s-au înregistrat 4 victime care au căzut într-un bazin de decantare. Una dintre victime s-a autoevacuat, iar cea de-a doua victimă a fost scoasă de echipajul ISU, a fost resuscitată şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe. Celelalte două victime, după extracţie şi executarea manevrelor de resuscitare, au fost declarate decedate de către medicii aflaţi la faţa locului. Pentru această intervenţie au participat două echipaje de la ISU, un echipaj al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, un echipaj al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila şi trei ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila. Persoanele care au fost salvate au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, la UPU. Se fac cercetări, iar organele abilitate vor stabili împrejurările. În urma acestui eveniment, vreau să mai fac precizarea că un coleg de-al nostru a alunecat şi este în afara oricărui pericol, dar a fost transportat la UPU. În timp ce extrăgea o victimă, a alunecat”, ne-a declarat col. Cristian Ion.

La faţa locului a fost şi un elicopter SMURD, însă echipajul a plecat după ce s-a asigurat că niciun pacient nu are nevoie să fie transportat la spital cu elicopterul, iar transferul la o unitate sanitară cu salvarea nu i-ar pune viaţa în pericol.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă au ajuns doar două persoane: un angajat al CUP Dunărea, în vârstă de 26 ani, şi pompierul de 30 ani. Tânărul muncitor a fost dus în secţia de Terapie, inconştient şi intubat, cu encefalopatie. Lucrătorul ISU este în afara oricărui pericol, însă a rămas internat în spital pentru a fi ţinut sub observaţie. Se pare că cea de-a treia victimă, în vârstă de 50 ani şi care a scăpat cu viaţă din accidentul de muncă, nu a mai ajuns la unitatea sanitară, motivând că se simte bine.

 

Surse: Muncitorii nu ar fi respectat normele de siguranţă

Aşa cum au precizat şi persoanele citate anterior, cercetările continuă pentru a fi stabilite împrejurările în care s-a produs tragedia, precum şi cauza exactă a morţii celor doi angajaţi. Trupurile neînsufleţite au fost preluate de o maşină a Serviciului de Medicină Legală şi transportate la Morgă pentru efectuarea necropsiei. Rezultatele anchetelor vor face lumină în acest caz, în sensul că vor stabili exact dacă victimele au murit prin gazare, aşa cum circulă o ipoteză, prin lovire, ori din alte cauze.

Am încercat să aflăm cum de cei patru angajaţi au căzut în bazinul de decantare. Oficial, ni s-a transmis de la autorităţile competente că ancheta este în curs şi urmează să fie stabilit firul evenimentului. Însă, potrivit unor surse, o pompă de la un cheson s-ar fi defectat, în sensul că s-ar fi rupt o şufă. Angajaţii ar fi trebuit să scoată şufa respectivă cu ajutorul unei cange, însă nu şi-ar fi luat măsurile de precauţie: aerisirea chesonului, purtarea măştii şi a echipamentului de protecţie, curele etc.

Pentru aflarea adevărului despre această tragedie, mai multe instituţii brăilene vor colabora în cadrul anchetei. Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă au format o echipă alături de poliţiştii criminalişti şi au început cercetările încă de ieri. Anunţul a fost făcut de prefectul judeţului, George Paladi, care a venit, ieri, la Staţia de Epurare, pentru a vedea dimensiunea tragediei. “S-a format echipa mixtă între ITM şi criminalişti, care să analizeze situaţia şi să decidă cauza”, ne-a declarat prefectul, adăugând că transmite condoleanţe familiilor îndoliate.

În sprijinul anchetatorilor au venit şi inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Aceştia au fost la faţa locului şi au preluat probe, pentru a determina concentraţiile din încăperea respectivă. “Am fost solicitaţi pentru realizarea unor determinări. Toate actele sunt semnate, colegii mei se duc să preia probe, dar nu cred că vor fi gata astăzi (ieri - n.r.) buletinele de analiză”, ne-a precizat Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila.

Nu în ultimul rând, medicii legişti vor avea un cuvânt greu de spus în cadrul acestei anchete, după ce vor efectua necropsia celor doi angajaţi decedaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro