O grupare infracţională care făcea trafic cu valută falsă, pusă pe picioare de câţiva brăileni, a fost destructurată de procurorii DIICOT Galaţi. Membrii reţelei, la care au aderat şi gălăţenii, erau specializaţi în plasarea pe piaţa internă a României de bancnote euro falsificate. Infractorii au fost reţinuţi de DIICOT şi apoi au fost arestaţi în urma deciziei Tribunalului Galaţi.
Potrivit comunicatului DIICOT, pe 20 mai au fost efectuate şapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii grupării infracţionale precum şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale administrate de aceştia. "În urma percheziţiilor, de la domiciliile a doi dintre membrii grupării, organele de urmărire penală au găsit şi ridicat 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, susceptibile a fi contrafăcute", precizează procurorii.
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au pus în mişcare acţiunea penală faţă de suspecţii Penciu Gheorghiţă, Damian Neculai, Cornecea Viorel şi Ivanov Alexandru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate în formă continuată şi înşelăciune. Potrivit procurorilor, pe raza municipiului Brăila s-a constituit un grup infracţional organizat, care, în contexul vânzării şi cumpărării de maşini SH, între persoane fizice, plasau bancnote euro false. "Din probele administrate în cauză reiese suspiciunea rezonabilă că Damian Neculai, zis «Nicu Şobolanu», Cornecea Viorel şi Penciu Gheorghiţă au constituit grupul infracţională la care, ulterior a aderat şi Ivanov Alexandru.
Rolul inculpatului Penciu Gheorghiţă era acela de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de inculpaţii Cornecea Viorel şi Damian Neculai în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal", se mai precizează în comunicatul DIICOT. La rândul lor, inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe reţeaua internet. Traficanţii contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei. Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, au stabilit procurorii, iniţiatorii grupului se preocupau ca de fiecare dată participanţii la înşelăciune să fie diferiţi, pentru a îngreuna identificarea modului de operare. De fiecare dată însă, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de inculpatul Damian Neculai, în municipiul Brăila.
Negocieri pentru achiziţionarea sumei de 10.000 de euro
Potrivit procurorilor, inculpatul Damian Neculai s-a preocupat permanent de racolarea unor intermediari dispuşi să participe efectiv la achiziţionarea autovehiculelor în beneficiul grupării. El l-a cooptat pe inculpatul Ivanov Alexandru, cel care ar fi participat, fie personal, fie împreună cu ceilalţi membri ai reţelei, la punerea în circulaţie a bancnotelor contrafăcute. În luna septembrie 2013 inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel l-au contactat pe inculpatul Penciu Gheorghiţă, un cunoscut al inculpatului Cornecea Viorel, căruia i-au solicitat să le faciliteze legătura cu o persoană care ar avea posibilitatea să le trimită diverse sume de bani în bancnote străine contrafăcute. "Urmare a negocierilor pe care inculpaţii le-au avut cu cetăţeanul altui stat, aceştia au achiziţionat suma de 10.000 de euro în cupiură de 50 şi 100 de euro contrafăcute în schimbul a 14%, reprezentând suma de 1.400 de euro. După finalizarea tranzacţiei, inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel au revenit în România având asupra lor suma de 10.000 de euro în bancnote contrafăcute. Suma de 10.000 de euro a rămas asupra inculpatului Damian Neculai, urmând ca, de comun acord cu ceilalţi doi coinculpaţi, să stabilească modul în care vor utiliza suma respectivă", precizează procurorii. S-a stabilit că inculpaţii au hotărât să utilizeze bancnotele falsificate pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, pe care să le dezmembreze în service-ul inculpatului Damian Neculai, urmând să valorifice componentele acestora, iar şasiurile să le vândă la Remat.
Pe 20 mai, procurorii DIICOT - ST Galaţi au dispus reţinerea celor patru inculpaţi pentru 24 de ore, iar în data de 21 mai, Tribunalul Galaţi a admis cererea procurorilor DIICOT şi a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 30 de zile.