Mergi la conţinutul principal
Fără mobil când conduceţi! Altfel, veţi plăti scump

VIDEO: Telefonul la volan, gaură în buzunar

din 12 octombrie, sancţiunile vor fi mai dure pentru cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului •prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil de înregistrare foto sau video  • şoferul rămâne fără permis dacă  folosirea dispozitivelor mobile se face şi cu încălcarea altor reguli de circulaţie • oricum, în Codul Rutier este prevăzut clar: “conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia dispozitivelor tip «mâini libere»“

 

Când eşti la volan, nu ai voie să ţii telefonul mobil în mână, nici să faci live sau să filmezi! Şoferii trebuie să aibă mare grijă, asta pentru că, de mâine, 12 octombrie, intră în vigoare noile reglementări care prevăd sancţiuni mult mai dure pe această linie. Dacă folosirea dispozitivelor mobile se face şi cu încălcarea altor reguli de circulaţie, se poate ajunge la suspendarea permisului.

S-a luat decizia de a se înăspri legislaţia, după ce s-au înregistrat mai multe accidente rutiere grave în care şoferii vinovaţi au folosit dispozitivele mobile în momentul producerii impactului. Oricum, şi până la schimbarea legislaţiei pe linie rutieră, sute de şoferi brăileni au încasat amenzi pentru că vorbeau la telefon în timpul condusului fără a folosi sistemul handsfree. De la începutul acestui an, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au aplicat peste 300 de sancţiuni contravenţionale. Au fost şi situaţii când şoferii au produs accidente, doar pentru că erau mult prea ocupaţi cu telefonul şi nu au fost suficient de atenţi în trafic. Codul Rutier prevede clar că este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când şoferii se află în timpul mersului.

În comunicatul transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila se arată  faptul că, la data de 12 august, Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 11 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. “Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare. Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, au precizat poliţiştii.

Un alt aspect de noutate îl constituie sancţionarea unei forme agravante de săvârşire a contravenţiei. Astfel, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 lei, la 725 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

 

Dacă vorbeşti la telefon şi depăşeşti viteza legală, amenda este “grasă”

 

Vitezomanii vor avea mult de suferit, mai ales dacă stau şi cu telefonul în mână în timp ce gonesc pe şosea. Nici cei care încalcă alte prevederi ale Codului Rutier nu scapă mai uşor. Şoferii riscă să rămână fără permis.

Cu titlu de exemplu, arată poliţiştii, intră sub incidenţa sancţiunilor prezentate mai sus, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv de înregistrate, foto sau video, concomitent cu:

- depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;

- circulaţia pe un sector de drum pe care accesul este interzis;

- nerespectarea obligaţiei de a folosi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei ori a luminilor pentru circulaţia diurnă, pe autostrăzi, drumuri expres şi pe drumuri naţionale europene (E);

- depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;

- nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

- nepăstrarea unei distanţe corespunzătoare faţă de vehiculul care îl precedă, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

- pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată;

- neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;

-nerespectarea regulilor privind depăşirea;

- depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;

- circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire;

- depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;

- neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;

- depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Noile reglementări urmează a intra în vigoare la data de 12 octombrie 2019.

Am întrebat câţiva şoferi ce părere au despre noile reglementări. Mulţi au spus că, de multe ori, telefonul îţi poate distrage atenţia când eşti în trafic, fiind de preferat folosirea sistemului handsfree. Alţii au recunoscut însă că mai folosesc telefonul şi ţinându-l în mână, însă au spus că vor avea grijă pe viitor, mai ales că se măresc sancţiunile.

Un studiu recent al Poliţiei Române arată că folosirea tehnologiei moderne în timpul condusului are un impact uriaş asupra capacităţii de concentrare a şoferilor. Potrivit acestor date, aproape jumătate dintre şoferi recunosc că vorbesc la telefon, trimit mesaje, ori folosesc reţelele de socializare în timp ce conduc.

 

Sute de şoferi sancţionaţi pentru că vorbeau la telefon

 

Nici până la intrarea în vigoare a noilor prevederi pe linie rutieră, şoferii care vorbeau la telefon în timpul condusului, fără a folosi sistemul handsfree, nu au scăpat nepedepsiţi. După cum ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în primele 8 luni ale acestui an s-au aplicat 342 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto care foloseau telefonul mobil, în trimp ce se deplasau cu autoturismul, conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Potrivit art. 36 indice 3 din OUG, conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere».

Au fost şi cazuri când s-au produs accidente, sau pasagerii unor microbuze de transport persoane au stat cu teamă gândindu-se la ce este mai rău, tocmai pentru că şoferul era atent la telefon. Aducem în atenţie câteva exemple.

În februarie 2019, un şofer vorbea la telefon în timp ce era la volan şi a intrat pe contrasens. Era vorba despre un brăilean de 49 de ani care conducea un autovehicul pe DN 2B, în afara localităţii Oprişeneşti. Din cauza folosirii telefonului mobil în timpul condusului, şoferul a pătruns pe contrasens unde a acroşat un alt autoturism condus regulamentar de către un bărbat de 35 de ani din comuna Traian. În urma evenimentului, a rezultat vătămarea corporală a primului şofer, acesta fiind transportat la spital.

În luna septembrie, un bărbat care a călătorit pe ruta Brăila-Piatra Neamţ cu unul dintre microbuzele firmei “Aventin” s-a plâns de starea autovehiculului, ba chiar a reuşit să surprindă cu telefonul mobil uşile afectate de rugină, dar şi pe şoferul care vorbea la telefon, deşi se afla în mers şi nu folosea hands-free. Legat de starea autovehiculului, patronul a spus că microbuzul avea toate verificările la zi, iar starea tehnică nu era afectată.

Din fericire, prin folosirea telefonului mobil în timpul condusului şoferul nu a provocat vreun accident, deşi pasagerii au stat cu grijă.

 

Acţiune a poliţiştilor rutieri pe Calea Călăraşilor

 

Ieri, poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere şi Biroul Rutier au desfăşurat acţiuni pe raza municipiului şi judeţului pentru a aduce la cunoştinţa conducătorilor auto noile prevederi legislative cu privire la folosirea telefonului sau a tabletei în timpul şofatului. În jurul orei 10.00, poliţiştii rutieri au ieşit cu mic cu mare pe Calea Călăraşilor şi i-au oprit din drum pe şoferi. Conducători auto de autoturisme, microbuze, autobuze, au fost avertizaţi cu privire la noile prevederi legale ce urmează să intre în vigoare din data de 12 octombrie. Şoferii au ascultat cu atenţie sfaturile transmise de oamenii în uniformă şi au primit pliante cu sfaturi preventive şi mesaje clare: «Alege viaţa! Lasă telefonul! Concentrează-te pe condus!».

Atât bărbaţii aflaţi la volan, cât şi femeile, au ascultat cu atenţie mesajele transmise şi au promis că vor respecta legea. “Foloseam şi până acum sistemul handsfree. Aşa voi proceda şi de acum înainte când sunt la volan. Am văzut mulţi conducători auto care ţin telefonul în mână şi, de multe ori, nu mai sunt atenţi în trafic”, a spus un conducător auto.

Acţiunea din municipiu a fost organizată de Biroul Rutier, iar şeful structurii, Doru Stăncună, a declarat că aceste prevederi legale au menirea de a-i ajuta pe conducătorii auto să evite implicarea în accidente. “Poliţia Rutieră organizează o acţiune pentru mediatizarea în rândul conducătorilor auto a noilor modificări legislative ce vor intra în vigoare la data de 12 octombrie. Astfel, pe lângă înăsprirea sancţiunilor pentru utilizarea telefonului mobil fără a folosi sistemul mâini libere, în această gamă de activităţi este înscrisă şi ţinerea în mână a telefonului mobil sau altui dispozitiv electronic, gen tabletă. De asemenea, această contravenţie coroborată cu săvârşirea altei contravenţii de natură a distrage atenţia de la condus duce automat la reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile”, a precizat Doru Stăncună.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro