• câţiva căruţaşi au distrus circa 18 hectare de porumb, în două nopţi consecutive, după ce au intrat în lanuri şi s-au învârtit pe acolo pentru a pune la pământ cât mai mulţi coceni • la mijloc este un act de sabotaj deoarece nu a fost furat niciun ştiulete •cultura aparţine afaceristului brăilean Adrian Drăgan, care are în total vreo 130 de hectare luate în arendă de la săteni pentru a lucra terenurile agricole • prima lovitură a căruţaşilor puşi pe distrus a avut loc în noaptea de luni spre marţi, iar cea de-a doua în noaptea de marţi spre miercuri • culmea, celelalte culturi de porumb din zonă erau intacte atât la venirea poliţiei, cât şi a reporterilor “Obiectiv” • poliţiştii au deja un cerc de suspecţi
Aproape 20 de hectare de porumb distruse, în doar două seri, de către indivizi necunoscuţi şi pagube financiare estimate la zeci de mii de lei pentru un cunoscut afacerist brăilean. Adrian Drăgan, ajuns în atenţia justiţiei şi a presei de-a lungul timpului, a devenit victima unor oameni puşi pe acte de vandalism. Bărbatul, care a luat în arendă de la săteni, până în anul 2021, circa 130 de hectare în apropierea localităţii Lacu Sărat, stă şi evaluează acum pagubele produse de câţiva căruţaşi care i-au călcat cultura de porumb, în loc să se apuce de recoltat. Prima lovitură a indivizilor necunoscuţi a avut loc în noaptea de luni spre marţi, iar cea de-a doua în noaptea de marţi spre miercuri. Între cele două acte de vandalism stă o anchetă deschisă de Poliţie. De altfel, terenurile lui Drăgan au mai fost vandalizate şi anul trecut, aşa cum ne-a mărturisit chiar el, însă poliţiştii nu au reuşit să-i identifice pe făptaşi. Ce e diferit acum? Indivizii au lăsat urme, şi la propriu şi la figurat, iar poliţiştii au deja un cerc de suspecţi, deci e doar o chestiune de timp până la identificarea celor care i-au sabotat cultura de porumb afaceristului. Culmea, celelalte culturi de porumb din vecinătatea tarlalelor afaceristului brăilean erau intacte, miercuri, la vizita reporterilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” pe terenul vandalizat.
Ziua de marţi trebuia să fie ziua în care Drăgan hotăra dacă a venit vremea recoltatului sau nu pentru cele 130 de hectare arendate, în apropierea gării din Lacu Sărat. Numai că, ajuns la o tarla de vreo 10 hectare, a simţit că pământu-i fuge de sub picioare. De la distanţă se vedeau “portiţe” în lan, însă a refuzat să creadă până nu s-a dat jos din maşină. Deşi pe exterior, cultura părea în regulă, în interior era jumătate pusă la pământ. Afaceristul a pus mâna pe telefon şi a chemat poliţiştii. La faţa locului au sosit şi criminaliştii care au fost uimiţi să constate faptul că nici măcar un ştiulete nu a fost furat, ci este vorba clar doar despre distrugere. Urmele roţilor de căruţă şi ale copitelor de cai erau încă vizibile. Cercetările au durat până în jurul orei 17.00. A doua zi, omul de afaceri s-a întors împreună cu câţiva angajaţi pentru a evalua pagubele şi pentru a încerca să mai salveze ceva din porumbul pus la pământ. În drumul lor spre tarlaua cu pricina, au trecut pe lângă alta, aflată tot în arenda lui Drăgan, şi care prezenta aceleaşi “portiţe” de intrare în lan. Bărbatul a pus din nou mâna pe telefon şi a chemat poliţia, căci şi cea de-a doua cultură era tăvălită “cercuri-cercuri”. Din nou, aceleaşi urme de căruţe şi cai şi niciun ştiulete dispărut.
“Ieri (marţi -n.r.) am fost cu poliţia la sola care a fost vandalizată, distrusă, iar aici, la cea de-a doua solă, totul era în regulă. Astăzi, când am vrut să mă duc iar la porumbul distrus, cu oamenii mei, să vedem ce mai putem salva şi dacă s-a mai întâmplat ceva, am văzut şi sola asta la fel de distrusă. Ce se întâmplă? Intră, calcă şi distruge. Nu mai pot recolta. Intră cu căruţele. Cei de la Criminalistică de ieri (marţi -n.r.) au zis că sunt şi copite de cai şi urme de căruţe, probabil au fost vreo 5-6 căruţe. Angajaţii mei adună de pe jos ce mai pot recupera. Ieri (marţi -n.r.) am fost să văd ce umiditate are, pentru a vedea dacă pot recolta sau trebuie să mai aştept. Avea umiditatea 18, aşa că am zis să-l mai las vreo două zile. Când m-am dus să iau nişte probe de ştiuleţi, am văzut grozăvia. Am sunat la 112, vă daţi seama. Cei de la Criminalistică au estimat că din 10 hectare, 5 sunt distruse, deci jumătate. Am păţit la fel şi anul trecut, iar poliţia a dat “autor necunoscut”. Eu nu mă joc să fac acuzaţii. Celelalte lanuri nu sunt distruse. Dacă era vreun nebun care voia să facă rău, le lua pe toate la rând. Nu e furat un ştiulete. Am chemat şi o dronă, ca să pot vedea mai bine pagubele...”, ne-a povestit Adrian Drăgan.
Paza bună trece primejdia rea, dar e costisitoare
De miercuri, câţiva angajaţi ai afaceristului se chinuie să strângă ştiuleţii de jos, însă nu vor putea recupera în totalitate cultura. Bărbatul ne-a explicat că anul acesta, producţia la hectar este estimată la 8 tone. Angajaţii săi au reuşit să recupereze abia 2 tone dintr-o suprafaţă de un hectar.
“Tot lanul aşa este. Au intrat cu căruţele, vreo 5-6, aşa în grup. Eu încerc să-l adun pe ăsta de pe jos, cu băieţii. Dacă intră combina, e compromis. Aşa e tot porumbul. Era bună cultura anul ăsta. Producţia este de 8 tone la hectarul de porumb, iar preţul este de 600 lei/tona. Dacă venea unul să fure, rupea ştiuletele, încărca o căruţă şi pleca. Dar ăsta e vandalism, distrugere, ca să nu recoltez. Cât pot să adun? Anul trecut, dintr-o solă de 30 de hectare, au fost distruse vreo 15 hectare”, a adăugat Drăgan.
Sătul să-i fie distruse culturile agricole, afaceristul şi-a pus angajaţii să păzească tarlalele, în noaptea de miercuri spre joi, însă asta nu este o soluţie pe termen lung. “Azi noapte (miercuri noapte- n.r.) am pus pază şi n-am păţit nimic, dar a fost destul în 2 zile. E dezastru. Probabil au văzut maşina şi nu s-au mai apropiat. Angajaţii mei au fost cei care au stat acolo peste noapte. Au stat mai mult la vedere, ca să vadă peste tot. Au mai aprins farurile, din când în când. Dar nu poţi să faci noapte de noapte treaba asta. Nu am paznici noaptea pentru că e costisitor. Minimum pe economie, apoi sporurile...Nu e uşor să mai pui şi paznic. Plus că nu e o zonă compactă. Terenurile mele în suprafaţă de 130 ha sunt în diferite locuri, pe o suprafaţă totală de 1.000 ha. Unde să pui paza? Să se învârtă pe toate cele 1.000 ha?”, ne-a mai spus afaceristul.
Întrebat dacă oamenii care i-au dat pământul în arendă ar trebui să-şi facă griji, Adrian Drăgan ne-a declarat că aceştia nu au de ce să-şi facă probleme, pentru că îşi vor primi banii, aşa cum s-au înţeles, chiar dacă aceste acte de vandalism au produs pierderi pentru firma sa, Admidri Group SRL Brăila.
Poliţia are un cerc de suspecţi
Dacă anul trecut nu s-a întâmplat nimic cu plângerea depusă de către Adrian Drăgan la poliţie, pentru că făptaşii nu au putut fi indentificaţi, acum la circa 24 de ore de la a doua lovitură, oamenii legii au deja un cerc de suspecţi. “Cercetările sunt în desfăşurare, a fost întocmit un cerc de suspecţi”, ni s-a transmis de la Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Adrian Drăgan a intrat în afaceri în domeniul agricol în anul 2005, când a reuşit să ia în arendă de la săteni vreo 450 de hectare, aşa cum ne-a declarat acesta. De-a lungul timpului a mai pierdut din suprafaţă, ajungând în 2016 să aibă în arendă doar 130 de hectare de pământ, suprafaţă cu care a rămas până în prezent. Contractele de arendare aflate în derulare în prezent expiră în 2021, iar Drăgan nu are de gând să renunţe la ele prematur. “Aceste acte de vandalism, de distrugere nu mă intimidează şi nu mă fac să renunţ la afacere”, ne-a mărturisit bărbatul. “Păcat. A fost un an bun pentru culturile de porumb şi am folosit şi hibrizi, adică sămânţă de porumb de elită, de la companii străine şi îngrăşăminte destul de multe. Cultiv, în general, şi culturi de primăvară şi de toamnă, adică porumb, floarea soarelui, grâu şi orz. E bine pentru rotaţia culturilor”, şi-a continuat ideea.
Despre despăgubiri nu poate fi vorba, căci asigurarea pe care o are afaceristul nu acoperă decât calamităţile naturale, nu şi pagubele produse de mâna omului.