Deşi interzis încă din 2008, furadanul continuă să se găsească în gospodării, în special în cele de la ţară, şi este folosit fără teama consecinţelor. În ciuda eforturilor depuse de autorităţi pentru stoparea comercializării sau utilizării acestuia, mai ales după moartea Mădălinei Manole, substanţa face încă victime, indiferent dacă asta se întâmplă accidental sau cu intenţie. Ultimul exemplu vine din comuna Viziru, unde unui fermier i-au murit trei vaci gestante, după ce au mâncat boabe de porumb tratate cu carbofuran (n.r. - pesticidul comercializat sub denumirea de furadan). Anchetatorii încearcă să afle acum cine se face vinovat de împrăştierea seminţelor "ucigaşe", ştiut fiind că folosirea furadanului reprezintă o infracţiune aspru pedepsită. Suspiciunile planează, în primul rând, asupra proprietarului terenului pe care au fost găsite boabele de porumb, mai ales că în zonă este cunoscut conflictul dintre acesta şi stăpânul vacilor, pe tema încălcării proprietăţii şi a distrugerii culturilor, de către animalele lăsate deseori nesupravegheate.
{flv}VTS_01_2_flv{/flv}
La sfârşitul anului trecut, Grigore Corbu, din comuna Viziru, a sesizat Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (CJGNM) Brăila că i-au murit trei vaci gestante, ca urmare a consumului de boabe de porumb tratate cu furadan, aflate pe terenul localnicului Gheorghe Ianole. Animalele cântăreau, împreună, peste o tonă şi ar fi trebuit să fete în câteva zile. În prezenţa viceprimarului, precum şi a pârâtului şi a reclamantului, însoţiţi fiind de un agent la Postul de Poliţie Viziru, comisarii CJGNM Brăila au efectuat mai multe verificări în teren. Astfel, pe tarlaua 81, într-o porţiune în care este lucernă, amplasament pe care au murit cele trei vaci, s-a constatat existenţa a 4 grămezi de boabe de porumb, tratate probabil cu furadan. De asemenea, la distanţă de aproximativ 7 - 8 metri de la drumul de la capătul parcelei de lucernă, era amplasat un panou avertizor inscripţionat "Atenţie, teren tratat contra rozătoarelor!". Porumbul, în cantitate de 16,05 kg, a fost adunat şi predat în custodie la o societate, iar o probă din acesta a fost trimisă Laboratorului Central de Carantină Fitosanitară Bucureşti, pentru identificarea substanţei active a produsului utilizat. Rezultatul analizei a evidenţiat prezenţa carbofuranului pe suprafaţa boabelor de porumb, substanţă care a fost, de altfel, identificată şi în probele prelevate din stomacul bovinelor. "Vacile au fost priponite pe terenul meu, dar au scăpat şi s-au dus direct la grămezile de porumb. Au mâncat şi în câteva minute au căzut şi au murit. Cu două zile înainte chiar stăteam de vorbă cu cineva aici şi l-am văzut pe proprietarul terenului când a scos din maşină un sac şi a pus ceva, dar am crezut că dă cu îngrăşăminte chimice", ne-a spus Grigore Corbu.
Contactat de reporterii "Obiectiv", Gheorghe Ianole a precizat că panourile avertizoare le-a pus în urmă cu câteva săptămâni, când a tratat lucerna, însă nu cu furadan. "Nu ştiu cine a pus porumbul, dar ancheta urmează să stabilească asta", a precizat bărbatul.
Autorităţile anchetează incidentul de la Viziru
Cei doi localnici recunosc că au mai avut neînţelegeri unul cu celălalt, ce au plecat de la faptul că vacile lui Corbu au ajuns de mai multe ori pe terenul lui Ianole, distrugându-i acestuia din urmă culturile. Din acest motiv, reclamantul de acum a fost chiar şi sancţionat de poliţişti de câteva ori, pentru că şi-a lăsat animalele nesupravegheate. La ora actuală, oamenii legii anchetează însă reclamaţia lui Corbu, pe de o parte, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, dar şi pentru a descoperi cine se face vinovat de utilizarea substanţei interzise.
Incidentul a ajuns şi în atenţia procurorilor, la sesizarea comisarilor CJGNM Brăila. "Am aflat despre acest incident de la proprietarul vacilor, care a reclamat că i-au murit animalele după ce au mâncat porumb tratat cu furadan, de pe terenul unui alt localnic. La faţa locului am găsit 4 grămezi de porumb, ce au fost adunate şi predate în custodie unei societăţi. Bărbatul s-a adresat unităţii fitosanitare, pentru a stabili cu exactitate cu ce a fost tratat porumbul, iar medicul veterinar a luat probe din conţinutul stomacal al vacilor, fiind făcute determinări. La ambele analize a fost identificată prezenţa carbofuranului. În acest context, am înaintat o plângere penală la Parchet, pentru folosirea de momeli periculoase şi nerespectarea interdicţiei privind utilizarea de produse de protecţie a plantelor sau îngrăşăminte chimice neautorizate. Anchetatorii urmează să stabilească cine se face vinovat de această faptă", ne-a declarat Daniela Agache, prim comisar al Gărzii de Mediu Brăila.
Precizăm că, potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului, producerea, livrarea şi utilizarea îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor neautorizate, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 65.000 lei la 70.000 lei.
Un mililitru de furadan poate fi fatal
Din cauza pericolului pe care îl reprezintă utilizarea sa, furadanul făcând parte din grupa 1 de toxicitate, produsul a fost interzis prin lege, începând cu anul 2008. Specialiştii spun că, ingerat, un mililitru din acest produs poate fi fatal. Cu toate acestea, prezenţa sa în gospodării este frecvent "demascată" de cazurile de decese provocate de ingestia substanţei. Din păcate, autorităţile nu reuşesc să stăpânească situaţia, pe internet fiind postate în permanenţă anunţuri de vânzare a pesticidului.
Anul trecut, furadanul a fost cât pe ce să curme viaţa a doi brăileni, printre care a unui copil în vârstă de 5 ani. În luna iunie, micuţul a ajuns la spital cu simptome de intoxicaţie cu furadan, după ce s-a jucat cu o cană din plastic în care se afla o substanţă pe care tatăl său o preparase cu o zi înainte, pentru a o folosi la tratarea unei culturi de porumb. Ulterior, copilul a mâncat un sandwich şi, în scurt timp, i s-a făcut rău, având nevoie de îngrijiri medicale. O lună mai târziu, la spital a ajuns şi o femeie de 58 de ani, din comuna Şuţeşti, care a încercat să se sinucidă cu furadan. Ea nu a apucat însă să bea prea mult din substanţa pe care o avea în curte, astfel că a scăpat cu viaţă.
De altfel, faptul că furadanul este în continuare utilizat de oricine are chef reiese şi din numeroasele cazuri de câini maidanezi găsiţi morţi pe raza municipiului, după ce au fost otrăviţi cu carbofuran.