• începând din 15 iulie, în cazul retragerii permisului de conducere, ca urmare a refuzului sau a imposibilității persoanei de a se supune testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, documentul se restituie mai repede titularului • asta în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin
Noi modificări legislative: șoferii primesc permisul înapoi dacă în 72 de ore nu se comunică buletinul care să ateste consumul de droguri sau alcool.
La data de 17 iulie, începând cu ora 07:00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat și desfășurat o acțiune cu caracter preventiv în vederea informării participanților la trafic cu privire la ultimele modificări în domeniul legislației rutiere, recomandările specifice în contextul temperaturilor ridicate, dar și pentru prevenirea evenimentelor negative generate de oboseala la volan.
Potrivit polițiștilor, conform noilor modificări legislative, începând din 15 iulie 2024, în cazul retragerii permisului de conducere, ca urmare a refuzului sau a imposibilității persoanei de a se supune testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, documentul se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin. ”Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336, alin. 2, din Codul penal, conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin. Termenul de 72 de ore curge de la momentul finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice. Orice persoană testată cu un mijloc tehnic certificat, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice, în cadrul instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge”, se explică în comunicatul transmis de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Potrivit polițiștilor, aceste măsuri au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și la necesitatea asigurării unui echilibru just între scopul legislației rutiere de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier și celeritatea clarificării situațiilor conducătorilor auto la care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive, generate de rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive ori, după caz, de refuzul de a se supune testării.
Sfaturi pentru șoferi în cazul temperaturilor ridicate
Având în vedere temperaturile caniculare prognozate în această perioadă, polițiștii sfătuiesc participanții la trafic să țină seama de câteva recomandări pentru a reduce riscul de a fi implicați în evenimente rutiere. Înainte de a porni la drum, șoferii trebuie să se asigure că starea tehnică a vehiculului este bună, iar în cazul autoturismelor se verifică funcționalitatea instalației de aer condiționat. ”Asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, factorii ce acționează asupra acestuia pot duce la defecțiuni. Posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare. În cazul în care autovehiculul a fost staţionat la soare, înainte de a pleca la drum, folosiți instalaţia de climatizare pentru realizarea unui confort termic, necesar pentru a diminua efectul negativ al caniculei pentru deplasarea în siguranță. În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese, în vederea repausului şi hidratării conducătorului auto, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite. Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din auto!”, sunt atenționările transmise de polițiști.
Oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere, după cum arată polițiștii, iar simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei. În sezonul estival, temperaturile ridicate conduc la îngreunarea deprinderilor motrice şi la crearea senzaţiei de somn.
Pentru a preveni astfel de situații, polițiștii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.
video