Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Patronii șantierului naval Brăila, italienii de la Fincantieri, în cărți pentru "corvetele made in România"

* grupul italian Fincantieri, cel care deține pachetul de control de acțiuni ale VARD (la noi în țară prezenți prin șantierele navale de la Brăila și Tulcea), este unul dintre candidații calificați în licitația pentru realizarea corvetelor pentru Forțele Navale Române * valoarea acestui contract este impresionantă: circa 1,6 miliarde euro, inclusiv TVA * și olandezii de la Damen s-au înscris în cursă * în toamna acestui an ar urma să fie anunțat și câștigătorul

 

 

Grupul italian Fincantieri, care este deja prezent în țară, prin constructorul VARD, cu două șantiere navale, la Brăila și la Tulcea, a fost selectat drept ofertant calificat în cadrul procedurii de achiziție publică a construcției unei flote de 4 corvete ce vor intra în dotarea Forțelor Navale având dotări militare necesare pentru a face față provocărilor de securitate la Marea Neagră.

România a lansat, în urmă cu câteva luni, licitația pentru construcția acestor nave, iar una dintre condițiile principale de eligibilitate este ca navele să fie realizate în țara noastră.

Surse apropiate procedurii de achiziție publice susțin că cinci constructori s-ar fi arătat interesați de acest program de înzestrare pentru Forțele Navale. Mai exact ar fi vorba despre "ThyssenKrupp Marine Systems" din Germania, "Naval Group" din Franța, "Damen Shypyards Group" – Olanda (grup care deține șantierul naval de la Galați), grupul italian "Fincantieri" (cu șantierele navale de la Tulcea și Brăila) și "STM" din Turcia. Companiile care vor trece de acest pas (cel mult patru) vor intra în etapa de dialog și apoi în faza finală de evaluare a ofertelor depuse. În joc este un contract de aproape 1,6 miliarde euro, inclusiv TVA. Criteriul de atribuire stabilit este de "prețul cel mai mic", dar poate fi modificat în funcție de echipamentul militar solicitat pentru dotarea celor 4 nave.

"Oferta noastră este solidă și se bazează pe o soluție testată  – 7 unități au fost deja livrate în lume, în diferite configurații și pentru diferite forțe navale - care corespunde necesităților Marinei României. Vasele noastre folosesc tehnologii de ultimă generație, adaptate condițiilor de luptă moderne. Avem capacitatea să construim, peste tot în lume, o gamă vastă de produse și să livrăm la timp și pe măsura bugetelor clienților, soluții personalizate, flexibile, multirol, fiabile. Forțele navale ale Italiei, ale SUA și ale altor state folosesc navele construite de Fincantieri și suntem partenerii marilor companii europene din domeniul apărării prin programe multinaționale", a spus Enrico Bonetti, Senior Vice President International Fincantieri Naval Business Unit.

Într-un material de presă al celor de la Fincantieri se precizează că grupul are o vastă experiență în construcții navale, de la vase de croazieră și iahturi, la nave de ultimă generație pentru activități offshore, "moștenire" de care beneficiază acum, pe filiera VARD, și șantierele navale de la Brăila și Tulcea.

De altfel, în ultimii ani, producția de la Vard Brăila s-a concentrat asupra navelor specializate și a celor destinate operațiunilor offshore, iar unitatea ar fi pregătită să facă pasul spre fabricarea, în țară, a celor patru corvete pentru Forțele Navale Române, dacă Fincantieri va fi desemnat câștigătorul licitației. Acest lucru, spune grupul italian, va presupune, din partea Fincantieri, un transfer suplimentar de know-how și tehnologie și va genera dezvoltarea în continuare a celor două șantiere.

De precizat că Grupul construiește o gamă largă de produse, de la portavioane, distrugătoare, fregate, corvete, la vase de patrulare, amfibie, nave mici de luptă și submarine. În total, Fincantieri a livrat până acum peste 100 de nave militare și care se află acum în serviciul Marinei Italiei, precum și al US Navy, al Pazei de Coastă a Statelor Unite, al Forțelor Navale ale Qatarului, Marinei Emiratelor Arabe Unite și Marinei Indiei.

Compania mai punctează în materialul amintit că portofoliul de comenzi include 31 de nave militare cu termene de livrare până în 2026 (dintre care 7 unități sunt programate să fie livrate după 2022). "Am construit cea mai rapidă fregată de oțel din lume pentru Marina SUA - LCS (Litoral Combat Ship) - precum și cea mai modernă fregată, cu performanțe dovedite, pentru Marina Italiei - FREMM. Fincantieri se poate baza pe expertiza sa privind transferul de tehnologie către clienții săi, precum și promovarea de parteneriate cu autoritățile locale", a mai spus Enrico Bonetti.

Grupul “VARD”, cu sediul central în Norvegia, operează mai multe șantiere navale în Norvegia, România (la Brăila și Tulcea), Brazilia și Vietnam. Pachetul de control de acțiuni ale companiei mamă (79,69%) este deținut de grupul italian “Fincantieri”, fiind astăzi cel mai mare constructor de nave occidental și unul dintre cei mai mari din lume.

Cu sediul la Trieste, "Fincantieri" are peste 19.500 de angajați (80.000 împreună cu subcontractorii) și deține 20 de șantiere pe patru continente.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro