VIDEO: Mizeria din trenul Interregio Braşov-Galaţi, pusă de CFR pe seama călătorilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Mizeria din trenul Interregio Braşov-Galaţi, pusă de CFR pe seama călătorilor

• murdăria de pe mobilierul unei garnituri a determinat-o pe o brăileancă să filmeze condiţiile în care circulă, zilnic, sute de călători care optează pentru transportul feroviar •  CFR Călători ne-a informat că petele surprinse în filmare sunt urme ale ţigărilor stinse de către unii călători, pete ce nu pot fi îndepărtate decât prin schimbarea întregului mobilier, ceea ce ar genera costuri foarte mari

 

O brăileancă a surprins cu obiectivul foto al telefonului mizeria dintr-un vagon al unui tren Interregio care circulă pe ruta Braşov-Galaţi şi a postat mai multe fotografii şi un clip video pe internet. Sesizarea femeii a ajuns şi la redacţia “Obiectiv-Vocea Brăilei. “Vineri seară, veneam obosită spre casă şi mă bucuram că măcar în tren e cald, nu ca pe vremuri. Poate era mai bine dacă nu ar fi fost aşa cald? Ia uitaţi cum arată filtrul de climatizare! Nu, nu e un accident! Aşa arată în multe trenuri şi, în orice caz, cam în toate vagoanele din acela în care eram eu atunci! Motivul? «Sunt vagoane bătrâne» şi «Firma care face curăţenie e a unei persoane din Brăila», numele nu mi-a sunat deloc cunoscut. Murdăria e veche şi bine aşezată acolo, nu e ceva doar de azi, de ieri. Îmi închipui cum o fi instalaţia aia pe dinăuntru! (...) Ne mai mirăm cum de se umple România de tot felul de epidemii!”, a scris reclamanta.

Redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei” au cerut un punct de vedere conducerii CFR Călători despre mizeria surprinsă în trenul IR Braşov-Galaţi. În răspunsul primit de la Serviciul Promovare Imagine şi Relaţii Publice se arată că trenul cu care a călătorit brăileanca aparţine SRTFC Braşov, iar salubrizarea garniturii înainte de expedierea în cursă s-a efectuat la Revizia de Vagoane Braşov Călători. Petele surprinse în fimare au apărut din cauza călătorilor care sting ţigările pe mobilier, pentru a nu fi prinşi de controlori că încalcă legea fumatului, potrivit aceleiaşi surse. Mai mult, deşi este efectuată salubrizarea garniturilor, menţinerea curăţeniei depinde şi de modul în care anumiţi călători înţeleg să o păstreze. “Activitatea de salubrizare a garniturilor de tren este efectuată de către firme specializate în baza unor contracte atribuite prin proceduri de achiziţie publică. Salubrizarea se realizează în unităţile de pe întreaga reţea feroviară, în funcţie de condiţiile de exploatare - întreţinere ale materialului rulant, iar procedura de salubrizare este structurată şi adaptată circulaţiei şi specificului fiecărui tren: rangul trenului, gradul de utilizare, distanţa parcursă între 2 salubrizări etc. În parcurs, menţinerea stării de curăţenie la interiorul vagoanelor şi în cabinele de toaletă depinde de modul în care anumiţi călători înţeleg sau doresc să păstreze curăţenia. În cazul trenului IR 1731, Braşov-Galaţi, petele filmate se datorează ţigărilor stinse pe măsuţa amplasată lângă fereastră de către călători care încalcă prevederile legale referitoare la fumatul în vagoanele de călători, pentru a nu fi surprinşi de către organele de control. Urmele lăsate nu pot fi şterse prin spălare sau ştergere fiind imprimate termic în materialul confecţionat din fibră de sticlă, necesitând înlocuirea integrală a mobilierului, ceea ce generează costuri foarte mari. Salubrizarea garniturii trenului IR 1731 înainte de expedierea în cursă s-a efectuat la Revizia de Vagoane Braşov Călători, subunitate în care se efectuează şi pregătirea tehnico-sanitară radicală, precum şi dezinsecţia şi deratizarea vagoanelor din compunerea acesteia”, se menţionează în răspunsul primit din partea CFR Călători.

Cât despre firma de curăţenie din Brăila despre care a pomenit brăileanca, CFR Călători ne-a informat că, de fapt, societatea are sediul în Braşov. “Vagoanele trenului IR 1731 aparţin SRTFC Braşov. Firma de salubrizare care prestează servicii de curăţenie este din Braşov. CFR Călători a încheiat un contract de salubrizare în anul 2018 pentru o perioadă de 2 ani (perioadă minimă a derulării procedurilor în conformitate cu legislaţia în vigoare), restul clauzelor fiind confidenţiale”, au mai adăugat cei de la Serviciul Promovare Imagine şi Relaţii Publice.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro