• aproape 30 de tone de peşte a fost oprite la vamă, marţi, după ce autorităţile au avut informaţii că întreaga cantitate ar proveni din apele contaminate din Spania, Italia şi Franţa şi ar conţine mercur peste limita maximă admisă • de asemenea, poliţiştii români şi spanioli, alături de inspectori sanitar-veterinari, au descins la 115 adrese din ţara noastră, dintre care 11 la Brăila (8 în municipiu şi 3 în localitatea Cazasu) • percheziţii au mai avut loc şi în Spania, Italia, Franţa, Ungaria şi Portugalia • potrivit imaginilor furnizate de către IPJ Brăila, peştele era ţinut în lăzi murdare folosite pe post de “acvariu”, iar într-o altă locaţie, marfa era ţinută în lăzi din plastic mai mici, neacoperită • într-un coş, au fost găsite sume impresionante de bani, lei şi valută, dar şi bonuri de masă
Brăilenii ar fi consumat, în ultimii ani, peşte contaminat cu metale grele provenit din activităţi de braconaj din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, susţin autorităţile române şi străine. Marţi dimineaţă, a avut loc o primă “ripostă” a Poliţiei Române, după ce, în cooperare cu autorităţi poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a blocat accesul pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 lei (6 miliarde lei vechi). Totodată, oamenii legii au descins la 115 adrese din Brăila, Bucureşti şi alte 12 judeţe din ţară (Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş) la domiciliile persoanelor suspectate că ar fi “aderat” la acest mega-grup infracţional care ar fi contaminat oamenii cu bună ştiinţă, dar şi la sediile firmelor cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale. Alături de poliţiştii români, au fost şi colegii lor din cadrul Poliţiei Naţionale din Spania. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivel Eurojust, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de Eurojust şi Europol.
Potrivit ministrului de Interne, Carmen Dan, peştele era braconat în apele teritoriale din Spania, Italia şi Franţa, iar despre cantitatea de 30 de tone oprită la vamă există informaţii că ar conţine o cantitate mai mare de mercur decât cea maximă admisă pentru consum, scrie hotnews.ro.
Doar în judeţul Brăila, poliţiştii au efectuat percheziţii la 11 locaţii, dintre care 8 în municipiu şi 3 în localitatea Cazasu. Mai trebuie menţionat faptul că acest subiect a fost adus în atenţia publică pentru prima dată, în urmă cu câteva luni, de către jurnaliştii de investigaţie care realizează anchete săptămânale pentru emisiunea “România, te iubesc!”, difuzată pe postul de televiziune ProTV.
Potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, gruparea, formată din sute de persoane de naţionalitate română, franceză, italiană şi maghiară, ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. “Ea nu funcţiona după un sistem piramidal, ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol/ transport marfă/ comercializare etc.)”, potrivit poliţiştilor.
Braconierii pescuiau în apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, fix din locuri unde pescuitul era interzis, tocmai pentru că peştele era impropriu consumului. Aşa cum am spus şi mai sus, jurnaliştii de investigaţie de la “România, te iubesc!” au dezvăluit că analizele de laborator făcute de autorităţile străine arătau că peştele conţinea metale grele, precum plumb, cadmiu sau mercur, în unele exemplare cantitatea admisă consumului uman fiind depăşită de 500 de ori.
Astfel, în Italia, Spania şi Franţa, braconierii pescuiau în apele contaminate, peştii nu erau comercializaţi în aceste ţări, ci “beneficiarii” finali erau chiar românii. Introduse în ţară cu acte false, produsele piscicole improprii consumului ajungeau în restaurante şi în pieţe, au mai stabilit autorităţile. Dovadă stă faptul că la nivel european, au fost puse în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, dintre care doar 115 în România. Celelalte peste 35 de mandate au fost executate în Italia, Spania, Franţa şi Ungaria.
“Cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”, se mai arată în comunicatul IPJ Brăila.
Unde au avut loc percheziţiile în cele 115 locaţii
Potrivit site-ului stirileprotv.ro, în urma descinderilor din cele 14 judeţe din ţară, au fost găsite importante cantităţi de peşte despre care există informaţii că e impropriu consumului, dar şi sume uriaşe de bani. Spre exemplu, în Braşov, anchetatorii au verificat un depozit unde peştele era ţinut în lăzi aşezate pe jos, pe podeaua murdară, dar şi două pieţe din oraş şi locuinţa unui suspect. În Ploieşti, au fost percheziţii la o fabrică ce procesează şi vinde peşte. “Anchetatorii încearcă să afle dacă angajaţii au vândut peşte contaminat cu metale grele. Societatea deţine o linie de procesare şi spaţii de vânzare, dar trimite peşte marinat şi afumat şi la export. Sunt verificate documentele de provenienţă, iar medicii de la Direcţia Sanitar-Veterinară vor lua probe”, potrivit jurnaliştilor ProTV. În Constanţa, au fost 26 de percheziţii, cele mai multe în localitatea Hârşova. Într-un depozit din Buzău, inspectorii şi poliţiştii au găsit lăzi cu peşte tranşat, lăsat în apă murdară, lângă pereţi plini de rugină.
La Brăila, poliţiştii au descins la 11 adrese
Marţi dimineaţă, poliţiştii români şi spanioli, alături de inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Brăila au efectuat percheziţii la 11 adrese, dintre care 8 în municipiu (inclusiv în Piaţa Mare) şi 3 în localitatea Cazasu. Potrivit imaginilor furnizate de către IPJ Brăila, peştele era ţinut în lăzi murdare folosite pe post de “acvariu”, iar într-o altă locaţie, marfa era ţinută în lăzi din plastic mai mici, neacoperită. Într-un coş, au fost găsite sume impresionante de bani, lei şi valută, dar şi bonuri de masă.
Potrivit unor surse de încredere, printre locaţiile vizate de autorităţi, s-ar număra domiciliile a trei brăileni - Marcel Motoc (coincidenţă de nume cu fostul consilier judeţean PSD Marcel Motoc, administrator firmă de asfaltări - n.r.), Paul Motoc şi Florin Motoc, administratorii firmelor SC Nicom SRL Brăila, SC Roxdany Impex SRL Brăila, SC Pelicula Com SRL Brăila. Toate cele trei societăţi amintite au ca obiect de activitate principal comerţ cu amănuntul al peştelui, crustaceelor şi moluştelor în magazine specializate, conform site-ului Ministerului Finanţelor.
În altă ordine de idei, inspectorii DSV Brăila au mai efectuat controale, anterior, la unităţi cu profil de desfacere şi depozitare peşte, pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare. Spre exemplu, în perioada 1 aprilie-2 mai 2019, DSV Brăila a controlat 8 magazine de desfacere, un centru de colectare peşte şi o unitate de procesare peşte. Au fost aplicate 3 avertismente şi 3 amenzi în cuantum de 3.440 lei, unităţile verificate fiind sancţionate pentru condiţii de igienă precară şi echipament de protecţie deficitară. “Nu s-a depistat peşte care să pună în pericol sănătatea publică”, a declarat Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Brăila, despre controalele efectuate în perioada aprilie-mai.
Trebuie menţionat faptul că DSVSA Brăila a participat la acţiunea poliţiştilor brăileni de marţi dimineaţă.
“Documentarea activităţii infracţionale s-a desfăşurat de către poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF”, potrivit comunicatului IPJ Brăila.
Pentru întreaga acţiune de marţi, în cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem (pentru faptă, nu pentru o persoană anume - n.r.) şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum şi deţinere, transport şi comercializarea fără documente legale a peştelui.
Braconajul din Italia şi peştele contaminat ajuns pe mesele românilor, subiecte dezvăluite la «România, te iubesc!”
Prima dată, semnalul de alarmă asupra peştelui contaminat adus din străinătate şi comercializat în magazinele şi restaurantele din ţara noastră a fost tras de jurnaliştii de investigaţie de la emisiunea “România, te iubesc!”, în urmă cu câteva luni. Într-o serie de trei episoade, aceştia au arătat cum braconierii, conştienţi fiind de pericol, luau peştele din ape contaminate din Italia, însă nu-l vindeau în această ţară, ci îl comercializau peste graniţe, mai exact în România. Afacerea era foarte bănoasă. Culmea, printre braconierii din Italia, se numără sute de români, din judeţul Tulcea, care au emigrat. În cadrul anchetei jurnalistice, s-a vorbit despre fluviul Po, care traversează tot Nordul Italiei, curgând dinspre Franţa spre Marea Adriatică, o apă în care e interzis scăldatul, din cauza bacteriilor, poluarea venind în principal de la oraşele mari, dar şi de la agricultura intensivă şi de la fermele de păsări şi animale. Po mai este poluat şi pentru că, după precipitaţii intense, se revarsă peste terenurile agricole din zonă, apoi se retrage luând cu el şi îngrăşămintele chimice din terenurile fertilizate. “ În zona fluviului Po, s-au instalat de câţiva ani mai multe filiere de braconieri. (...) Po are ape poluate, cu pescuit profesionist sistat, aşa că în adâncurile lui cresc somni gigantici. Italienii nu mănâncă acest somn, dar braconierii au văzut potenţialul fluviului, aşa că fac şi ei săptămânal capturi frumoase, urmate de transportul de proporţii, cu profituri pe măsură. Sunt cel puţin 3 reţele mari, care însumează peste 200 de persoane, conform datelor poliţiei italiene. Toţi suspecţii sunt români şi se laudă că o duc foarte bine”, potrivit primei părţi a reportajului, ce poate fi vizualizată accesând link-ul: https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/braconieri-fara-frontiere-partea-i-cum-au-ajuns-braconierii-romanii-sa-trimita-peste-contaminat-in-romania.html
În cea de-a doua parte a anchetei jurnalistice, se vorbeşte, mai întâi, de preţul dublu cu care peştele contaminat se vinde în România. Somnul şi crapul figurează în acte la preţul de 1-2 euro/kg, iar în ţara noastră, costă de două ori mai mult.
În cea de-a treia parte, jurnaliştii au vorbit, arătând dovezi, despre pericolul la care se expun românii care consumă peştele contaminat. “Biologii italieni ne-au prezentat dovezi clare, analize de laborator care arată că peştele trimis în ţara noastră, de pe urma braconajului, e de fapt un peşte toxic”, potrivit materialului video.