• foarte mulţi brăileni s-au aflat pe 10 august la mitingul Diasporei, în Piaţa Victoriei • automat, aceştia au fost martorii ciocnirilor violente dintre jandarmi şi manifestanţi • toţi ne-au povestit acelaşi lucru: forţele de ordine foloseau excesiv gazele lacrimogene, deşi erau doar câţiva huligani, care puteau fi extraşi din mulţime şi duşi la dube • mai mult, s-au folosit tunurile cu apă, dar şi aruncătoarele de grenade fumigen-lacrimogene, tocmai pentru a dispersa mulţimea şi a strica protestul la care erau mari şanse să se adune sute de mii de oameni • fostul redactor şef al cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” susţine că PSD a instaurat deja dictatura în România, ceea ce s-a putut observa la protestul din 10 august, când jandarmii au bătut oameni nevinovaţi şi paşnici
Imagini triste, cu impact puternic emoţional, de la protestul Diasporei din Bucureşti rulează continuu de vineri seară atât în mediul online, cât şi în mass-media românească şi internaţională. Manifestanţi paşnici, ce au primit din plin gaze lacrimogene, udaţi şi alungaţi cu tunurile de apă, apoi luaţi la bătaie pe străzile lăturalnice Pieţei Victoriei, asta doar pentru a plăti în locul huliganilor care au provocat forţele de ordine şi care au aruncat cu diverse obiecte în jandarmi. Jurnalişti agresaţi de aceleaşi forţe de ordine, doar pentru simplul fapt că au fost prezenţi la protestul anticorupţie ori simpli oameni îmbrăcaţi cu tricouri inscripţionate cu sloganul iniţiativei cetăţeneşti “Fără penali în funcţii publice” puşi la pământ cu lovituri de baston. Sute de protestatari au ajuns la Urgenţe, la care se adaugă 9 lucrători ai Jandarmeriei, potrivit presei centrale. Printre demonstranţii prezenţi vineri seara în Piaţa Victoriei s-au numărat şi zeci de brăileni, care au pornit spre Capitală în ziua protestului, cu maşinile personale. Reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au reuşit să stea de vorbă cu câţiva dintre ei, însă declaraţiile lor au foarte multe puncte cumune: jandarmii dădeau în permanenţă cu gaze, huliganii nu erau extraşi din mulţime, deşi nu erau foarte mulţi la număr şi relativ compacţi, în timp ce zeci de mii de protestatari au fost alungaţi mai rău ca nişte câini din Piaţă: cu tunuri de apă, cu grenade fumigen-lacrimogene, cu bătaie şi înjurături.
Marian Coman, fostul redactor şef al cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, a fost mereu prezent la protestele din ultimii ani, alăturându-se oamenilor care vor o Românie curată din toate punctele de vedere. Acesta a fost martorul întregului “război” româno-român, povestindu-ne că, la un moment dat, Piaţa Victoriei s-a transformat într-un mic teatru de război, iar grenadele zburau deasupra oamenilor, în timp ce jeturi de apă îi loveau în faţă. “Ce s-a întâmplat pe 10 august în Bucureşti este, din punctul meu de vedere, dovada clară că sub guvernarea PSD, Jandarmeria s-a transformat în braţul armat al dictaturii infractorilor. Vineri seară, mă aflam pe spaţiul verde, undeva în spatele carelor de televiziune din stânga Guvernului, într-o zonă în care se demonstra paşnic, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, în cea mai mare parte a pieţei, în ciuda instigatorilor infiltraţi în mulţime şi a provocărilor jandarmilor. Eram însoţit de câţiva prieteni, actori, scriitori şi editori şi de familiile noastre. În jurul nostru erau foarte mulţi tineri, dar şi câteva femei în vârstă venite din Germania, iar în spate, aveam să constatăm la un moment dat cu surprindere, ascunşi în boscheţii din parc, erau zeci de jandarmi, apoi trupe însoţite de câini, precum şi jandarmi călare. Au stat acolo nemişcaţi ore în şir. Către ora 23.00, lumea începea deja să plece, iar când au dispărut şi jandarmii de lângă noi, ne-am închipuit că mitingul se stinge. Era însă doar liniştea dinaintea furtunii. Soldaţii de lângă noi au atacat la Antipa, dar era atât de mare aglomeraţia că a trebuit să se retragă. Nu s-a auzit la noi niciun ordin de evacuare a pieţei. Am văzut doar tunul cu apă intrând în funcţiune şi gazele inundând piaţa. Am rămas pe loc în timp ce mulţimea alerga spre noi, apoi grenadele cu fum au început să cadă în jur, transformând parcul într-un teatru de război. Am alergat fără să respirăm şi fără să vedem nimic, riscând să cădem şi să fim călcaţi în picioare de zecile de mii de oameni care continuau să alerge din piaţă. Am avut inspiraţia să traversăm parcul şi să ne refugiem o vreme pe Aviatorilor, apoi la MŢR (Muzeul Ţăranului Român), unde am încercat să ne tragem sufletul, dar şi aici, avea să vină un nor de fum toxic, fiindcă jandarmii continuau vânătoarea pe bulevardele din jur”, ne-a povestit Marian Coman.
«În România, PSD a instaurat dictatura»
Acesta a întâlnit un tânăr rănit de către jandarmi, pe care l-a îndrumat către spital, sfătuindu-l să-şi elibereze certificat medico-legal. „După o vreme, am pornit din nou către Piaţa Victoriei şi am văzut ieşind dintr-o ambulanţă un tânăr rănit. Era lovit în abdomen de un proiectil şi avea picioarele bandajate. I-am luat un interviu cu telefonul şi i l-am arătat unui jandarm imediat ce am ajuns în Victoriei. Mi-a arătat, la schimb, înregistrarea cu cei doi jandarmi abandonaţi de colegi în mulţime, de parcă asta ar justifica gazarea a 100.000 de oameni, bătaia unor cetăţeni nevinovaţi şi neînarmaţi, rănirea a zeci de oameni, abuzul împotriva jurnaliştilor. În 10 august, Jandarmeria ne-a arătat ceea ce unora dintre noi ne era evident de ceva vreme. Faptul că în România, PSD a instaurat dictatura. Că drepturi şi libertăţi fundamentale sunt îngrădite, că democraţia se stinge încet şi sigur sub bocancii unei trupe ce s-a pus prea repede slugă unor infractori dovediţi de justiţie. Nu există niciun motiv rezonabil pentru care eu şi oamenii de lângă mine a trebuit să fim otrăviţi cu gaze în seara de 10 august. Fără avertisment şi fără altă vină decât aceea de a ne afla în centrul unei capitale europene, în încercarea de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că România se scufundă”, a conchis Marian.
Faptul că jandarmii erau pregătiţi să intervină încă de la începutul protestului, deşi huliganii încă nu-şi făcuseră apariţia, ne-a fost relatat şi de Ionuţ Costache, un tânăr brăilean student la Bucureşti. “Am fost şi la protestele din anii anteriori, dar acum, la protestul de vineri se simţea în atmosferă o stare de nelinişte. Din partea ambelor tabere venea această stare. Am avut un ultraş lângă mine. S-a dus la jandarmi, a ridicat gardul pur şi simplu şi a sărit să se bată cu ei, de unul singur. Ceea ce mi s-a părut ciudat este că jandarmii nu l-au scos din mulţime pe ultraş. L-au lăsat acolo, iar el a plecat în alt loc şi a continuat să fie agitator. Oamenii s-au îndepărtat de el, dar tot nu a fost extras dintre noi. L-au lăsat să-şi vadă de treaba lui! Eu am stat chiar în faţă, în primele rânduri, în faţa Guvernului şi a jandarmilor. Transmiteau o stare de nelinişte. De fiecare dată când auzeai pe cineva ţipând, te aşteptai să se întâmple ceva. Asta am simţit. Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, undeva la 2 metri faţă de mine şi în momentul ăla nu am mai văzut nimic. Mi-au lăcrimat ochii imediat”, ne-a povestit tânărul.
«Cantitatea de gaze devenise insuportabilă. Erau oameni care leşinau, o imagine tare tristă!»
Un alt manifestant paşnic a fost chiar Cătălin Canciu, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, însoţit de familia sa. Acesta a simţit pe propria-i piele abuzurile actualei puteri, dar şi ce înseamnă politizarea unei instituţii. Cu toate astea, susţine că nu aceste motive l-au determinat să iasă în stradă, ci faptul că vrea o ţară europeană şi nici în ruptul capului nu vrea ca România să se întoarcă în comunism. În jurul orei 18.30, când Canciu a ajuns în Piaţa Victoriei, gazele lacrimogene se simţeau deja în aer. “În primul rând, am fost doar cu familia pentru un singur scop: ca ţara mea să fie europeană, aşa cum trebuie. Ăsta e motivul pentru care am fost la Bucureşti, nu are legătură cu nicio activitate politică, civică sau de altă natură. Dintr-o credinţă că se va schimba ceva în ţara asta (oftează -n.r.). A fost aglomeraţie în Bucureşti, mai ales în Piaţa Victoriei. Erau filtre, opreau maşini. Eu am parcat maşina la un kilometru şi ceva faţă de Piaţa Victoriei. Pe la 18.30 am ajuns în Piaţă, era arhiplină. Noi am venit de pe Bulevardul Ion Mihalache şi am rămas la intrarea în Piaţă. Aveam o senzaţie de usturime pe gât. Au dat cu gaze în permanenţă! Dădeau în faţă, destul de departe de noi, dar ajungeau până la noi şi erau foarte puternice. Valuri de manifestanţi din faţă veneau spre noi. Pe la ora 22.00, ne-am dus să cumpărăm apă. Când am ieşit, pur şi simplu abia puteai să respiri. Cel puţin noi n-am putut să ne mai întoarcem în locul în care am stat. Fetele aveau ochii roşii, strănutau. Erau foarte multe persoane care plecau din Piaţă. Am încercat să ne întoarcem la maşină, dar pe altă stradă, pentru că pe strada pe care am venit erau sute de persoane care plecau. Cantitatea de gaze devenise insuportabilă. Erau oameni care leşinau, o imagine tare tristă...Noi am plecat, apoi am citit pe internet despre nenorocirile care s-au întâmplat în Piaţă, că au evacuat-o... Este o manipulare fie din necunoştinţă, fie din răutate: adică cum la acea manifestare nu trebuia să fie bătrâni, copii? Până la urmă toţi sunt cetăţeni ai României! Iar 99,9% erau oameni de bună credinţă la protest, oameni curaţi, frumoşi, deştepţi. Domnii jandarmii au bătut în stânga şi-n dreapta. Au dat permanent cu gaze pentru 100 de borfaşi. Lumea nu venise pregătită la protest ca la o încăierare pe stadion. Că au fost aduşi sau nu, nu e treaba mea. Sunt interesat de subiect şi aştept răspunsuri. Văd că Procuratura îşi face treaba, să-i ia la întrebări. Dar a fost urât şi trist ce s-a întâmplat!”, ne-a povestit Cătălin Canciu.
«În urma protestelor, când s-au simţit presiuni, alţii au demisionat, spre exemplu Boc şi Ponta»
Lucian Căprariu, consilier local municipal independent şi fondatorul Partidului Brăila Nouă, de asemenea nelipsit de la protestele împotriva PSD-ALDE, a fost prezent la manifestaţia din 10 august. Acelaşi lucru l-a văzut şi Căprariu: demonstranţi paşnici care primeau din plin apă şi gaze lacrimogene. El şi grupul său de prieteni şi-au dat seama că situaţia va degenera în momentul în care au văzut maşina cu tunul de apă că se apropie încet de ei. “Noi am stat la Muzeul Antipa. Acolo nu au fost incidente. Pe la ora 23.00, lumea oricum pleca acasă, iar jandarmii au intrat aiurea în forţă în mulţime. În locul în care am stat noi, erau oameni liniştiţi, nici vorbă de huligani, dar tot au intrat peste noi. Oricum, noi ne aşteptam la aşa ceva, pentru că am văzut că maşina cu tunul de apă se apropia uşor, uşor. Noi am simţit gazele încă de când am ajuns în Piaţă, pe la 18.00. Ideea că în partea în care am stat noi nu bătea vântul, deci gazele nu se simţeau aşa tare. Ne-am dus să mâncăm pe la 20.00, iar când ne-am întors, oamenii deja plecau pentru că jandarmii dăduseră masiv cu gaze. Să lase oamenii să protesteze, poate au dreptate în ceea ce susţin. În democraţie, se reevaluează clasa politică. În urma protestelor, când s-au simţit presiuni, alţii au demisionat, spre exemplu Boc şi Ponta. Iar la manifestările de atunci nu a fost aşa multă lume ca acum. Ei au simţit că au o problemă şi au plecat. Acum, nu ştiu ce să zic. Oamenii sunt diferiţi, gândesc diferit, au interese care nu sunt tocmai în regulă, se vede şi în modul în care au acţionat. Ce atribuţii operative are Carmen Dan? Este evident că este o fractură în societate. E multă manipulare”, ne-a declarat Lucian Căprariu.
Ovidiu Iosif, un alt brăilean prezent în Piaţa Victoriei ne-a povestit că au existat şi dezinformări în mass-media, pornite chiar de la reprezentanţii Jandarmeriei Române. “La protest, (jandarmii-n.r.) au gazat tot timpul chiar şi înainte să apară agitatorii sau să devină activi. Au închis şi staţia de metrou Victoriei ca să nu mai vină lumea, am mers pe jos până în piaţa de la Ştefan cel Mare. Am mers prin toată piaţa, am fost şi în faţa lângă garduri şi prin spate, iar lumea era în general liniştită. În faţă erau câţiva mai agresivi la adresa jandarmilor pentru că dădeau cu gaz aiurea, dar agresivi doar verbal. Şi în afară de trei sticle goale de apă plată nu a zburat nimic spre jandarmi cum fabulează alţii gen pungi cu fecale. Jandarmii au venit chitiţi pe aşa ceva. După un an şi jumătate de proteste paşnice fix vineri au prevăzut ei aşa că vor fi oamenii ... agresivi. Au venit din start cu tunuri de apă şi gazele după ei. Cică au avut şi muniţie de război pentru pistoale, nu cauciuc sau treburi din astea. Era evident ce vor. Lumea striga de la început la ei: «De ce aţi venit echipaţi de război? Ce aveţi de gând»?”, ne-a spus tânărul.
Cristian Techiu, reprezentantul Platformei România 100 Brăila Noastră, a ajuns în spatele jandarmilor, după ce au început violenţele. Ceea ce a auzit şi a văzut l-a lăsat fără cuvinte. „Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei era îmbrăcat în cămaşă albă, cu ochelari de soare şi se plimba pe acolo. Parcă nu se întâmpla nimic în Piaţă, cam aşa se purta. La fel era îmbrăcat şi Cucoş, şeful jandarmilor. Tot lângă mine a stat şi un poliţist, din câte am înţeles ar fi vorba despre un adjunct al Poliţiei Rutiere, care vorbea ironic, arogant. La un moment dat, le-a spus jandarmilor că el n-a văzut niciodată cum funcţionează tunul cu apă. Se pare că a avut ocazia să vadă... De acolo plecau ordinele, cu înjurături la adresa protestatarilor. Nu înţeleg de ce au adus jandarmi tineri în prima linie. Erau nişte fete de 19-20 de ani care, la un moment dat, plângeau. Nu ştiu care era motivul. Un alt băiat era încă elev la şcoala din Drăgăşani. Apoi, au fost retraşi aceşti tineri şi înlocuiţi cu alţi jandarmi cu experienţă. Huliganii erau unii cu muşchi, bine făcuţi şi cam tuciurii pe care nu-i extrăgea nimeni din mulţime. Ce să zic, a fost iadul pe pământ în acea seară. Aaa, am mai observat că cei care purtau tricouri inscripţionate cu «Fără penali în funcţii publice» erau bătuţi de jandarmi”, ne-a povestit Techiu.
Toţi aceşti oameni reclamă comportamentul abuziv al Jandarmeriei Române, pe lângă alte câteva zeci de mii. Pe fir au intrat procurorii militari, care îndeamnă românii aflaţi pe 10 august în Piaţa Victoriei şi care au fost bătuţi de jandarmi ori au filmat scenele de violenţă să vină la sediul de pe strada George Georgescu 2, sector 4.
Protestele au continuat şi după “iadul” de vineri şi vor continua, după cum susţin oamenii din piaţă până când Guvernul Dăniclă îşi va da demisia, iar Liviu Dragnea va pleca de la conducerea Camerei Deputaţilor. Din fericire, de sâmbătă încoace protestele s-au desfăşurat fără incidente. De exemplu, Cătălin Stancu, liderul USR Brăila, care a participat la manifestaţia din 11 august, ne-a povestit: “Vineri n-am putut ajunge, dar după ce am văzut la televizor ce s-a întâmplat, nimic nu m-ar mai fi ţinut la Brăila. Sâmbătă, din fericire, a fost însă o cu totul altă atmosferă. Jandarmii nu mai purtau carapace, erau relaxaţi şi doar pe străzile lăturalnice mai erau dube şi cai. Nici agitatori n-au mai fost. Am văzut copii, oameni cu dizabilităţi, totul s-a desfăşurat calm, deşi oamenii erau supăraţi. Şi pe bună dreptate, este inadmisibil ce se întâmplă”.