Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Jandarmii l-au salvat pe colegul de «bordei» al lui Pravedin, «omul pădurii» decedat în 2017

• lucrătorii Postului de Jandarmi Lacu Sărat au găsit, marţi, un bărbat de 58 de ani, aproape îngheţat, în pădurea din staţiune • individul le-a cerut jandarmilor să-i caute un adăpost, pentru că nu mai poate suporta încă o noapte geroasă • a fost cazat la Centrul de Găzduire din Vidin, însă miercuri dimineaţă s-a simţit rău şi a fost transportat la spital, urmând să revină în centru după ce se va face bine

 

Un bărbat de 58 de ani a fost găsit aproape îngheţat, marţi, de către jandarmii Postului din Lacu Sărat în pădurea de la intrarea în staţiune. Se pare că acesta era “colegul de apartament” lui Gabriel Pravedin, cunoscut ca “Omul pădurii” şi care a murit în iulie 2017, după ce a suportat gerul năpraznic al ultimelor ierni, refuzând să meargă la un adăpost. Revenind la bărbatul găsit marţi de jandarmi, spre deosebire de Pravedin, acesta chiar i-a rugat pe oamenii legii să nu-l lase încă o noapte în pădure, pentru că nu ştie dacă s-ar mai trezi viu a doua zi.

Noul “om al pădurii” le-a spus lucrătorilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) că locuieşte într-un bordei improvizat din spatele benzinăriei şi că îşi doreşte foarte mult să ajungă într-un adăpost social, deoarece starea sa de sănătate este precară, iar temperaturile de afară sunt din ce în ce mai greu de suportat peste noapte. În aceeaşi zi, în jurul orei 17.00, bărbatul a fost adus la centrul din Vidin cu o ambulanţă, unde a rămas până miercuri dimineaţă, când i s-a făcut rău. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) ne-au transmis că bărbatul avea frisoane, tensiune arterială şi vărsături, aşa că a fost transportat la spital. “După ce persoana va fi stabilizată din punct de vedere medical, aceasta va beneficia de găzduire pe perioada sezonului rece 2018-2019, în cadrul Centrului Social de Găzduire în Regim de Urgenţă, cu condiţia respectării Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al centrului”, ne-a precizat Nicoleta Oancea, directorul DAS Brăila.

Reamintim că, de câţiva ani, în fiecare iarnă, jandarmii încercau să-l convingă pe Gabriel Pravedin să renunţe la bordeiul său din Pădurea Lacu Sărat şi să meargă la centrul din Vidin, unde avea căldură şi mâncare. Acesta însă refuza categoric varianta de a avea un acoperiş deasupra capului măcar pe perioada geroasă, fapt pentru care lucrătorii IJJ îi duceau când şi când ceai cald, pâine, gem şi conserve. În ianuarie 2017, Pravedin a fost ceva mai darnic în a da informaţii despre viaţa lui, însă la fel de ferm când a venit vorba să meargă la centrul social. Individul, chiscănean la origine, le-a spus jandarmilor că a locuit o perioadă în judeţul Vrancea, iar în pădurea de lângă staţiunea Lacu Sărat ajunsese cu 11 ani în urmă, când i-a murit soţia. Iniţial, a vrut să stea în casa părintească din Chiscani, însă nu a mai avut această posibilitate, nespecificând motivele exacte.

“Au fost şi ierni mai grele şi n-am păţit nimic, aşa că dacă mă luaţi şi mă duceţi acolo, fug. Stau foarte bine, nu am probleme cu frigul. Am plăpumi, am saltele, găsite pe tomberoane, că românii aruncă tot felul de lucruri. Nu plec că n-am nu cine să las pisicile şi câinii care îmi ţin de urât”, le-a transmis Pravedin oamenilor legii, în iarna lui 2017. Îşi depozita mâncarea în copaci, pentru că, uneori, animalele se înfruptau din alimentele pe care le primea. A fost consultat chiar şi de către medicii de la Ambulanţă, însă nu au fost depistate probleme grave de sănătate. Pe timpul zilei, bărbatul citea. Avea câteva cărţi în bordei şi aşa-şi ocupa timpul. Îi părea rău că nu avea şi un aparat radio care să-l ţină la curent cu ultimele ştiri. Deşi a suportat temperaturile negative din timpul sezonului rece, Pravedin şi-a dat ultima suflare, în pădure, în vara lui 2017. Cauza morţii a fost o insuficienţă respiratorie. Cel care l-a găsit fără suflare este chiar bărbatul de 58 de ani care marţi a fost dus la Centrul de Găzduire. Probabil că morala poveştii triste de viaţă a lui Pravedin pe care a înţeles-o “omul pădurii 2” a fost că viaţa trebuie preţuită şi să nu refuzi ajutorul pe care ţi-l oferă semenii.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro