Mergi la conţinutul principal
Brăila, nod important pe harta transportului internaţional de gaze

VIDEO | Investiţie uriaşă la Siliştea

• brăileanul Ion Sterian, directorul general al TRANSGAZ, a implicat Brăila în proiectul « Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional gaze naturale T1 şi reverse flow Isaccea » • este vorba despre o investiţie de 34 milioane de euro, care înseamnă în acest moment finalizarea lucrărilor de modernizare la Staţia de Comprimare gaze naturale de la Siliştea • la eveniment a fost prezent şi Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului ca reprezentant al Autorităţii Publice Tutelare a TRANSGAZ • cu toată pandemia, şi în acest an TRANSGAZ a reuşit să finalizeze investiţiile strategice asumate

 

Vineri, în judeţul Brăila, mai exact la Siliştea, a avut loc inaugurarea unei Staţii de Comprimare Gaze după o modernizare care a transformat obiectivul într-o staţie cum vedem în filmele SF. Fără mare tam-tam doar în prezenţa echipei de conducere a Transgaz, în frunte cu directorul general brăileanul Ion Sterian şi a secretarului general al Guvernului Antonel Tănase, a avut loc prima apăsare pe butonul de pornire al acestui uriaş, pentru ochii neavizaţi. Prezenţa lui Antonel Tănase nu a fost o fiţă ci, pentru cine nu ştie, de un an de zile atât Transgaz cât şi Transelectrica au ieşit de sub tutela ministerului Economiei sau Energiei şi au trecut în subordinea Secretariatului General al Guvernului ca reprezentant al Statului în structura acţionariatului. Din partea presei au participat numai ziarişti acreditaţi la Guvern şi ziarul « Obiectiv – Vocea Brăilei », din partea presei locale. La un moment dat şi-a făcut apariţia şi fostul prefect, actualmente preşedintele interimar al PNL, Cătălin Boboc, alături de candidatul numărul 1 la Senat, Alexandru Bucălău. Foarte important, de la inaugurare nu au lipsit constructorii – I.R.I.G.C. ( Intreprinderea de Reparaţii şi Instalaţii Gaze Impex SRL Bucureşti) – care au reuşit o performanţă la fel de uriaşă ca proiectul, în doar 6 luni au finalizat investiţia. Deci se poate ! Şi este vorba despre antreprenori români !

 

Secretarul General al Guvernului, încântat că investiţiile Transgaz merg înainte şi pe perioada pandemiei

După o scurtă vizită a obiectivului, a urmat o conferinţă de presă susţinută în principal de Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului.  

“Pentru această investiţie, ca de altfel pentru toate celelalte investiţii privind dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale realizate de Transgaz, compania cu cele mai multe şantiere de investiţii deschise în acest an, îl felicit pe domnul director general Ion Sterian şi echipa domniei sale, care au îndeplinit cu profesionalism şi devotament misiunea încredinţată şi au reuşit să finalizeze un nou proiect care creşte capacitatea de interconectare a României”, a declarat reprezentantul Guvernului.

Sursa citată a subliniat că România are resursele care să-i permită să aibă un rol puternic la nivel regional în ceea ce priveşte sectorul energetic. “Acum, începem să avem şi infrastructura care să ne ajute să ne definim şi mai mult acest rol şi să creştem importanţa ţării noastre în plan international”.

Cu privire la interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional gaze naturale T1 şi reverse flow Isaccea, Tănase a precizat că este un proiect care devine necesar şi în contextul preluării în sistemul românesc de transport gaze naturale a zăcămintelor descoperite în Marea Neagră, pentru valorificarea acestora pe piaţa românească şi pe pieţele regionale.

Etapa 1 a fost deja finalizată în anul 2018, iar astăzi asistăm la momentul în care şi etapa 2 este finalizată, deci obiectivul de investiţii “Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional gaze naturale T1 şi reverse flow Isaccea” finalizat.

Proiectul pe care-l vedem astăzi finalizat a creat un culoar de transport între pieţele din Bulgaria, România şi, totodată un culoar de preluare în sistemul românesc de transport a gazelor naturale recent descoperite în Marea Neagră”, a declarat membrul Guvernului.

Sursa citată a ţinut să sublinieze că astfel “reuşim să creştem siguranţa în aprovizionare, să diversificăm sursele de gaze naturale şi, bineînţeles, să creştem gradul de interconectare al sistemelor de transport gaze naturale. Şi foarte important: ne îndeplinim angajamentele luate în faţa Comisiei Europene!”

Sursa citată a declarat reprezentanţilor presei că a vrut să vadă la faţa locului care este stadiul lucrărilor la proiectele de investiţii  derulate pe şantierele Transgaz, investiţii deosebit de importante pentru securitatea energetică a României,. Am văzut concret cum se munceşte şi am văzut cum infrastructura gazieră se pregăteşte să devină un motor pentru creşterea economică a României.

Dat fiind faptul că, Secretariatul General al Guvernului este Autoritatea Publică Tutelară a Transgaz, compania fiind în coordonarea acestuia am avut întâlniri periodice cu domnul director general Ion Sterian referitor la evoluţiile proiectelor de investiţii şi sunt bucuros că în acest an, TRANSGAZ a reuşit să finalizeze investiţiile strategice asumate şi vreau să îl felicit încă o dată pe domnul director general Ion Sterian şi echipa domniei sale pentru toate eforturile depuse astfel încât angajamentele asumate să fie respectate”, a încheiat Antonel Tănase,, Secretarul General al Guvernului.

 

Ion Sterian: “Inaugurez un obiectiv de investiţii în judeţul care are o încărcătură emoţională specială pentru mine”

După Tănase a spus câteva cuvinte, special pentru presă, şi brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz: “Mă bucur că am oportunitatea să inaugurez un obiectiv de investiţii atât de important pentru ţară în judeţul care are o încărcătură emoţională specială pentru mine, Brăila. Această investiţie face parte din Proiectele de Interes Comun (PCI) ale Uniunii Europene şI este consideratăproiect de importanăă naţională în domeniul gazelor naturale. Este o investiţie importamntă de 74 milioane euro pentru ambele faze, dintre care faza 2, cea care se finalizează astăzi, a însemnat 69 de milioane de euro. (…) Anul 2020 reprezintă anul în care capacitatea Românieide interconectare se va majora semnificativ, atât prin lucrările pe care le finalizăm astăzi, cât şI prin finalizarea proiectului BRUA faza 1, investiţie care este aproape gata şI unde lucrările se vor termina în doar câteva săptămâni”, a declarat vineri, 23 octombrie, Ion Sterian.

 

Detalii tehnice despre proiect

Proiectul “Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional Gaze Naturale T1 şi reverse flow Isaccea” a fost necesar şi în contextul preluării în sistemul românesc de transport gaze naturale a zăcămintelor descoperite în Marea Neagră, pentru valorificarea acestora pe piaţa românească şi pe pieţele regionale.

Prin implementarea Proiectului Extinderea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport între Oneşti şi Isaccea şi reverse-flow la Isacceas-a creat un culoar de transport între pieţele din Bulgaria, România şi Ucraina. Astfel se asigură fluxuri fizice reversibile în punctul Negru Vodă 1-Kardam (BG), conform cerinţelor Regulamentului (UE) nr. 994/ 2010. De asemenea, proiectul a creat un culoar de preluare în sistemul românesc de transport a gazelor naturale recent descoperite în Marea Neagră. Implementarea Proiectului s-a realizat în două etape, în funcţie de categoriile de infrastructuri energetice (obiective de investiţii) prevăzute în Anexa II pct. 2 la Regulamentul (UE) nr. 347/2013 şi anume:

Ce s-a întâmplat la Brăila face parte din Etapa a 2-a a investiţiilor care cuprinde:

  • Modernizarea Staţiei de Comprimare Gaze Siliştea existente, inclusiv a Nodului Tehnologic (NT) Siliştea, amplasat în Unitatea Administrativ Teritorială (U.A.T.) Siliştea, judeţul Brăila;
  • Lucrări în Nodul Tehnologic şendreni existent, amplasat în U.A.T. Vădeni, judeţul Brăila;
  • Modernizarea Staţiei de Comprimare Gaze Oneşti existente, inclusiv a Nodului Tehnologic Oneşti, amplasament U.A.T. Oneşti, judeţul Bacău.

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 74 milioane Euro. Valoarea lucrărilor de proiectare şi execuţie pentru Modernizarea Staţiei de Comprimare Siliştea este de cca. 34,8 milioane Euro.

Lucrările de modernizare a staţiilor de turbocompresoare de la Siliştea şi Oneşti constituie o parte importantă a proiectului de conectare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale cu conducta de transport T1. Acest proiect a fost realizat de Transgaz cu prioritate ca urmare a negocierilor purtate cu Comisia Europeană în scopul înlăturării îngrijorărilor legate de capacitatea de transport a gazelor naturale de pe teritoriul României în spaţiul european şi a fost asumat de către Transgaz prin angajamentele prezentate în acest sens şi aprobate de către Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2020) 1232 din 06.03.2020.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro