Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Interlopi. Pistoale. Crimă. EXECUŢIE în stil mafiot

Cristian Brot, un tânăr de 28 de ani, apropiat al unei grupări interlope din Brăiliţa, a fost împuşcat, vineri, în plină zi, în plină stradă • trei gloanţe l-au ciuruit efectiv şi nu a mai putut fi salvat, în ciuda eforturilor depuse de medici • Cristian şi-a dat sfârşitul, pe patul de spital, în timp ce suspecţii de crimă, doi tineri cunoscuţi de cel împuşcat, Florin Pitea, zis “Pekenia”, şi Mădălin Iulian Pentelie, stăteau bine ascunşi într-o casă părăsită de la marginea localităţii Surdila Greci • poliţiştii criminalişti, sub coordonarea procurorului, au răscolit peste tot şi, în final, i-au găsit pe autori, ascunşi în hornul unei case • deşi incidentul a fost unul extrem de grav, iar suspecţii au fost prinşi după aproape 2 zile de căutări asidue, anchetatorii au fost extrem de zgârciţi în declaraţii

 

Focuri de armă în apropierea unei şcoli şi un tânăr care şi-a dat sfârşitul după ce gloanţele l-au ciuruit. Atacul armat, de fapt o răzbunare între indivizi cunoscuţi ca fiind apropiaţi ai unor clanuri interlope, a băgat groaza, vineri, în brăileni.

Cristian Brot, de 28 de ani, catalogat ca făcând parte din gruparea Brăiliţa, a fost împuşcat, în mijlocul străzii, iar medicii s-au chinuit în zadar să îi salveze viaţa. Asasinii sunt doi tineri cunoscuţi de victimă, Florin Pitea, zis “Pekenia”, şi Mădălin Iulian Pentelie, care, pe fondul unor dispute mai vechi, şi-au pus în gând să îl ucidă pe Brot şi au făcut tot posibilul ca planul lor să nu dea greş. Şi nu a dat. L-au executat ziua în amiaza mare, într-o zonă intens circulată, cu un pistol “Glock” de 9 mm. După cum ne-au informat surse judiciare, trei gloanţe l-au nimerit pe tânărul de 28 de ani, iar alte trei au găurit maşina acestuia. Apoi, atacatorii au fugit mâncând pământul şi abia sâmbătă seara au fost prinşi, ascunşi în hornul unei case părăsite din localitatea Surdila Greci. Au fost arestaţi pentru infractiunile de omor, în cazul lui Pekenia, şi complicitate, în cazul lui Mădălin Pentelie. Arma crimei nu a fost găsită, la ora închiderii ediţiei efective de poliţişti fiind încă în teren, mai precis pe Şoseaua de Centură, scormonind prin tufişuri şi pe câmpuri.

Deşi incidentul a fost unul extrem de grav, chiar şi la această oră sunt încă multe întrebări fără răspuns. Şi asta pentru că atât poliţiştii cât şi procurorii au fost extrem de reţinuţi în a oferi informaţii. Încă se cunosc puţine detalii, iar cele pe care le-am făcut deja publice au fost obţinute pe surse sau din partea unor persoane din anturajul victimei. Primul comunicat oficial a venit abia duminică după-amiază, adică abia după ce suspecţii de crimă au fost prinşi şi duşi la arest. Din păcate, nici acesta nu a reuşit să facă prea multă lumină, el fiind practic o prezentare brută a faptelor.

 

 “Război” în plină zi, în plină stradă

Coşmarul din ziua de 26 mai s-a declanşat la ora 12.00, în miezul zilei, în apropierea unei şcoli din municipiu. Ofiţerul de serviciu al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că, la intersecţia străzii Ardealului cu strada Ion Ghica (cartier Islaz), în spatele Şcolii nr.18, a avut loc un conflict între două grupuri de persoane. S-a anunţat la Poliţie că a fost folosită şi o armă de foc şi că acest conflict s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a unui tânăr. Ambulanţa sosită la faţa locului l-a transportat imediat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pentru acordarea de îngrijiri medicale, dar, din păcate, tânărul a decedat în cursul nopţii de 26 spre 27 mai. Leziunile suferite de victimă, Cristian Brot, de 28 de ani, au fost practic incompatibile cu viaţa.

Cei doi autori, identificaţi ca fiind Florin Pitea, zis “Pekenia”, cel care a tras cu pistolul “Glock”, şi complicele Mădălin Iulian Pentelie, ambii cunoscuţi de-ai victimei, s-au făcut nevăzuţi, fugind cu o maşină care a fost găsită abandonată pe câmp, sâmbătă, în zona Deduleşti. Maşina a fost adusă la Brăila şi depusă ca probă în curtea Inspectoratului de Poliţie. Nu a durat prea mult şi, mai spre seară, poliţiştii au dat şi de urma ucigaşului şi a complicelui său.

Potrivit comunicatului IPJ Brăila, transmis ieri jurnaliştilor, în cursul zilei de sâmbătă, poliţiştii brăileni, împreună cu celelalte forţe ale Ministerului Afacerilor Interne, au reuşit să le localizeze pe cele două persoane bănuite de comiterea infracţiunii de omor. S-au organizat filtre, iar poliţiştii au aflat că tinerii căutaţi, ambii în vârstă de 25 de ani, se află în zona Surdila Greci. Forţe impresionante au mers imediat în localitate, cu tot cu mascaţi şi câini de urmă.

În urma cercetărilor efectuate sub directa coordonare a procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, au fost identificaţi tinerii suspectaţi de crimă. Erau într-o casă abandonată, ascunşi în horn. “Au fost instituite filtre la toate ieşirile din municipiu şi judeţ, iar aseară (n.r. - sâmbătă seara), în jurul orei 20.00, poliţiştii din cadrul I.P.J. Brăila, împreună cu celelalte forţe ale MAI au reuşit să-i localizeze pe cei doi brăileni, într-un imobil nelocuit de pe raza localităţii Surdila Greci, din judeţul Brăila. Bărbaţii au fost audiaţi de procurorul criminalist, care a emis pe numele acestora o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, subinsp. Laura Dan.

Ucigaşul şi complicele au ajuns la Tribunalul Brăila, ieri, în jurul prânzului, iar judecătorii nu au stat prea mult pe gânduri. În jurul orei 15.00, instanţa a dat verdictul, fiind admisă propunerea de arestare înaintată de procuror. Pe numele lui Florin Pitea şi Mădălin Pentelie au fost emise mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, primul dintre ei, adică Pekenia, fiind acuzat de infracţiunea de omor, el fiind cel care a tras cu pistolul. Mădălin este acuzat de complicitate la infracţiunea de omor. Şi el va sta o lună în spatele gratiilor.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, cei doi nu au recunoscut faptele, iar de armă niciunul “nu ştie nimic”. Ieri, poliţiştii s-au deplasat în zona Şoselei de Centură, între şoselele Focşani şi Râmnicu Sărat, având informaţii că pistolul “Glock” s-ar afla pe acolo, însă nu l-au găsit. Căutările continuă.

 

Motivul atacului rămâne necunoscut

Pe ce fond s-a produs atacul armat, care a dus la moartea unui tânăr, nu ştim oficial. La fel cum nu ştim dacă arma cu care s-a tras era adusă legal în ţară şi dacă deţinătorul avea permis. Cel mai probabil, nu! De asemenea, nu ştim cât de adevărată e informaţia că şi victima ar fi avut armă şi că între ei era un conflict vechi. Cert este că, pe reţelele de socializare, persoanele din anturajul celor trei implicaţi în incident, victimă şi asasini, dau drept sigur că “împuşcatul” ar fi încurcat anumite “afaceri” ale celorlalţi doi (fetiţe, droguri), afaceri care, se afirmă cu certitudine în cercul cunoscuţilor, se desfăşurau peste hotare. Tot din aceste mesaje postate de apropiaţi se înţelege că cei trei tineri, respectiv Cristian, Florin şi Mădălin, se cunoşteau bine, întrucât locuiau în acelaşi cartier. Cristian şi Florin, cel care a tras cu pistolul, ar fi fost chiar prieteni, însă “a intrat râca între ei”. Drept pentru care, deranjaţi de Cristian, atacatorii ar fi venit “special de peste hotare, decişi să îl omoare pe Cristian”.

Chiar şi pentru fratele celui decedat, care a stat de vorbă cu jurnaliştii, atacul pare a fi un mister. “Nu ştiu ce s-a întâmplat, nu se aştepta nimeni la aşa ceva. Chiar nu ştiu ce au avut cu Cristi. Sunt doi indivizi, îi ştim. Pekenia, adică Florin Pitea, şi unul Mădălin. Dar de la ce a pornit totul nu ştiu. Cică ar fi avut nişte discuţii pe Facebook, dar nu ştiu ce discuţii. Cristi se cunoştea cu unul dintre ei. Dar nu au avut vreodată certuri. Când a fost împuşcat, Cristi era aproape de casă, la 10 metri, venea la curte de obicei să mănânce. A coborât din maşină şi au venit vreo 6-7 indivizi, nu ştiu ce s-a întâmplat. S-a tras cu pistolul, este letal, cică Florin a tras, dar şi Mădălin este complice. Au fugit amândoi. S-au tras 6 gloanţe, trei în maşină şi trei în el, în fratele meu. I-au perforat toate maţele, medicii nu au mai putut să îl salveze. Au încercat, dar era prea grav, a fost la intestinul gros, care a fost fatal, şi un rinichi. Dar nu ştiu de ce a tras în el. Nu aveau afaceri împreună, că s-au certat de la fete, este posibil, dar nu înseamnă că aveau vreo afacere cu altceva. Cristi nu era căsătorit, dar avea prietenă”, a declarat, imediat după atacul armat, Haralambie Brot.

În zona cartierului Islaz, jurnaliştii au abordat-o şi pe mama lui Florin, cel acuzat că a tras cu arma asupra lui Cristian. Femeia refuzat orice comentariu, însă a transmis că nu ştie nimic, ea nefiind acasă atunci când s-a produs atacul din stradă. Ştia doar că fiul ei este căutat de poliţişti.

 

A murit la Terapie Intensivă

După ce a fost străpuns de cele trei gloanţe, Cristian a ajuns la spital cu răni foarte grave. După cum a declarat dr. Alina Neacşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, tânărul a fost adus vineri în Unitatea de Primiri Urgenţe, iar la internare acesta prezenta “plăgi împuşcate hemitorace bilateral şi antebraţ drept, şoc hemoragic, hematom şi hemoperitoneu. S-au efectuat investigaţii imagistice, analize şi ecografii abdominale”. Victima a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, în blocul operator, în cadrul Secţiei de Chirurgie.

Din păcate, cel împuşcat nu a mai putut fi salvat. Sâmbătă dimineaţa, purtătorul de cuvânt al spitalului ne-a informat că, în cursul nopţii, pacientul împuşcat a decedat. “Pacientul de 28 de ani a decedat în cursul nopţii, la Terapie Intensivă, în urma unui stop cardiac sub ventilaţie mecanică, general de leziunile multiple incompatibile cu viaţa – şoc hemoracgic, ruptură de vase mari, plagă împuşcată transfixiantă abdominală “.

Încă de la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, pe reţelele de socializare, prietenii tânărului au postat imagini cu el şi şi-au exprimat durerea faţă de dispariţia fulgerătoare a acestuia. Ei sunt convinşi că “s-a dorit moartea lui Cristian” şi îşi pun speranţele în anchetatori că în curând vor afla de la ce a pornit totul şi de ce s-a încheiat totul atât de tragic.

Ancheta este în desfăşurare. Vom reveni.

 

“Zi-le, măi, la maimuţoii ăia de la presă să se dea la o parte!”

Executarea în stil mafiot de vineri este unul dintre cele mai grave incidente petrecute în Brăila în ultimii ani. Folosirea unei arme letale, ziua în amiaza mare, în stradă, ba chiar în apropierea unei şcoli, la o oră la care copiii ieşeau de la cursuri, chiar poate să-l încadreze la categoria “extrem de grav”. Cu atât mai mult cu cât suspecţii au tras şi au fugit.

În aceste condiţii, normal ar fi fost ca anchetatorii să dea dovadă de deschidere faţă de presă. Ei bine, nu. Poliţiştii nu numai că au fost foarte zgârciţi în informaţii, dar chiar au afişat o atitudine sfidătoare care a culminat cu o frază cu totul deplasată rostită de unul dintre “mascaţi” către subofițerul de la poarta IPJ, căruia i-a strigat: “Zi-le, măi, la maimuţoii ăia de la presă să se dea la o parte!”.

În mod normal, dată fiind gravitatea acestui incident - s-a ajuns ca la Brăila să se tragă cu o armă de foc, în plină stradă, ziua în amiaza-mare, faptă ce a îngrozit opinia publică - organele de anchetă ar fi trebuit să colaboreze cu presa, nu doar pentru a calma starea de spirit a populaţie ci şi pentru a-şi înlesni eforturile de depistare a autorilor. Nu s-au dat nume, nu s-a făcut, de exemplu, un portret-robot al făptaşilor, care să fie distribuit cu ajutorul presei. Din contră, secretomania a fost totală, şefii Inspectoratului de Poliţie, care au fost la faţa locului şi au coordonat ancheta, refuzând pur şi simplu să facă declaraţii. Asta deşi, pe surse, au început să apară informaţii, care ar fi trebuit să fie confirmate oficial, sau infirmate, după caz. Activitatea de comunicare a IPJ s-a limitat, însă, la câteva declaraţii făcute de ofiţerul de relaţii publice, cu mare întârziere, extrem de scurte şi cu limbajul de lemn specific instituţiei. 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu