• brăilenii au profitat, ieri, de prezenţa primarului Marian Dragomir la inaugurarea Pieţei Microhală, pentru a-şi spune păsurile în legătură cu mai multe probleme din oraş • oamenii l-au felicitat pe edilul-şef pentru modernizarea pieţei, însă s-au plâns în privinţa câinilor comunitari de pe străzi, a gunoaielor din oraş, a lipsei locurilor de parcare, de asemenea au cerut lămuriri privind contorizările individuale şi nu numai •la rândul său, edilul-şef a încercat să le răspundă la întrebări, cu precizarea că cele mai multe dintre nemulţumirile ridicate sunt în curs de rezolvare • potrivit lui Dragomir, investiţia pentru modernizările făcute la Piaţa Microhală se ridică undeva la 850.000 lei • lucrările nu s-au încheiat însă, deoarece în 2018, piaţa urmează să fie împrejmuită şi cu termopan • primarul a vorbit şi despre proiectele viitoare pe care SC APT le are în plan
Administraţia brăileană a inaugurat, ieri, Piaţa Microhală, ca urmare a finalizării lucrărilor de modernizare ce au început în luna februarie. Pentru a face evenimentul ceva mai special, primarul Marian Dragomir a organizat o excursie în teren, astfel încât jurnaliştii brăileni să poată lua pulsul în privinţa modului în care arată piaţa, direct de la comercianţii care vând la tarabe, cât şi de la clienţi.
Potrivit primarului, investiţia finală s-a ridicat undeva la 850.000 lei, însă intervenţiile în zonă nu s-au terminat. Edilul-şef a anunţat că în 2018 se va împrejmui piaţa cu geamuri termopan, astfel încât comercianţii să nu mai aibă probleme în anotimpul rece.
“Ne aflăm astăzi (n.r. - ieri) la Piaţa Microhală pentru a marca construcţia primei pieţe din mandatul nostru. Ne aducem aminte cu tristeţe despre modul în care arăta această piaţă, cu plăci de azbociment, cu cearşafuri, într-o stare foarte degradată. Iată că după câteva anotimpuri am putut să inaugurăm o piaţă modernă, poate cea mai modernă din Brăila. Faptul că au fost investiţi aici aproape 8,5 miliarde lei vechi, reprezintă doar un început al administraţiei pentru a investi în pieţele din municipiul Brăila. Urmează ca în şedinţa de consiliu de luna aceasta să aprobăm majorarea de capital social pentru modernizarea Pieţei Concordia, în tot ansamblul ei. Mai exact, partea care aparţine Primăriei Municipiului Brăila. Urmează să fie lansată licitaţia pentru piaţa de gros şi apoi, anul viitor, să ne orientăm şi către anumite zone din pieţe: Piaţa Mare - în zona de producători, la fel şi în Piaţa Săracă. Şi apoi vom merge în toate celelalte pieţe”, a declarat Dragomir.
Mergând mai departe cu investiţiile la Piaţa Microhală, edilul-şef a dorit să mai puncteze că şi tarabele care sunt acum folosite de comercianţi vor fi schimbate în maxim o lună. Acesta a adăugat că noile tarabe vor fi mult mai bine dotate pentru a expune marfa şi vor arăta modern.
“Considerăm că este un plus pentru locuitorii acestei zone, pentru brăileni şi pentru toţi comercianţii. Nu a fost un timp lung. Lucrările au fost deosebit de ample. Vă daţi seama, în anul 1960 când s-a construit această piaţă, nu au existat schiţe, nu au existat planurile pentru reţele şi de fiecare dată constructorul şi proiectantul s-au confruntat cu lucruri noi şi inedite atunci când au efectuat săpăturile. Fapt care a condus într-o oarecare măsură la o mică întârziere în ceea ce priveşte deschiderea acestei investiţii”, a mai completat sursa citată.
Precizăm că pe lângă primarul Marian Dragomir, la eveniment au mai participat directorul SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (APT) SA Brăila, Meluţa Drăguţ, reprezentanţi ai constructorului SC Pricons SRL, ai proiectantului, dar şi viceprimarii Doiniţa Ciocan, Alexandru Jantea şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac.
“La sfârşitul acestei luni, în cadrul Consiliului Local Municipal va fi aprobată şi lucrarea pentru tasarea din Piaţa Mare, închiderea pe partea dinspre Republicii cu uşi secţionale. Am introdus gaze în corpul din Piaţa Halelor, în privinţa acoperişului, deja am cumpărat materialele şi va fi schimbat în regie proprie. Deci lucrurile evoluează spre bine”, a ţinut să adauge, la rândul său, Drăguţ.
De asemenea, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a dorit să laude proiectul realizat de Primărie şi să asigure că va continua să cofinanţeze şi anul viitor propunerile venite din partea administraţiei municipale.
“În continuare vedeţi o echipă tânără. Consiliul Judeţean, exact cum a promis, în fiecare an va pune la dispoziţie 30 miliarde lei vechi pentru Primăria Municipiului Brăila, pentru proiecte în cofinanţare. Anul acesta Primăria a depus câteva proiecte. Sperăm ca anul viitor să depună şi altele, astfel încât, la toate proiectele pe care domnul primar şi le doreşte, să venim şi noi, Consiliul Judeţean cu un aport. Iar cetăţenii municipiului să beneficieze”, a afirmat Chiriac.
Brăilenii l-au «luat cu asalt» pe Dragomir cu felicitări, dar şi cu critici
Comercianţii din Piaţa Microhală s-au declarat mulţumiţi de modul în care a fost reabilitată zona, însă destul de mulţi au afirmat că sunt deranjaţi de faptul că stau în curent toată ziua. Problemă care s-ar rezolva după închiderea spaţiului cu termopan, după cum a explicat edilul-şef.
Mult mai interesantă, însă, a fost atitudinea brăilenilor care se aflau în piaţă, la cumpărături, în momentul inaugurării pieţei de autorităţi. Foarte mulţi au profitat de ocazie pentru a-l felicita pe Dragomir în privinţa modernizării zonei, unii au încercat să vină cu sugestii sau întrebări pe subiect, însă cei mai mulţi au dorit să sesizeze o serie de probleme la nivelul oraşului. În linii mari, oamenii s-au plâns în privinţa câinilor comunitari din cartier şi chiar din piaţă, în legătură cu mizeria şi gunoiul care zace neridicat în tomberoanele din oraş, în privinţa cimitirelor neîntreţinute şi chiar în legătură cu ingnorarea totală de către autorităţi a Centenarului Marii Uniri, ce va fi sărbătorit în 2018. De asemenea oamenii au dorit să sesizeze lipsa parcărilor, faptul că unii şoferi conduc iresponsabil în preajma pieţelor, dar şi să ceară lămuriri privind contorizarea individuală.
“Cum se poate rezolva într-o oarecare măsură cu circulaţia maşinilor pe străduţa din spatele pieţei? Pleacă cu maşinile de aici din piaţă, sunt copii mici, oameni bătrâni, oameni bolnavi. Nu se ţine cont. De asemenea, o altă problemă o reprezintă câinii. Atunci când aţi candidat, v-am mai ridicat problema asta. Mă refer la câinii maidanezi din piaţă, de aici. Ies cei din alimentara şi le dau de mâncare. Aduc microbi, trec copii mici pe aici!”, i-a transmis un brăilean lui Dragomir. Primarul a precizat că încearcă să obţină acordul Poliţiei Rutiere pentru a realiza sens unic pe Aleea Cutezătorilor, strada indicată de brăilean. Cât despre câini, acesta a subliniat că a început procedura de eliminare a câinilor din oraş, cu precizarea că nu mai exclude măsura eutanasierii.
“Putem să vorbim despre problemele Brăilei? Ce mă intrigă pe mine este că noi dăm foarte mulţi bani, dumneavoastră aveţi foarte mulţi asistaţi social şi oraşul este foarte mizerabil. Nu îmi place, pur şi simplu. Nu sunt mulţumit! (...) Eu v-aş sugera, de exemplu, la cimitir, luaţi-le câte 1 leu - 2 lei în plus de la toţi cei care au un mormânt, pentru că acolo e cuib de beţivi. Nu lucrează. Nu avem respect faţă de morminte. Nu vrem să mai vedem atâtea buruieni în cimitire! Şi când o să începeţi şi dumneavoastră o campanie pentru Centenar?! Mă refer la Centenarul României. Trebuie făcute nişte simpozioane, să informaţi oamenii cu o istorie adevărată. Dar istorie adevărată să fie. Centenarul României este foarte important!”, i-a transmis un alt brăilean primarului.
“Asistaţii social sunt folosiţi în limita în care au posibilitatea de a munci, deoarece foarte mulţi dintre ei vin cu scutire de la medic. Noi nu avem atribuţii să îi verificăm, nu putem verifica medicii. Acesta este adevărul. Nici noi nu suntem mulţumiţi de modul în care arată oraşul. Acesta este motivul pentru care am început să amendăm firmele de salubritate. Nu să le controlăm, ci să le amendăm. Cât despre cimitire, aceia nu sunt angajaţii Primăriei, ci ai unor societăţi care fac diverse lucrări în cimitire. Dar dacă intraţi în cimitirul Sf. Constantin, de la intrare, pe partea dreaptă, o să observaţi că au început deja lucrările de îndepărtare a buruienilor”, a răspuns Dragomir.
Oamenii s-au mai plâns în privinţa maşinilor care zac în cartiere şi ocupă locurile de parcare, dar şi în legătură cu faptul că nu se repară străzile din oraş.
“Ce vorbim aici? Ei nu repară străzile! Puneţi containere hidoase! Stau pline containerele cu gunoaie!”, a afirmat unul dintre cei prezenţi la inaugurarea Primăriei, după ce a asistat la dialogul edilului-şef cu oamenii.
De asemenea, două femei au dorit să afle dacă există un plan al municipalităţii pentru a realiza contorizarea individuală, contracte individuale la apă şi pentru a desfiinţa asociaţiile de proprietari. Primarul a explicat că este de acord cu sugestia lor, însă cu precizarea că procedura este una greoaie, în care membrii asociaţiilor trebuie să îşi dea acordul.
Un alt brăilean a dorit să îi atragă atenţia primarului că în Piaţa Microhală există o singură toaletă, undeva în spatele spaţiului cu tarabe, însă poziţionat destul de anevoios din punctul său de vedere.
“Sunt pensionar. Apreciez ce aţi făcut aici, o rugăminte am: Faceţi şi o toaletă aici. Toaleta aceea este undeva în spatele pieţei. Aici nu se poate face? Aceea este departe”, i-a transmis bărbatul, primarului.
Chiar dacă brăileanul nu a primit foarte bine ideea, Dragomir a explicat că nu poate monta toalete ecologice la vedere, în piaţă, în primul rând pentru că i-ar deranja pe cei care vând la tarabe.
În cele din urmă, edilul-şef a reuşit să iasă din baia de mulţime. Ajuns la Primărie, acesta a reluat o parte dintre problemele sesizate de brăileni, printre care şi cea legată de curăţenia precară din oraş. Vom reveni.