• compania a mai păstrat o singură casierie în întreg judeţul, dar şi pe aceasta o va închide în curând • este vorba despre casieria de pe bulevardul Dorobanţilor care a devenit supra-aglomerată • iar brăilenii se plâng că trebuie să stea la coadă cu zecile de minute ca să-şi achite factura • Electrica - Furnizare vrea să-şi reducă substanţial costurile cu încasarea facturilor aşa că îşi încurajează clienţii să folosească mijloacele moderne de plată: automate de încasare, bănci, sau punctele de încasare facturi de la chioşcurile de cartier • fostele casierii cunoscute de brăileni vor avea funcţionalitate doar ca puncte de relaţii cu publicul
A devenit un adevărat coşmar pentru brăileni să-şi plătească facturile la curent electric. Abonaţii care s-au obişnuit să vină la ghişeele furnizorului de energie electrică ajung să-şi piardă timpul, cu zecile de minute, la cozi imense. Asta pentru că singura casierie funcţională din întreg judeţul nostru a rămas cea situată pe bulevardul Dorobanţilor. După cum ne-au explicat surse din cadrul Electrica Muntenia Nord - Furnizare (structură căreia îi este subordonată şi unitatea de la Brăila) compania are în derulare un program de reducere a costurilor în cadrul căruia urmează să renunţe la încasarea direct la ghişeele proprii a contravalorii facturilor la energie electrică. Practic întreaga procedură de încasare se va derula prin automatele care au fost montate ori urmează a fi montate în fostele casierii, prin intermediul băncilor partenere, precum şi prin punctele pay-point din magazinele de cartier. O problemă va fi însă pentru brăilenii care se vor îndrepta către entităţi nepartenere Electrica pentru plata facturii, întrucât pentru această operaţiune se va percepe un comision care adaugă câţiva lei în plus la factură.
O analiză de cost la nivelul furnizorului a reliefat faptul că pentru fiecare factură încasată la propria casierie compania înregistrează costuri, în principal cu munca vie, de circa 2 lei, în timp ce încasarea prin centrele pay-point din cartiere, prin bancă ori prin intermediul automatelor de încasare proprii ale Electrica, cheltuiala per factură scade la aproximativ 30 de bani. Pentru o companie cu sute de mii de abonaţi, o economie de 1,5 - 1,7 lei la fiecare factură se traduce în sume consistente lunare. Ce se va întâmpla cu salariaţii din casieriile companiei? Aceştia vor fi redirecţionaţi către activitatea de relaţii cu clienţii care se va menţine în fostele casierii ale furnizorului de energie. De precizat că activitatea de încasare a facturilor Electrica, la fel ca şi cea de citire a contoarelor, au fost externalizate, acum mai mulţi ani, către firme înfiinţate de organizaţia sindicală din companie, salariaţii angajaţi la noile structuri fiind preluaţi din compania-mamă. Scopul acestei măsuri a fost acela de a reduce costurile furnizorului de energie electrică.
Revenind la decizia de desfiinţare a casieriilor proprii, în cazul judeţului nostru asta a însemnat închiderea pe rând a centrelor de încasare de la Însurăţei, Viziru şi Ianca, precum şi a centrului de pe strada Unirii şi urmează, cât de curând, şi cel de pe bulevardul Dorobanţilor. Practic, singurul centru de încasare rămas funcţional este cel situat pe bulevardul Dorobanţilor, unde abonaţii ajung să stea cu zecile de minute la rând ca să-şi poată plăti factura. Evident, asta înseamnă nervi întinşi la maxim. “Este înadmisibil: am stat astăzi (vineri, 24 februarie - n.r.) cam o jumătate de oră până mi-am plătit factura. Înghesuială, căldură, mirosuri. Nu înţeleg de ce au închis casieria de la strada Unirii. Nu s-au gândit că toată Brăila o să vină buluc aici pe Dorobanţi? De ce să ne pierdem timpul la cozi?”, ni s-au plâns la telefonul redacţiei cititorii “Obiectiv”. “Am fost joi (23 februarie - n.r.) la casieria de pe strada Unirii şi era afiş pe uşă că nu se mai încasează facturi şi că trebuie să mergem la Casieria de pe Dorobanţi. Acolo era o coadă imensă aşa că am renunţat şi am revenit vineri (24 februarie - n.r.), dar la fel, era aglomeraţie. Cei de la Electrica ne spun că putem plăti la partenerii lor. Ok. Numai că problema este că încă nu a venit factura la curent să pot merge la pay-point la noi la magazinul de cartier să plătesc. Fără factură nu-ţi încasează nimeni, doar aici la casieria Electrica”, s-a plâns un alt abonat al “Electrica”.
Reamintim că, de ceva vreme, şi furnizorul de gaz metan a procedat la închiderea casieriilor proprii, încurajându-şi abonaţii să-şi plătească facturile la punctele automate de încasare, la poştă, ori la magazinele de cartier care deţin aparate de tip pay-point.