• ieri, Poliţia Română în parteneriat cu alte 12 state europene a lansat “Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuinţă” • poliţiştii brăileni s-au întâlnit cu oamenii şi le-au dat sfaturi utile care să îi ajute să îi ţină pe hoţi la distanţă • în judeţul Brăila, în primele cinci luni ale anului 2019, au fost sesizate 194 de infracţiuni de furt din locuinţe, cu 25,10% mai puţine faţă de anul trecut • totuşi, brăilenii trebuie să îşi ia anumite măsuri de protecţie pentru a evita “vizitele” hoţilor
Hoţii din locuinţe stau aproape tot timpul la pândă şi profită de multe ori de neatenţia proprietarilor. De la începutul acestui an, la Brăila au fost sesizate aproape 200 de infracţiuni de furturi din locuinţe. Poliţiştii vin cu sfaturi pentru brăileni şi îi învaţă cum să se protejeze de indivizii puşi pe furat. Metodele hoţilor sunt diverse, fie pozează în vânzători de chilipiruri, fie dau produse la ofertă. Reuşesc astfel să intre în casele oamenilor şi să le ia banii, bijuteriile sau alte bunuri de valoare. Bătrânii sunt primii care pică în plasa hoţilor.
La data de 19 iunie, sub sloganul “Păstrează-ţi surprizele doar pentru vacanţă” Uniunea Europeană, prin Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.) a lansat conceptul Zilei Europene de prevenire a furturilor din locuinţe. România, alături de alte 11 state ale Uniunii Europene, a ales să adere la marcarea acestei zile europene începând cu acest an.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a realizat pentru marcarea Zilei Europene de prevenire a furturilor din locuinţe un film de scurt metraj pentru conştientizarea persoanelor vârstnice cu privire la modurile de operare a infractorilor în cazul furturilor din locuinţe prin împrietenirea hoţului cu victima.
Filmul preventiv a fost realizat cu sprijinul cetăţenilor din municipiul Brăila, care au înţeles necesitatea realizării unor reportaje care să-i prevină pe semenii lor.
“În judeţul Brăila, în primele cinci luni ale anului 2019, au fost sesizate 194 de infracţiuni de furt din locuinţe, cu 25,10% mai puţine faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban. În contextul acestei zile, poliţiştii brăileni adresează recomandări cetăţenilor pentru prevenirea furturilor din locuinţe: când pleci de acasă, încuie uşa şi nu uita să închizi ferestrele, chiar dacă urmează să lipseşti o perioadă scurtă de timp; dacă părăseşti locuinţa pe timpul nopţii, lasă o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune; nu lăsa cheile de la casă în locuri uşor accesibile hoţilor; înlocuieşte rapid orice încuietoare defectă sau a cărei cheie ai pierdut-o; nu ţine în casă sume mari de bani sau bunuri de valoare; acestea trebuie păstrate la bancă”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Atenţie cine îţi bate la uşă!
Copiii şi persoanele vârstnice trebuie sfătuite să nu intre în discuţii cu persoane necunoscute, care îi abordează sub anumite pretexte. Persoanele necunoscute nu trebuie primite în casă, asta pentru că de multe ori vizitatorii au alte intenţii.
Dacă cel care vine în vizită spune că este reprezentant al unei autorităţi, companii ori firme, oamenii sunt sfătuiţi să ceară întotdeauna cartea de identitate sau legitimaţia de serviciu. Legitimaţia de serviciu trebuie să poarte ştampila instituţiei pe care vizitatorul o reprezintă! Nici persoanele care pretind că vând sau doresc să cumpere diverse bunuri, cer bani sau bunuri în scop caritabil ori susţin că realizează un sondaj de opinie nu trebuie lăsate să intre în locuinţe.
Şi lucrările de reparaţii trebuie efectuate cu firme autorizate, asta pentru că mulţi infractori pozează în muncitori, în scopul de a pătrunde în case şi a fura bunuri. “Nu invita hoţii în casa ta!” - este cel mai important mesaj transmis de poliţiştii brăileni.