• pentru că nu există trotuare, copiii care sunt obligaţi să facă naveta la şcoala din comuna Şuţeşti trebuie să meargă pe marginea carosabilului drumului naţional până la staţia de unde îi preia microbuzul şcolar • staţia este una improvizată, fără refugiu, astfel că cei mici trebuie să aştepte în ger sau viscol, când sunt condiţii meteo neprielnice • primarul din Şuţeşti spune că a existat un refugiu pentru călători în staţia din Kogălniceanu, dar că acesta a fost distrus chiar de localnici • cât priveşte trotuarele, primarul promite că are în vedere o astfel de investiţie
La Mihail Kogălniceanu, un sat aflat la 90 de km de Brăila, în comuna Şuţeşti, timpul parcă a stat în loc. Pământul de pe uliţe nici că a fost “deranjat” vreodată de vreun strop de asfalt, iar trotuarele sunt deja un lux la care localnicii nu îndrăznesc măcar să viseze, chit că ne aflăm în secolul 21. Singura şcoală primară din sat s-a închis, în 2015, odată cu comasarea unităţilor de învăţământ şi, de atunci, copiii satului fac naveta cu microbuzul şcolar, în comuna Şuţeşti. Nimic nou până aici, pentru acelaşi lucru se întâmplă în multe alte localităţi din România. La Mihail Kogălniceanu, însă, lucrurile sunt agravate de stângăcia autorităţilor, atunci când elevi de doar 6 -7 ani sunt nevoiţi să îndure viscolul şi gerul într-o staţie improvizată, fără refugiu, până când ajunge microbuzul şi îi preia la şcoala din Şuţeşti, aflată la doar 5 km distanţă. Şi dacă unii localnici din sat spun că au putut trece cu vederea peste multe promisiuni neonorate, de-a lungul timpului, de şefii din primărie, când vine vorba despre copii nu mai sunt de acord cu aceste compromisuri permanente. Părinţii celor mici se plâng că Primăria nu a amenajat nici măcar un refugiu în care cei mici să poată aştepta microbuzul şcolar. În plus, ei atrag atenţia că inclusiv drumul până acolo este un real pericol. Şi asta pentru că, în lipsa trotuarelor, elevii sunt nevoiţi să circule pe marginea şoselei, mai exact a Drumului Naţional 22 Brăila - Râmnicu Sărat, o arteră rutieră destul de intens circulată.
„Am o fetiţă de 6 ani jumate care face naveta. În urmă cu 3 ani, când au fost alegerile, promitea primarul că şcoala de aici, din sat, va fi renovată. A zis că în maxim 12 luni o să se rezolve. Suntem în 2019 şi nu văd nimic... Ca părinte, mie nu-mi convine deloc să stea copilul în frig, un sfert de oră - 20 de minute, până când vine microbuzul, într-o staţie improvizată, fără refugiu, fără nimic... Plus de asta, nu sunt trotuare, copiii sunt în pericol cu traficul de pe drumul naţional”, se plânge Marius Valentin Avramescu. Supărarea tăticului este cu atât mai mare cu cât, spune el, fetiţa lui s-a îmbolnăvit tocmai din cauza acestor condiţii pe care cei mici sunt nevoiţi să le îndure pentru a ajunge la şcoala din localitatea vecină. „Eu am avut-o internată în spital în luna decembrie cu pneumonie severă. Acum am dus scutire la şcoală. Vă daţi seama că nu vreau să mai trec prin asta. De-asta s-a îmbolnăvit. Cât sunt eu acasă acum, în concediu, am mai dus-o eu cu maşina, dar o să încep munca cât de curând şi o să fiu plecat (...) Nu o să o mai las la şcoală. O să o duc din primăvară, dacă Primăria nu face nimic pentru aceşti copii”, a mai spus localnicul din satul Mihail Kogălniceanu.
Întrebat despre aceste condiţii, edilul comunei Şuţeşti a explicat că primăria are la dispoziţie două microbuze şcolare - unul pentru clasele primare, care preia copiii de pe marginea drumului şi altul pentru preşcolari. „Împreună cu cadrul didactic de la grădiniţă, microbuzul preia copilul din curte, de la părinte, iar la 11.30 -12.00, după ce termină copilul orele de la grădiniţă este transportat din nou, acasă, tot cu microbuzul. Ca în America. Staţia aceea de autobuz a avut şi refugiu, la un moment dat, numai că a fost rupt, vandalizat. Eu ce vină am? Nu e mare lucru, asta nu înseamnă că nu putem să punem nişte policarbonat. Tot ei, din sat, de acolo, l-au distrus”, a declarat primarul comunei Şuţeşti, Cristian Codreanu.
În ceea ce priveşte lipsa trotuarelor, primarul comunei Şuţeşti recunoaşte problema şi spune că este în curs de rezolvare. “Trotuar nu a fost niciodată la Mihail Kogălniceanu, urmează să venim cu un proiect care e depus pe PNDL şi pentru trotuare”, a mai adăugat edilul. În plus, acesta a mai promis că, la toamnă, satul va avea o nouă grădiniţă, cu două clase, construcţie aflată acum la stadiul de fundaţie.