Mergi la conţinutul principal

VIDEO Cum va arăta spaţiul verde din spatele Muzeului Brăila «Carol I»

* primarul Marian Dragomir a prezentat, marţi, planurile municipalităţii pentru terenul de 1.326 mp din spatele Muzeului Brăilei ”Carol I”, pe care l-a achiziţionat în mandatul trecut * acesta se va reamenaja în cadrul unui proiect pe fonduri europene, în valoare totală de 3.735.788 euro, la pachet cu toate străzile din zonă, întreaga suprafaţă vizată fiind de 36.380 mp * edilul-şef ne-a pus la dispoziţie şi un videoclip de prezentare pentru ca brăilenii să îşi poată face o idee despre cum ar trebui să arate respectivul spaţiu verde în viitorul apropiat

 

 

 

 

 

Municipalitatea încearcă să îmbunătăţească aspectul zonei din spatele Muzeului Brăilei ”Carol I”. Este vorba despre spaţiul verde de pe Calea Galaţi, în suprafaţă de 1.326 mp, care a fost achiziţionat de Primăria Brăila în mandatul trecut, dar şi despre restul străzilor adiacente. În total, discutăm despre 36.389 mp prinse într-un proiect pe fonduri europene care are o valoare totală de 3,7 milioane euro. Primarul Marian Dragomir a vorbit recent despre acest proiect şi a prezentat un videoclip realizat de proiectant, pe care ni l-a transmis spre publicare, astfel încât brăilenii să îşi poată face o idee despre modul în care va fi amenajată respectiva zonă.

La capitolul Zone Degradate 1, ştiţi că avem toate străzile dintre Grădina Mare şi Împăratul Traian, care sunt de pământ în momentul de faţă. Dar şi terenul din spatele Muzeului. Şi vă aduceţi aminte că la un moment dat, acolo au fost nişte dispute foarte mari, vizavi de achiziţionarea acelui teren. Reprezentanţii unui partid politic s-au opus în Consiliul Local, dar iată că noi am reuşit, am primit de la Uniunea Europeană inclusiv banii pe care i-am plătit pentru achiziţia terenului respectiv. Vă voi prezenta astăzi randarea produsă de constructor”, a declarat Dragomir.

După cum se poate observa în respectiva schiţă 3D prezentată de edilul-şef, spaţiul va fi reamenajat în totalitate, se va realiza un soi de construcţie din lemn de tip iglu, conectată la Strada Calea Galaţi printr-un tunel de legătură. Această structură va avea rolul de spaţiu de relaxare, în interiorul său fiind prevăzute şi bănci. Se va planta gazon, vor exista gardurii vii, precum şi câţiva arbori. De asemenea, parcarea din zonă va fi reamenajată. Din păcate, videoclipul prezentat se limitează strict la respectivul spaţiu verde şi nu prezintă şi modul în care vor fi amenajate restul străzilor adiacente: Str. Mare între Vadul Schelei şi Împăratul Traian; Str. Mercur între Vadul Schelei şi Str. Poternei; precum şi toată Strada Vadul Schelei.

 

Se caută o firmă care să realizeze în timp optim structurile din lemn

 

Revenind la spaţiul verde respectiv, primarul a mai explicat că în prezent constructorul, firma brăileană ”Concivia”, încearcă să găsească o altă societate care să poată procura şi pregăti pentru asamblare materialele prevăzute în proiect, totul într-un timp optim.

Momentan constructorul are o mică problemă legată de faptul că aceasta este propunerea lui tehnică, dar nu a găsit încă o societate care să realizeze într-un timp optim toate aceste structuri din lemn, pentru că vedeţi că ele au o anumită complexitate. Va fi un parc tematic. În partea aceasta este centrul acela CNIPT, aici este Cinematograful Central, noi suntem cu spatele la Muzeu în video, iar aceasta este Calea Galaţi. Parcarea se păstrează. Va dura un pic până când va creşte vegetaţia şi va ajunge aşa cum se vede în videoclip. Constructorul este desemnat deja. Şantierul a fost predat către constructor. Au adus deja mostre de piatră cubică pentru zona de străzi, pentru că le facem cu piatră cubică, păstrând istoria. Repet, acum constructorul e în discuţie cu cei care i-au făcut ofertele pentru semnarea contractelor la acele structuri. Noi estimăm că în trei-patru luni de zile vor începe lucrările. Anul viitor va termina”, a mai adăugat primarul.

Ulterior conferinţei de presă, edilul-şef ne-a pus la dispoziţie şi detalii tehnice legate de acest proiect privind regenerarea zonei urbane degradate Sector 1. Astfel, din documentul prezentat de Dragomir reiese că valoarea totală a acestui proiect este de 3.735.788 euro. Data aprobării ghidului de finanţare cu ultimele modificări, potrivit lui Dragomir, a fost 19 februarie 2019. Luna următoare a aceluiaşi an, în CLM s-a aprobat un proiect de hotărâre privind acest spaţiu verde. Tot spre finele lunii martie 2019 a fost depusă şi cererea de finanţare, iar pe 9 iulie 2020 a fost aprobată şi aceasta. Pe scurt, proiectul prevede amenajarea spaţiului verde pe o suprafaţă de 36.380 mp, montarea unor sisteme de irigat, supraveghere video, alei, mobilier urban. Contractul de dirigenţie de şantier a fost încheiat cu SC Ziromet SRL Galaţi, iar municipalitatea estimează începerea lucrărilor în această toamnă.

Reamintim că în vara anului 2017 a existat un adevărat scandal în CLM Brăila în legătură cu acest teren de 1.326 mp din spatele Muzeului. Asta după ce municipalitatea şi-a anunţat tardiv dorinţa de a-l cumpăra. Mai exact, după ce i-a dat iniţial cu flit, Primăria s-a răzgândit şi a anunţat că doreşte să îşi exercite dreptul de preemţiune. Însă acest lucru se întâmpla în condiţiile în care proprietarul încheiase deja un contract de vânzare-cumpărare cu familia interlopului Marian Dănuţ Soare, fără a mai aştepta ca municipalitatea să se pronunţe oficial în legătură cu exercitarea dreptului de preemţiune. În urma acestui episod care a ieşit în spaţiul public, consilierii municipali ai PNL au criticat modul de acţiune al primarului la vremea respectivă şi au afirmat că au fost minţiţi în legătură cu soarta respectivului teren, punctând că municipalitatea ar fi informat proprietarul că nu doreşte să îşi exercite dreptul de preemţiune. În cele din urmă, CLM Brăila şi-a dat acordul, la finele lunii august 2017, pentru achiziţionarea respectivului teren. Consilierii municipali ai PNL s-au abţinut atunci. Preţul fixat pentru cei 1.326 mp a fost de 165.000 euro. Dragomir a anunţat încă de la vremea respectivă că terenul îşi va păstra destinaţia de spaţiu verde.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro