• doi vânzători ambulanţi de var şi sare - tată şi fiu - din judeţul Buzău au devenit ţinta furiei unui clan de spoitori din comuna Vişani, duminică seară • între buzoieni şi brăileni s-a iscat un conflict, nu se ştie din ce motive, ce a degenerat într-o bătaie soră cu moartea • vânzătorul de 65 de ani şi-a găsit sfârşitul pe DJ 203A, între Vişani şi Câineni Băi, cel mai probabil în urma loviturilor puternice primite de la spoitori • asta, în timp ce fiul său de 41 de ani a fost lăsat inconştient de agresori • poliţiştii au fost anunţaţi abia luni dimineaţă, de către bărbatul de 41 de ani care a reuşit să-şi revină după bătaie • criminaliştii au început cercetarea la faţa locului pentru a-i găsi pe făptaşi
Doi vânzători ambulanţi buzoieni bătuţi crunt, unul până şi-a dat ultima suflare, de un clan de spoitori violenţi şi o comunitate încremenită de teamă. Activitatea infracţională a unui grup de etnie romă din comuna Vişani, care tulbură adesea liniştea oamenilor din zonă, a culminat, duminică seară, cu o crimă oribilă. Nu se ştie încă dacă ţintele au fost alese aleatoriu, însă cert este că doi buzoieni care umblau cu căruţa şi vindeau var şi sare au devenit “sacii de box” ai acestor indivizi periculoşi, au aflat anchetatorii. Plecaţi prin ţară pentru a aduna ceva bani pentru familiile lor, rămase într-un sat aflat la limita judeţelor Buzău şi Vrancea, cei doi vânzători ambulanţi, tată şi fiu, în vârstă de 65 ani şi, respectiv 41 ani, nu şi-au imaginat niciodată că vor fi bătuţi cu bestialitate. În cercul suspecţilor se află nişte spoitori din Vişani, potrivit unor surse, care le-au venit de hac şi i-au prins după lăsarea întunericului pe drumul judeţean 203A ce leagă comuna Vişani de satul Câineni Băi, dându-le o bătaie soră cu moartea, la propriu. Nu se cunosc încă motivele altercaţiei mortale. Buzoianul în vârstă de 65 de ani a sfârşit în pumnii şi picioarele romilor brăileni, în timp ce fiul de 41 de ani a fost lăsat inconştient pe marginea şoselei, s-a mai aflat în urma anchetei. Spoitorii s-au întors la casele lor, în timp ce victimele lor au rămas în câmp, neajutorate. Nu se ştie după cât timp, bărbatul de 41 de ani şi-a revenit după conflictul extrem de violent. Norocul său a fost că un cetăţean trecea fix pe DJ 203A în acel moment şi a oprit pentru că i se păruse suspectă căruţa abandonată în câmp. Buzoianul l-a rugat să sune la numărul de urgenţă 112, căci el nu avea telefon, pentru a cere ajutorul medicilor şi poliţiştilor. Abia atunci autorităţile locale s-au mobilizat: o ambulanţă l-a preluat pe fiul de 41 de ani şi l-a dus la spital, având mai multe fracturi, în timp ce poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului criminalist, au început să investigheze oribila crimă săvârşită asupra bărbatului de 65 de ani. Aceştia au primit şi ajutorul unui patruped din cadrul IPJ Brăila, care trebuia să ia urma criminalilor.
Cercetarea la faţa locului s-a întins pe parcursul întregii zile de luni şi, cu fiecare indiciu descoperit de criminalişti, cercul suspecţilor s-a restrâns. Cât despre bărbatul care a fost preluat de ambulanţă şi dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, de aici i se cam “pierde” urma. Ar fi trebuit să ajungă la secţia Ortopedie, însă niciun angajat al unităţii sanitare nu a fost în stare să furnizeze informaţii despre starea lui. Nimeni nu ştie pe ce secţie s-a aflat sau încă se află pacientul şi dacă starea lui e stabilă ori se zbate între viaţă şi moarte. Managerul Delia Râşnoveanu şi purtătorul de cuvânt al SJU, Alina Neacşu (care este şi director medical) au plecat în concediu în aceeaşi perioadă, delegându-şi atribuţiile unui medic chirurg - Dragoş Voicu - ce desfăşoară acum atât munca lor, cât şi pe cea de doctor. Un asistent de la Ortopedie-Internări, într-un exces de zel, ne-a întrebat cine este acest “Dragoş Voicu” şi ne-a cerut hârtii semnate atât de medic, cât şi de ziarul nostru, precum că dr. Voicu şi-a dat acordul pentru a ne fi furnizate informaţii despre starea pacietului. În plus, asistentul ne-a mai spus că are ordin de la managerul Râşnoveanu să nu furnizeze nicio informaţie fără acordul ei, însă şefa spitalului a “uitat”, se pare, să discute cu angajaţii spitalului, printre care şi acest asistent, despre situaţiile în care presa are nevoie de informaţii şi “spitalul de urgenţă” e în perioada de odihnă.
Spoitorii, spaima satului
Revenind la cazul de crimă, am reuşit să stăm de vorbă cu mai mulţi localnici din Vişani. Aceştia ne-au povestit că sunt şocaţi de cele întâmplate în comunitatea lor şi că ei bănuiesc că ar fi vorba despre spoitorii ce au “acaparat” zona. “Ne fac de râs spoitorii ăştia! Cu romii simpli te mai înţelegi, dar cu nemernicii ăştia de spoitori nu! Aşa vorbeşte lumea prin sat, că ei au fost cei care l-au omorât pe omul ăla. Nu e prima dată când spoitorii fac probleme aici, în sat. Când se îmbată, se bat între ei. Fac rău la băutură!”, ne-au spus câţiva dintre săteni, bineînţeles, sub protecţia anonimatului.
“I-am văzut, ieri (duminică - n.r.), trecând prin Vişani. Erau doi inşi, strigau «Hai la var! Hai la var!». Stăteau în căruţă, în faţă, pe scândură. Nu i-am mai văzut până acum. Ieri (duminică - n.r.), la ora 14.30 i-am văzut. Nu ştiu dacă erau băuţi, erau oricum doi inşi”, ne-a mai spus un alt localnic.
Au trecut doar 5 ani de la ultima crimă petrecută în Vişani şi, culmea, comisă tot de nişte persoane de etnie romă. În 2013, între două familii de romi s-a iscat un conflict cumplit, pe seama obiceiului căsătoriilor între copii, specific acestor grupuri. Atunci, un minor de 14 ani a cumpărat-o cu sumele de 2.000 lei pe o adolescentă de numai 13 ani, cei doi fiind veri, aşa cum au susţinut anchetatorii la vremea respectivă. Aşa au ajuns cei doi copii să trăiască în concubinaj, practic, căci legal nu se putea oficializa legătura dintre ei. Ulterior, familia fetei a găsit un alt cumpărător (!), iar copila a fost luată cu de-a sila de lângă concubinul său la fel de tânăr. De atunci, rudele băiatului şi cele ale fete au devenit duşmani de moarte. Anchetatorii au stabilit că în cursul lunii iunie 2013, “soţul” a mers la muncile câmpului, alături de tatăl său şi de un alt consătean, acolo unde s-a întâlnit cu “fosta soţie” şi membrii familiei ei. Băiatul a cerut-o înapoi pe fată ori măcar să-i fie restituiţi cei 2.000 lei, iar scandalul a izbucnit. Mihai Muti, zis “Piţa” (fratele vitreg al minorei), a început să înjure, afirmând, totodată “Astăzi o să bag unul din voi în pământ!”, potrivit anchetatorilor. Muti făcea aluzie la membrii familiei rivale şi chiar s-a ţinut de cuvânt. În drumul spre casă, băiatul s-a oprit la casa fetei, pentru a o cere, din nou, înapoi ori restituirea banilor. Situaţia a degenerat în momentul în care adolescentul a ameninţat cu plângere la poliţie. Mai mulţi membri ai familiei fetei au pus mâna pe furci, coasă, scânduri şi alte obiecte ce le-au ieşit în cale şi au început sărit la bătaie. Băiatul de 14 ani a fost lovit de mai multe ori, însă a reuşit să fugă. Nu pentru mult timp, căci fratele vitreg al “miresei” l-a ajuns din urmă şi i-a aplicat lovitura fatală: i-a străpuns corpul cu o coasă. Criminalul pare că nu-şi potolise setea de sânge, căci s-a întors după tatăl victimei, pe care intenţiona să-l omoare. Conflictul a fost stins de un sătean care s-a pus cu căruţa de-a curmezişul drumului, ţipând la “Piţa” că a omorât deja un om. Tribunalul Brăila a decis ca Mihai Muti, criminalul adolescentului, să stea după gratii următorii 17 ani. Muti a contestat decizia judecătorilor brăileni şi a obţinut de la Curtea de Apel Galaţi 15 ani de închisoare.