* procurorii anti-mafia au reuşit, zilele trecute, să destructureze un grup infracţional specializat în contrabanda cu motorină pe Dunăre * “creierul” activităţii infracţionale ar fi Vasile Puia, un cunoscut bărbat din Gropeni care a mai avut probleme cu legea şi în trecut * pentru a le putea dovedi mecanismul, procurorii le-au organizat un flagrant membrilor grupării, în noaptea de 2 spre 3 octombrie * anchetatorii au mai stabilit că poliţistul de frontieră Andrei Angheluţă i-ar fi ajutat mult în contrabanda cu combustibil, în sensul că le oferea informaţii despre echipajele care asigurau paza frontierei de stat * şase suspecţi au fost arestaţi pentru 30 de zile
Grup infracţional specializat în contrabandă cu motorină pe Dunăre, “zdrobit” de procurorii brăileni din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi. Tribunalul Brăila a admis cererea pentru arestarea preventivă a şase inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile. “Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT - Biroul Teritorial Brăila. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: Alexandru Tudorel, Fluturaş Ionel, Lefter Marius Cătălin, Dumbravă Ionuţ, Vlad Sorin şi Puia Vasilică pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 4 octombrie până la data de 2 noiembrie inclusiv. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi de la comunicare pentru Ministerul Public - DIICOT Biroul Teritorial Brăila”, este soluţia pronunţată de Tribunalul Brăila, la data de 4 octombrie.
“Creierul” mecanismului infracţional ar fi Vasile Puia, spun anchetatorii, un bărbat din localitatea Gropeni, care a mai avut probleme cu legea şi în trecut şi a mai fost vizitat de “mascaţi”. În dosar apare şi un nume de poliţist de la Serviciul Poliţiei de Frontieră Brăila, Andrei Angheluţă, despre care se crede că ar fi ajutat gruparea în contrabanda cu motorină, anunţând membrii despre modul de dispunere a efectivelor însărcinate cu paza şi supravegherea frontierei de stat. Inclusiv agentul Angheluţă a mai fost acuzat, în trecut, alături de alţi colegi ai săi, de abuz în serviciu, fals intelectual şi favorizarea infractorului. Concret, poliţiştii ar fi împărţit peştele cu braconierii, atunci când îi prindeau, şi ar fi scris minciuni în actele de depistare. Numai că, la un an şi jumătate după ce au fost trimişi în judecată, au fost achitaţi.
Revenind la acţiunea procurorilor anti-mafia, aceştia le-au organizat un flagrant membrilor grupării, în noaptea de 2 spre 3 octombrie, în zona kilometrului fluvial 194 al Dunării. Inculpaţii preluaseră şi introduseseră în România în mod ilegal, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc şi care se deplasa pe ruta Izmail (Ucraina) - tranzit România-Serbia, cantitatea de 4.000 de litri de motorină într-un număr de 20 de butoaie metalice, potrivit comunicatului de presă emis de DIICOT. “În vederea realizării activităţii de contrabandă, membrii structurii infracţionale au utilizat ambarcaţiuni confecţionate special pentru a transporta şi asigura manipularea cu uşurinţă a unui număr cât mai mare de butoaie metalice”, se mai arată în acelaşi document destinat presei. Cu ocazia flagrantului, au fost prinşi 5 membri ai grupului infracţional, care descărcau butoaiele cu motorină la malul fluviului.
Poliţiştii au fost nevoiţi să utilizeze armamentul din dotare, pentru că indivizii nu s-au supus somaţiilor. Au fost trase mai multe focuri de avertisment. În cursul zilei de 3 octombrie, au fost puse în executare un număr de 21 de mandate de percheziţie atât la domiciliile membrilor structurii infracţionale organizate, cât şi la domiciliile persoanelor care cumpărau motorina provenită din contrabandă.
Procurorii au stabilit că grupul şi-a început activitatea infracţională începând cu luna mai anul acesta, pe raza judeţului Brăila. Scopul principal era obţinerea unor importante foloase materiale prin preluarea de la navele care circulau pe fluviul Dunărea, introducerea în ţară în mod ilegal, transportul, depozitarea şi valorificarea unor importante cantităţi de carburanţi. “În urma cercetărilor efectuate, până la acest moment, s-a reuşit probarea unui număr de 21 de acte materiale, stabilindu-se că a fost introdusă în România, în mod ilegal, cantitatea de aproximativ 49 de tone de carburant. Cantităţile de carburanţi erau valorificate cu maximă rapiditate, profiturile materiale obţinute de membrii structurii infracţionale fiind substanţiale şi împărţite după un algoritm bine stabilit”, se mai arată în comunicat.
Anchetatorii au mai arătat că inculpaţii erau ajutaţi destul de mult chiar de un poliţist de frontieră, unul dintre cei care ar fi trebuit să-i împiedice în contrabanda cu motorină. Iată că cel care purta uniforma statului s-ar fi dovedit a fi unul dintre ajutoarele grupării infracţionale. Agentul le-ar fi furnizat informaţii despre modul de dispunere a efectivelor însărcinate cu paza şi supravegherea frontierei de stat, precum şi datele unor autovehicule, considerate “suspecte” de membrii grupării, prin accesarea bazelor de date. Potrivit unor surse, este vorba chiar de Andrei Angheluţă, cel care a mai fost acuzat, în trecut, de alte infracţiuni. Angheluţă a fost trimis în judecată, alături de alţi colegi ai săi, în 2016, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi favorizarea infractorului. Poliţiştii de frontieră fuseseră denunţaţi de trei braconieri din comuna Tufeşti. Se pare că judecătorii nu i-au crezut pe braconieri, căci în 2018, agenţii au fost achitaţi: “Nu există probe din coroborarea cărora să rezulte, dincolo de orice îndoială, că inculpaţii sunt vinovaţi”, a fost opinia judecătorilor. Potrivit acuzaţiilor de atunci, poliţiştii ar fi scris minciuni în actele de depistare şi ar fi împărţit peştele capturat ilegal cu braconierii de pe Dunăre.
Au fost aduse la audieri 46 de persoane, dintre care 6 au fost reţinute pentru 24 de ore, şi alte două puse sub control judiciar. Printre cei reţinuţi s-ar afla şi Vasile Puia, “capul” contrabandiştilor cu motorină pe Dunăre. Aceştia urmau a fi prezentaţi Tribunalului Brăila, cu propunere de arestare preventivă, în cursul zilei de vineri.
Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, al lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi şi al lucrătorilor din cadrul Serviciului Independent pentru Acţiuni Speciale (SIAS). Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.