Mergi la conţinutul principal
126 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale

VIDEO: Comemorarea eroilor jandarmi la Gemenele

• duminică, jandarmii brăileni şi gălăţeni au comemorat eroii căzuţi în urmă cu 75 de ani, în lupta de la Gemenele • Asociaţia Tradiţii Ostăşeşti şi Asociaţia Edelweiss Ost, ambele din Bucureşti, au creat un moment unic de punere în scenă a luptelor purtate pe 28 august 1944 • trupele germane în retragere au fost atacate de jandarmii Legiunii Covurlui, în luptă pierzându-şi viaţa 12 jandarmi şi mai mulţi localnici, inclusiv o fetiţă de 3 anişori

 

Focuri de armă trase în memoria celor căzuţi în luptă, defilarea trupelor şi prezentarea onorului de către Garda de onoare a Jandarmeriei în comuna brăileană Gemenele, la 75 de ani de la confruntarea dintre jandarmii Legiunii Covurlui şi trupele germane aflate în retragere.

Duminică, 1 septembrie, la 126 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi, împreună cu Primăria comunei Gemenele, au comemorat eroii jandarmi din Legiunea Covurlui (actualmente Galaţi) căzuţi vitejeşte în ziua de 28 august 1944, în timpul luptelor deosebit de violente purtate cu o unitate germană aflată în retragere (după lovitura de stat de la 23 august), în comuna Gemenele. Evenimentul, primul de aceste fel, a adus în centrul comunei, pe locul unde în urmă cu 75 de ani se purtau lupte grele, toată suflarea satului brăilean. Au participat, de asemenea, comandanţii Jandarmeriei Galaţi şi Brăila, ai IPJ şi ISU, veterani de război, oficialităţi.

Sfidând canicula, comandantul Gărzii de onoare a Jandarmeriei Galaţi a prezentat onorul subprefectului judeţului Brăila, după care a fost oficiată slujba de comemorare a eroilor jandarmi, întru veşnica lor pomenire. Au fost rostite alocuţiuni emoţionante şi au fost depuse coroane de flori la monumentul dedicat eroilor din al Doilea Război Mondial, după care a urmat mult aşteptatul moment de punere în scenă a luptelor purtate în zona primăriei şi pe uliţele satului brăilean, în ziua de 28 august 1944.

Pusă la punct de Asociaţia Tradiţii Ostăşeşti şi Asociaţia Edelweiss Ost, ambele din Bucureşti, “lupta” a fost una cât se poate de reală, întrucât s-au tras focuri de armă, iar soldaţii au purtat uniforme din al Doilea Război Mondial. Totodată, au fost folosite arme şi muniţie de epocă, inclusiv o motocicletă cu ataş, iar ofiţerii germani au dat comenzi numai în limba germană.

Ceremonialul a inclus, spre final, defilarea Gărzii de onoare şi a Muzicii Reprezentative a Jandarmeriei Române. De asemenea, echipa de dansuri populare din comuna Gemenele a susţinut un frumos program artistic, tinerii dansatori fiind răsplătiţi cu aplauze. 

 

Eroii de la Gemenele

 

Iată şi numele jandarmilor din Legiunea Covurlui căzuţi eroic în ziua de 28 august 1944, pentru apărarea comunei Gemenele: plt. Dumitru Moşuleţ, plt. Radu Plopeanu, plt. Visarion Ghinea, sg. mj. Ion Necula, sg. mj. Vasile Mărăşescu, sg. C-tin I. Moraru, sg. Gheorghe Neculai, sg. Gheorghe Furdui, sold. Simion Antipov, sold. Constantin Fătu, sold. Ion Jinga, sold. Gheorghe Nedelcu.

Şi-au dat, de asemenea, viaţa pentru apărarea localităţii brăilene locotenentul (r) Constantin Condruz, învăţător (comandantul Subcentrului de Pregătire Premilitară), sold. Iorgu Ion Stanciu, venit acasă în permisie, sătenii Nicolae Gheorghe Gingăraşu, Drăghia Costică Mihalcea, precum şi Ioana Dumitru Trifan, de doar 3 anişori, fetiţa comerciantului din sat, ucisă în urma exploziei unei grenade.

În lupta de la Gemenele - care s-a prelungit până la orele 17.00 - au fost răniţi opt soldaţi şi subofiţeri români şi au fost daţi dispăruţi alţi doi soldaţi. Pierderile germane au fost mult mai mari, documentele oficiale avansând cifra de 120 de soldaţi şi ofiţeri.

 


 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro