Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Centura Brăilei blocată de protestul RCA

• câteva zeci de transportatori brăileni au protestat, ieri dimineaţă, nemulţumiţi de tarifele mari la asigurările auto obligatorii • ei au mers în coloană pe şoseaua de centură a oraşului cu viteza melcului, până la Brăila Mall din Vărsătura • „Ne omoară pe noi, micii transportatori, cu astfel de tarife!”, s-au plâns protestatarii

 

Haos, nervi şi claxoane pe şoseaua de centură a oraşului, ieri dimineaţă. Aproape 30 de maşini mari de transport, inclusiv autocare, au mers în coloană cu viteza melcului, spre disperarea şoferilor care încercau să ajungă la timp la destinaţie.

În jurul orei 9.00, maşinile au pornit din zona intersecţiei cu Şoseaua Focşani şi s-au îndreptat cu 20 km/h, în zgomotul asurzitor al claxoanelor, spre sensul giratoriu de la mall-ul de la intrare în oraş, în dreptul localităţii Vărsătura. Acesta a fost modul în care o parte dintre transportatorii brăileni au ales să protesteze, alături de colegii din întreaga ţară, nemulţumiţi de majorarea tarifelor la RCA percepute categoriei de maşini mari de transport marfă şi persoane.

„Ne-am adunat astăzi să fim solidari cu colegii noştri din ţară, într-o acţiune de protest la nivel naţional împotriva creşterii nejustificate a tarifului RCA. O medie acum 2 ani a tarifului perceput era de circa 4.000 lei pe an, iar acum undeva între 16.000 şi 20.000 lei. Aşadar, o creştere cu 300 – 400%. Dacă lucrurile vor continua în acest sistem, în maxim un an vom ajunge la faliment. Singura noastră speranţă acum pentru rezolvarea problemei este Guvernul. Dacă acţiunea de astăzi nu va sensibiliza factorii decizionali urmează şi altele mai de amploare decât cea programată pentru această zi”, ne-a declarat Ionuţ Creţu, unul dintre participanţii la protestul de ieri.

„Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă cu tarifele RCA pentru maşinile de mare tonaj. Majoritatea celor pe care-i vedeţi aici, la protest, sunt mici transportatori în sensul că sunt proprietari pe propria maşină. Spre surprinderea şi dezamăgirea noastră, nu am văzut încă niciuna dintre firmele brăilene cu flote mari, câte 15 – 20 de camioane, să fi trimis o maşină aici la protest, deşi toată lumea ştia de această acţiune. (...) Până la urmă, măsura majorării RCA ne afectează pe toţi, în sensul că nu le vom putea plăti. Ultima asigurare pe care am făcut-o a fost la un maxim de 4.200 lei, iar acum se vehiculează ca sumă undeva la 28.000 lei. Nu ai cum să poţi suporta o asemenea sumă. La preţurile acestea, în 2 – 3 ani am ajunge să mai plătim încă o dată camionul. Asta înseamnă falimentarea transportatorilor şi bănuiesc că prima dată vom pica noi, micii transportatori. Probabil că asta se şi dorea, ca să rămână marile companii de transport. După părerea mea, totul ni se trage de la Bruxelles ca o contra-măsură la intrarea pe piaţa europeană a transportatorilor români care au venit cu preţuri mici. Cum nu ne pot interzice să circulăm, au aplicat măsura aceasta cu creşterea RCA. Este, dacă vreţi, ca la biliard, lovitura cu mantă. Faptul că s-au îngheţat preţurile la RCA timp de 6 luni nu rezolvă problema pe fond, pentru că în acest răstimp murim cu toţii”, ne-a declarat Cârlan Angelin, proprietar de camion şi patricipant la protestul de ieri.

În de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu

Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede îngheţarea preţurilor primelor de asigurare obligatorii RCA pentru o perioadă de şase luni. Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului, a declarat că ordonanţa cu pricina a fost adoptată “în forma şi cu prevederile anunţate de Prim ministrul Dacian Cioloş la începutul şedinţei de Guvern”.

Mai exact, premierul anunţase ca în termen de 30 de zile, ASF-ul va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care mai departe să fie preluat ca preţ de referinţă pentru asigurări în următoarele şase luni.

De altfel, într-un comunicat al Guvernului se precizează că “ASF va stabili tarife de primă maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă. Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, ASF va calcula un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăţilor de daune achitate de către asigurători şi raportate la frecvenţa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro