VIDEO: Canalizare, asfalt decopertat şi ignoranţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Canalizare, asfalt decopertat şi ignoranţă

• încă o lucrare de mântuială enervează participanţii la trafic din Brăila • “Asta aşa moare!”, crede un şofer exasperat • Poliţia ar avea posibilitatea să-i amendeze pe cei responsabili dar nu o face

 

De aproape două săptămâni, o canalizare în jurul căreia s-a decopertat asfaltul îngreunează traficul de pe Strada Şcolilor, în apropierea Pieţei Microhală.

Suprafaţa în cauză are aproximativ 1 metru pătrat, cu o adâncime de circa 4-5 cm, suficient cât să pună presiune pe sistemele de suspensie şi direcţie ale autovehiculelor. Şoferii sunt obligaţi să treacă peste canalizare, obstacolul fiind situat chiar în mijlocul benzii pe sensul de mers, iar în încercarea de ocolire, ar fi puşi în situaţia de a încălca linia continuă. Chiar şi aşa, maşinile trec milimetric una pe lângă alta, existând în orice moment pericolul unei acroşări.

 

 

Respectiva lucrare a fost efectuată de Compania de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea şi, în mod normal, tot aceştia ar fi trebuit, în cel mai scurt timp, să readucă nivelul asfaltului la cel al capacului canalizării. Cel mai probabil s-a folosit pietriş, aşa cum se poate observa în jurul gropii. Doar că ploile din ultima perioadă dar şi traficul autovehiculelor au făcut ca acesta să fie împrăştiat, ajungându-se astfel la situaţia actuală.

O astfel de lucrare este dovada că încă suntem cu mult în spatele ţărilor civilizate, ţări în care lucrarea s-ar fi încheiat în aceeaşi zi cu o finisare de calitate, fără să fie pus în pericol traficul. Şi chiar dacă, din alte motive, ar fi fost prelungită, zona afectată ar fi fost semnalizată corespunzător. Doar că CUP Dunărea dă dovadă de ignoranţă. Nu numai că a lăsat canalizarea sub soare atât timp, dar nici măcar nu a înconjurat-o cu benzi de semnalizare, cum ar fi fost normal, pentru a atenţiona participanţii la trafic despre un potenţial pericol.

 

“Asta aşa moare!”

 

Conducătorii auto sunt, evident, nemulţumiţi de faptul că trebuie să-şi “încerce” maşinile peste respectiva canalizare. Situaţia a fost urmărită câteva zile, pentru a se vedea dacă cei responsabili îşi vor aduce aminte de lucrarea neterminată şi dacă vor veni să remedieze problema. “Locuiesc aici. Şi zilnic trebuie să trec cu maşina peste ea. Şi vecinii… dar şi restul. Se circulă mult pe aici. Nu a venit nimeni să repare asfaltul. Au trecut şi tot trec zilele. Asta aşa moare!”, ne-a declarat şoferul unei maşini parcate în apropiere.

O astfel de lucrare nu este nici prima şi nici ultima executată într-o astfel de manieră, existând multe sesizări în trecut.

 

Poliţa ar putea lua măsuri

 

Concret, Poliţia poate constata că există un pericol pentru trafic şi poate lua măsuri, putându-se ajunge chiar la aplicarea unei amenzi administratorului unui drum public. Conform OUG 195/2002, art. 105, punctele 3 şi 4. “Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte: (...) 3. nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare conform standardelor în vigoare a obstacolelor sau lucrărilor aflate în zona drumului public. 4. neasigurarea stării de viabilitate a părţii carosabile potrivit standardelor în vigoare precum şi neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă”.

Se pare că litera legii este foarte clară şi bine punctată. Nu există însă un precedent în acest sens, cel puţin în trecutul apropiat, ca în Brăila, să fi fost amendată o persoană juridică, conform punctelor 3 şi 4, pentru zona municipiului. Mai exact, nesemnalizarea obstacolelor sau a lucrărilor aflate în zona drumului public respectiv neasigurarea stării de viabilitate a părţii carosabile.

O amendă a fost, totuşi, aplicată de Poliţia Brăila, în luna aprilie a anului trecut, Consiliului Judeţean Brăila, în cuantum de 29.000 lei, pentru gropile de pe Drumul Judeţean 211A, dar şi pentru nesemnalizarea acestora.

Pentru că, în general, în România, situaţiile ce nu fac parte din sfera normalului se rezolvă prin sesizări, nu putem decât să sperăm ca, în zilele următoare, respectiva lucrare să fie terminată corespunzător!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro