• ieri, membrii “Sanitas” Brăila au declanşat greva de avertisment şi au suspendat activitatea timp de două ore, între orele 8.00 şi 10.00 • în acest interval s-au acordat îngrijiri medicale doar pentru urgenţe, stârnind astfel nemulţumirea brăilenilor care aşteptau să fie văzuţi de un medic • dacă solicitările sindicaliştilor nu sunt rezolvate, pe 31 octombrie va fi declanşată greva generală
Cadrele medicale din spitalele brăilene au declanşat ieri, între orele 08.00-10.00, o grevă de avertisment, nemulţumiţi, printre altele, că în noua grilă de salarizare nu sunt cuprinşi şi reprezentanţii personalului TESA din spitale.
“Revendicările noastre sunt modificarea ordonanţei 20/2016 şi a ordonanţei 43/2016, în sensul că în aceste acte nu a fost cuprins personalul TESA, asistenţa socială, personalul din DSP-uri (directiile de sănătate publică – n.r.), personalul din creşe şi grădiniţe. Vorbim de cadrele medicale. Un contract de muncă la nivel de sector de activitate înseamnă sănătate dar şi asistenţă veterinară. Noi avem un contract la nivel de ramură. Vrem ca toate sporurile să se asigure la salariul de bază şi dorim o lege a salarizării în sistemul sanitar pentru că aceste ordonanţe se dau trunchiat, doar pentru o anumită categorie de personal. Este o grevă de avertisment. Noi asigurăm intrările şi explicăm oamenilor că în această perioadă nu se acordă îngrijiri medicale decât urgenţelor, deci ce ţine de UPU şi pe secţii. Nu se acordă îngrijirile care pot fi amânate pentru aceste două ore. Pe 31 avem grevă generală, dacă nu se rezolvă din problemele revendicate”, declara Simona Păduraru, vice-lider Sindicat Judeţean “Sanitas” Brăila.
“Vrem respectarea normativului de personal. Dorim existenţa unei singure forme de învăţământ pentru asistenţii medicali şi plata orelor de noapte corespunzătoare. Salarizarea să fie aceeaşi pentru toate asistentele din toate clinicile şi vrem să includem şi reţeaua şcolară alături de noi, care până acum nu a fost inclusă”, a spus şi Mihaela Tăbăcaru, asistent-şef în cadrul SJU Brăila.
Pe parcursul celor două ore în care activitatea din spitale a fost suspendată, pacienţii, unii chiar veniţi de la ora 7 dimineaţa, se declarau nemultumiţi că au de aşteptat ore bune în faţa cabinetelor de specialitate sau a ambulatoriului, iar o parte dintre ei nici nu înţelegeau revendicările greviştilor.
“Drepturile noastre care sunt? Noi de ce plătim CAS-ul? Am pensie de patru milioane” , vocifera un pacient. “Drepturile nu se cer în casă. Te duci afară, la Primărie, la Consiliul Judeţean, acolo se cer drepturile” , l-a completat un alt pacient nemulţumit.
Măriuca Iancu: “Promisiuni am avut tot timpul. Aşteptăm materializarea lor”
Un prim pas pentru soluţionarea revendicărilor membrilor “Sanitas” a fost făcut ieri. Comisia de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor a aprobat amendamentele depuse de reprezentanţii Federaţiei “Sanitas”, urmând ca ele să fie supuse la vot în plenul Camerei. Totodată, membrii comisiei au aprobat şi amendamentul privind echivalarea şi transferarea studiilor obţinute în învăţământul postliceal.
“Continuăm calendarul. Colegii mei au avut o discuţie, ieri, în Comisia de Sănătate şi sperăm să treacă amendamentele aşa cum le-am solicitat. Avem promisiuni. Promisiuni am avut tot timpul. Aşteptăm materializarea lor. Noi ne dorim să rezolvăm problema să nu ajungem la grevă generală”, ne-a declarat Măriuca Iancu, preşedinte Sindicatului “Sanitas” Brăila.
Greva generală este programată pe data de 31 octombrie.