Mergi la conţinutul principal
Impact fatal la trecerea peste calea ferată

VIDEO: Brăileni răniţi în microbuzul morţii

• o fată de 18 ani şi un băiat de 23 de ani din Brăila au ajuns la spital, luni seară, după ce microbuzul care trebuia să-i aducă acasă, de Sărbători, a fost lovit de un tren • pe DN 2B, aproape de satul buzoian Bâlhacu, inexplicabil, şoferul microbuzului nu a oprit la semnalele acustice şi luminoase şi nici la barierele coborâte care anunţau trecerea unui tren • în momentul în care a ajuns pe calea ferată, trenul IR 1579 Bucureşti-Galaţi a lovit lateral microbuzul • patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 12 sunt în spital, cu răni serioase • şoferul este în stare critică • nimeni din tren nu a fost rănit • autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie, iar medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău au fost chemaţi de acasă pentru a prelua victimele • mama unuia dintre băieţii răniţi susţine că în microbuz muzica era dată la maximum, iar şoferul era atent la telefon

 

Carnagiu pe Drumul Naţional 2B, în apropierea satului buzoian Bâlhacu, locul în care şoseaua se intersectează cu calea ferată. Luni, 15 aprilie,15 brăileni, gălăţeni şi vrânceni veneau de la mii de kilometri depărtare, tocmai din Franţa şi Germania - ţările care le oferiseră un loc de muncă, iar destinaţia finală trebuia să fie acasă, în braţele familiilor şi rudelor, alături de care intenţionau să petreacă Sărbătorile Pascale. Zece dintre ei aveau sub 30 ani. De la Oradea, fuseseră preluaţi de un microbuz, condus de un bărbat în vârstă de 50 de ani, din judeţul Vrancea. Era puţin trecut de ora 21.20 când, înainte cu câteva sute de metri de satul buzoian Bâlhacu, barierele coborâseră, iar semnalele luminoase şi acustice anunţau trecerea unui tren. Inexplicabil, şoferul microbuzului nu a oprit, ba din contră, a trecut de bariere şi a încercat să traverseze calea ferată. O manevră ucigaşă. Trenul interregio 1579 Bucureşti Nord-Galaţi a lovit lateral microbuzul şi l-a târât 2-300 de metri...

Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Buzău, 15 medici au fost chemaţi de acasă, iar la faţa locului au ajuns 2 echipaje SMURD, 5 echipaje medicale ale Serviciul de Ambulanţă Judeţean, 2 echipe de descarcerare şi un post medical avansat. Totodată, a fost alertată în sprijin şi o autospecială pentru victime multiple încadrată cu paramedici de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila. Primele informaţii au conturat un bilanţ negru: 3 vieţi curmate pe loc, mai multe persoane în stare gravă. Salvatorii s-au chinuit minute bune să scoată pasagerii dintre fiarele microbuzului avariat. Ulterior, răniţii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău.

“Din primele date, accidentul s-a produs pe fondul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată prevăzută cu semnale acustice şi luminoase şi semibariere pe DN 2B, în afara localităţii Bâlhacu. Impactul s-a produs între un microbuz şi un tren care circula în zonă. Au rezultat 3 persoane decedate şi 13 rănite grav. În momentul accidentului, barierele erau coborâte, iar semnalele acustice şi luminoase în funcţiune. Microbuzul era în cursă, era testat şi deţinea licenţă de transport regulamentar. Continuăm cercetările să vedem în ce condiţii s-a efectuat acest traseu”, a declarat, la faţa locului, şeful Poliţiei Rutiere Buzău, comisar şef Silviu Dinu, luni seară.

Pasagerii trenului nu au fost răniţi, însă şi-au dat seama că ceva nu este în regulă, după ce garnitura a început să frâneze brusc. “Am simţit deodată că trenul pune frână brusc şi mi-am dat seama că a luat ceva. Am ieşit să vedem dacă putem ajuta. Am scos câteva persoane care erau încă în viaţă, dar erau şi morţi. A forţat bariera şoferul microbuzului, cred că nu şi-a dat seama”, a declarat un pasager din trenul implicat în accident.

CFR Călători a emis o informare la scurt timp după producerea evenimentului grav: “CFR Călători informează că astăzi (luni - n.r.), 15 aprilie, în jurul orei 21.25, ca urmare a neasigurării de către conducătorul auto, la trecerea la nivel cu calea ferată între staţiile Cilibia şi C.A. Rosetti, s-a produs lovirea unui microbuz de către trenul IR 1579 Bucureşti Nord-Galaţi. Pasagerii şi personalul feroviar din trenul IR 1579 nu s-au aflat în pericol. Imediat după redeschiderea circulaţiei feroviare, pasagerii din trenul IR 1579 vor fi preluaţi de trenul IR 1731. Pasagerii din trenurile afectate de incident au fost informaţi asupra cauzelor generatoare”.

 

Microbuzul, plin de tineri plecaţi la muncă în străinătate

 

Marţi dimineaţă, după cercetări şi măsurători, datele au diferit un pic faţă de cum au fost transmise în primele clipe de după cumplitul accident: trei persoane decedate pe loc - o gălăţeancă de 68 de ani şi doi bărbaţi din Vrancea, de 24 şi, respectiv, 36 de ani, iar celelalte 13 persoane au suferit răni serioase. Şoferul, despre care s-a zis iniţial că are doar răni uşoare, ajunsese, de fapt, în stare critică la spital, iar acum se află în Terapie. Viorel L. are 51 de ani şi este din localitatea Dumitreşti, judeţul Vrancea, potrivit site-ului stiridebuzau.ro. Jurnaliştii buzoieni vehiculează mai multe ipoteze despre conducătorul auto, în încercarea de a găsi o explicaţie pentru gestul necugetat al acestuia: fie i s-ar fi făcut rău, fie ar fi aţipit la volan ori chiar ar fi forţat intenţionat trecerea liniei ferate pentru a nu mai staţiona câteva minute la barieră. Bărbatul nu a putut fi testat din cauza leziunilor suferite, însă i-au fost prelevate mostre biologice pentru a stabili dacă acesta consumase sau nu alcool înainte de a se urca la volan.

Tot în stare critică au mai ajuns două persoane. Una dintre ele, o tânără de 24 de ani din Galaţi, a fost transferată la secţia de Neurochirurgie a spitalului din Ploieşti. Decizia a fost luată de către medicii buzoieni, după investigaţii amănunţite. Din păcate, în cursul dimineţii de marţi, tânăra a pierdut lupta pentru viaţă şi s-a stins pe patul de spital. Jurnaliştii de la reporterbuzoian.ro scriu că fata se afla pe locul din faţă al microbuzului, chiar lângă şofer, în momentul impactului.

Astfel, numărul persoanelor decedate în urma cumplitului accident de la Bâlhacu a ajuns la 4. Printre ceilalţi 11 răniţi, mulţi dintre ei având multiple traumatisme toracice, craniene şi de membre, se numără şi doi brăileni: o fată de 18 ani şi un băiat de 23 de ani, ambii din municipiu, aşa cum ni s-a comunicat de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău.

Site-ul observatortv.ro a publicat lista pasagerilor din microbuzul spulberat de tren. Cei care au decedat sunt Tecariu Măndiţa (68 ani, Galaţi), Coforea Ionuţ (24 de ani, Vrancea), Pichiu Florin (36 de ani, Vrancea) şi Coman Luminiţa (24 de ani, Galaţi). Ceilalţi călători răniţi sunt: Petroianu Sorin Cristofer (23 de ani, Brăila), Dragu Teodora Daniela (18 ani, Brăila), Pichiu Viorel (23 ani, Vrancea), Dorus Valentin (35 de ani, Galaţi), Pichiu Sorin (30 ani, Vrancea), Toader Georgiana (24 ani, Galaţi), Coforea Pavel (26 ani, Vrancea), Toader Mariana (23 ani, Galaţi), Necula Marius (32 ani, Vrancea), Alexe Nistor (57 ani, Galaţi) şi Bratu Vasile (19 ani, Vrancea).

Marţi după amiază, site-ul stiridebuzau.ro a publicat o primă variantă a cauzei accidentului de la Bâlhacu. Mama unuia dintre băieţii răniţi le-a povestit jurnaliştilor că, aşa cum a aflat şi ea la rându-i, în microbuz era “petrecere”. Câteva dintre fetele pasagere ar fi început să danseze, pe muzica dată la maximum. “Şoferul era cu ochii în telefon, conducea cu coatele. Băieţii din spate au strigat să dea muzica mai încet. Pur şi simplu s-a trezit pe calea ferată, nu a văzut barierele. A frânat când a ajuns pe linia de tren, dar era prea târziu. Au strigat toţi «Aoleu, murim!»“, a povestit femeia. Fiul acesteia nu a dorit să facă nicio declaraţie pe acest subiect. Autorităţile nu au confirmat această ipoteză. Clipul video cu declaraţia femeii poate fi vizualizat accesând link-ul: https://stiridebuzau.ro/actualitate/video-iata-ce-s-a-intamplat-cu-soferul-microbuzului-spulberat-de-tren-vorbea-la-telefon-si-era-distras-de-cateva-tinere-care-dansau-1604.html

 

Comisia Europeană a arătat că România se află pe primul loc într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele din accidente rutiere, atunci când este avut în vedere raportul dintre numărul de victime şi populaţia totală. Din 2001 şi până în 2017, peste 39.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 143.633 de accidente rutiere grave produse în ţara noastră. Anul 2008 se clasează pe locul I în topul negru al perioadei menţionate: cele mai multe accidente rutiere grave (10.645), cu cele mai multe persoane decedate (3.065) şi cei mai mulţi răniţi grav (9.403). În 2016 şi 2017, cifrele au scăzut la puţin peste 8.600 de accidente, soldate cu 1.900 de morţi şi 8.150 de răniţi grav.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro