Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Animale otrăvite în cartierul Obor. Localnicii acuză că s-a folosit «Furadan»

• cei care au găsit animalele moarte, dar şi urme de otravă pe trotuar, îi bănuiesc de acest gest barbar pe unii proprietari de maşini • aceştia din urmă s-ar fi arătat în repetate rânduri deranjaţi de urmele lăsate de câini şi pisici pe autoturisme • cel puţin trei pisici şi un câine au murit, după ce ar fi mâncat dintr-un cap de peşte umplut cu otravă, aruncat pe trotuar

 

Alertă printre iubitorii de animale care locuiesc în cartierul Obor din municipiu. În weekend, mai multe animale (pisici şi câini) au fost găsite moarte în apropierea intersecţiei străzii Şcolilor cu Pietăţii. Pe trotuar, oamenii au găsit urme de otravă, despre care susţin că ar fi “Furadan”, o substanţă extrem de periculoasă care provoacă moartea în câteva minute, indiferent de cantitate, şi interzisă în România din anul 2008. Iubitorii de animale îi bănuiesc pe unii proprietari de maşini din zonă, care s-ar fi arătat de foarte multe ori deranjaţi că-şi găsesc autoturismele murdare de la urmele labelor pisicilor.

O locatară din Obor ne-a povestit că, vinerea trecută, căţelul său s-a otrăvit după ce ar fi mâncat dintr-un cap de peşte umplut cu “Furadan”. “Cei care au maşini spun că pisicile şi câinii le zgârie maşinile şi le lasă urme. Aici, pe trotuar, am găsit un cap de peşte umplut cu Furadan. Probabil o fi fost mai mult peşte, că vă daţi seama dacă a mâncat şi căţelul...Când l-am găsit pe căţel, era paralizat de spate, i-am dat apă cu sare, am zis că-l pot salva. A vomat numai aşa ceva roz. Toate pisicile au murit, inclusiv astăzi (miercuri - n.r.) am găsit o pisică moartă sub balcon. S-au băgat, săracele, pe unde au putut de durere. Multe pisici cred că au murit, numai 3 pisici am găsit moarte în zona noastră, dar ele erau mai multe, or fi murit în altă parte. Le-am îngropat, şi pe câine l-am îngropat. Vineri mi-a murit câinele, l-am găsit în capătul străzii. M-a strigat o vecină: «Hai că moare Peti!». Cum să moară Peti, când doar ce a ieşit afară!? Era mâncăcioasă”, ne-a povestit femeia. O altă vecină i s-a alăturat şi ne-a povestit cum unii proprietari de maşini le-ar fi ameninţat în repetate rânduri din cauza animalelor. “Sunt mulţi pe aici care ne-au ameninţat din cauza animalelor, era şi o doamnă de la «Sterilizări» care ne-a avertizat...Noi dădeam de mâncare în fiecare dimineaţă la pisici. Nici pungi sau urme de oase nu rămâneau în urma lor. Strângeam totul, făceam curăţenie. Noi am adunat Furadanul, sâmbătă, am spălat trotuarul, dar tot au mai rămas câteva urme. Vecinii erau deranjaţi că se urcau pisicile pe maşini şi într-adevăr lăsau urme de lăbuţe, dar nu să le zgârie. Mai spuneau că au găsit un far spart de câine. Ne arătau pumnul! Noi am mai anunţat Poliţia Locală vizavi de cei care parchează pe mijloc, pentru că eu nu pot să mai intru sau să mai ies din cauza lor. Am mai scris asociaţiilor de salvare a animalelor şi pe Facebook. Unii m-au măscărit...Câinele chiar păzea parcarea. Când îl auzeam lătrând tare, îmi dădeam seama că ceva nu e în regulă în parcare. Cred că unii dintre posesorii ăştia de maşini au făcut gestul ăsta, pentru că ei erau cei mai revoltaţi”, ne-a declarat vecina femeii al cărei câine a fost otrăvit.

Miercuri, 20 februarie, de la Serviciul de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) ni s-a transmis că nu au fost înregistrate plângeri din partea iubitorilor de animale. Acelaşi lucru ni s-a comunicat şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila: nu au fost sesizate incidente de acest gen.

Cele două femei care au stat de vorbă cu reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au confirmat că nu au depus plângeri la instituţii. Totuşi, ieri (joi, 21 februarie) am fost contactaţi la redacţie de Roxana Mimi, o ferventă luptătoare pentru protecţia animalelor, care ne-a anunţat că situaţia a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor, însă acestea au refuzat să se implice pentru rezolvarea problemei. Aceasta ne-a trimis la redacţie şi un scurt film realizat cu un telefon mobil, din care reiese că poliţiştii sosiţi la faţa locului i-au îndrumat pe cei care au făcut sesizarea să se adreseze Poliţiei Locale, deoarece cazurile de otrăvire a animalelor nu ar fi de competenţa Poliţiei Naţionale.

Deşi “Furadan”-ul este interzis în România, un caz similar de otrăvire a câinilor comunitari a avut loc, în decembrie 2017, în judeţul Galaţi, în localitatea Şendreni. Unii localnici au trecut la metode barbare pentru a scăpa de câinii fără stăpân: otrăvirea cu această substanţă interzisă. Femeia care a făcut descoperirea şocantă a anunţat imediat autorităţile: Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Poliţia, iar poliţiştii au deschis un dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenţie, fără drept.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro