În ciuda temperaturilor scăzute şi a picăturilor de ploaie care au căzut de dimineaţă, mii de brăileni au respectat tradiţia şi au mers la cimitir de Paştele Blajinilor, luni, 9 mai. Foarte mulţi dintre cei care au serviciu au mers la mormintele rudelor încă de duminică, profitând de ziua liberă.
Aşa cum se întâmplă de câţiva ani încoace, printre credincioşii care aduc câteva pachete cu împărţeală, au intrat în cimitire şi familii de romi, hotărâte să întindă lângă locul de veci al răposaţilor mese în toată regula, cu fripturi, băuturi fine şi platouri încărcate cu aperitive de tot felul. Mulţi dintre aceştia au venit inclusiv cu grătare, pentru a prepara carnea şi micii la faţa locului. Aşa au procedat în anii trecuţi, fără să întâmpine nicio oprelişte, nici din partea bunului simţ şi nici a autorităţilor. De această dată, însă, cei care au aprins focul ca să facă grătar în cimitir au avut de-a face cu rigorile legii. Poliţiştii locali au intervenit, ieri, cu fermitate în cimitirul „Sf. Constantin", solicitându-le romilor să stingă cărbunii încinşi şi să îşi demonteze grătarele. Cei care deja apucaseră să facă focul au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 1.000 de lei, pentru încălcările prevederilor Legii Picnicului, care interzice aprinderea grătarelor în alte locuri decât cele special amenajate în acest scop. Trei familii de romi au fost amendate . Deşi au protestat, spunând că n-au ştiut că nu e voie cu grătarele în cimitir şi că aşa e tradiţia la ţigani, să se facă masă mare, cu friptură şi cu fum, pentru sufletul răposaţilor, romii s-au conformat şi au strâns grătarele. La Galaţi, tentativa Poliţiei Locale de a sancţiona cu amendă astfel de fapte s-a soldat, duminică, cu acte de violenţă verbală, romii de acolo reacţionând agresiv faţă de oamenii legii.
"În baza unei decizii a Administraţiei Cimitirelor, am acţionat pentru împiedicarea folosirii grătarelor printre locurile de veci. Încă de la poarta celor două cimitire pe care Poliţia Locală le-a avut în consemn - Sf. Constantin şi Municipal - am interzis accesul celor care încercau să intre cu grătare. Au fost, însă, şi situaţii în care unele persoane de etnie romă au dat grătarele peste gard, insistând să îşi prepare printre morminte fripturi şi mici. Acestora li s-au aplicat sancţiuni în valoare de 1.000 lei", ne-a informat Georgică Tănase, şeful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila.
Jandarmeria Brăila a asigurat ordinea şi liniştea publică în alte trei cimitire de pe raza municipiului. "Nu am înregistrat incidente legate de aprinderea grătarelor în cimitir, de Paştele Blajinilor", ne-a informat purtătorul de cuvânt, plutonier major Sorin Neftode.
Pe lângă incidentele legate de praznicul exagerat al romilor, în cimitirele brăilene lucrurile au decurs ca de obicei. Cei mai mulţi credincioşi au încercat să se reculeagă în linişte lângă mormintele celor dragi, apoi au împărţit pachete cu alimente persoanelor nevoiaşe care, ca de fiecare dată, au cerut destul de insistent pomană la intrarea în cimitire şi pe aleile dintre morminte.