• într-un video postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa vorbeşte despre revoluţionarii români de la 1848, printre care şi viitorul domnitor Al. I. Cuza, care au primit refugiu în clădirea fostului vice-consulat britanic din Brăila, în care în prezent se află sediul Distrigaz • în vizita sa în Brăila, Paul Brummell a mers şi în comuna Mircea Vodă, unde a vizitat şcoala din localitate, a participat la o şezătoare tradiţională şi a vizitat Muzeul Satului
Ambasadorul Marii Britanii, Excelenţa Sa Paul Brummell, a ţinut o frumoasă lecţie de istorie despre Brăila... pe internet. Aflat în vizită în oraşul nostru, diplomatul a postat un video pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, în care prezintă povestea revoluţionarilor români de la 1848, printre care şi viitorul domnitor Alexandru Ioan Cuza, care au primit refugiu în clădirea fostului vice-consulat din Brăila, situată pe Strada Polonă, clădire unde în prezent se află sediul Distrigaz.
“Ne aflăm în Brăila, în faţa unei companii distribuitoare de gaz. Aceasta este una dintre locaţiile care au găzduit cândva vice-consulatul britanic din Brăila. Sunt aici să vorbesc despre un episod interesant din istoria relaţiilor bilaterale dintre Marea Britanie şi acest oraş”, îşi începe ambasadorul istorisirea. “În 1848, a venit un val de revoluţii care a ajuns până în Moldova, la Iaşi. În aprilie, boierii şi intelectualii urbani ai oraşului s-au întâlnit la hotelul Petersburg pentru a crea o agendă a reformelor liberale, care a fost transmisă domnului autoritar al Moldovei, prinţul Mihail Sturdza. Din păcate, în loc să accepte reformele, prinţul Mihail Sturdza s-a decis să înăbuşe opoziţia. Printre cei arestaţi s-a aflat un grup de 13 revoluţionari care au fost duşi la Galaţi, în apropiere, de unde urmau să fie transportaţi cu barca mai departe spre Măcin, în Imperiul Otoman, pentru a fi închişi. Dar, urmare intervenţiei consulului britanic din Galaţi, Charles Cunningham, ei nu au fost duşi la Măcin, ci aici, în Brăila. Ajunşi în Brăila, şase dintre ei au reuşit să găsească refugiu în vice-consulatul britanic. Au căutat ajutorul vice-consulului care, alături de consulul austriac, a reuşit să le obţină acte de identitate austriece şi, câteva zile mai târziu, au plecat din Brăila la bordul vasului Frantz. Unul din tinerii revoluţionari care a găsit refugiu în vice-consulatul britanic din Brăila a fost Alexandru Ioan Cuza şi avea să fie primul domnitor al celor două Principate Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Prin urmare, consider că acesta este un episod care demonstrează, ca multe altele, rolul Regatului Unit în dezvoltarea României moderne. De aceea, mă simt minunat să fiu aici, în acest loc din Brăila”, spune ambasadorul Marii Britanii în videoclipul postat pe internet.
Vizita la Muzeul Satului din comuna Mircea Vodă
În vizita sa în judeţul Brăila, Excelenţa Sa Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România s-a aflat marţi în comuna Mircea Vodă. Interesat de tradiţiile şi obiceiurile locale, ambasadorul a vizitat şcoala din comună, a participat la o şezătoare tradiţională şi a vizitat Muzeul Satului din Mircea Vodă. Iar localnicii şi elevii din comună l-au întâmpinat pe Paul Brummell în costume tradiţionale şi au organizat şi un spectacol de muzică şi dans popular.
Reamintim că, Excelenţa Sa Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România s-a aflat în Brăila pe 12 martie şi 13 martie, în cadrul campaniei #BritainInRomania. Luni, 12 martie, acesta a mers la Muzeul Brăilei “Carol I”, unde a vizitat secţiile “Istorie Modernă şi Contemporană” şi “Etnografie şi Artă Populară”.