• compania a organizat, ieri, ceremonia de botez a două nave identice, complet echipate, primele dintr-o serie de 6 nave de transport module, parte a aceleiaşi comenzi, cu acelaşi armator, o premieră pentru şantierul naval brăilean • în prezenţa beneficiarilor şi invitaţilor acestora, cele două “naşe” au spart din prima şampania de prova celor două nave: Topaz Neva şi Topaz Lena • întreg evenimentul a fost organizat cu mare fast, invitaţilor fiindu-le oferit un spectacol susţinut de ansamblul folcloric “Pandelaşul” şi de Orchestra de suflători “Iosif Ivanovici”
Premieră în şantierul naval VARD Brăila SA: dublă ceremonie de botez a două nave “gemene”, complet echipate, construite de navaliştii brăileni, parte a aceluiaşi contract, pentru acelaşi armator. Organizată cu mare fast, la ceremonie au asistat, vădit mândri de realizarea lor, sute de navalişti cărora, în speech-urile susţinute de oficialii companiilor implicate în eveniment, li s-a mulţumit pentru întreg efortul susţinut pe parcursul celor circa peste 400 de zile de la lansarea în lucru a comenzii şi până la livrare, însemnând peste 4 milioane de ore de muncă investite în cele două nave. Prezentate publicului înainte de ceremonie cu “numele” de proiect/comandă “856” şi “857”, conducerea VARD Brăila a dat publicităţii şi câteva detalii tehnice referitoare la cele două nave: fiecare dintre ele are o lungime de 123 m, lăţime de 16,5 m şi un pescaj maxim de 3 m, fiind destinate navigării atât în ape interioare cât şi maritime, urmând să fie operate pe trasee din Marea Caspică, Marea Neagră şi Marea Baltică drept transportoare de module preasamblate (cu dimensiuni maxime de 66x16x11,35 m şi o greutate de până la 1.750 tone). Fiecare navă va asigura condiţii standard de locuire pentru un echipaj format din 18 persoane. Sistemul de propulsie al navelor gemene (câte 3 generatoare diesel de 940 kW fiecare, plus două motoare laterale cu o putere de 1.200 kW fiecare) le va asigura o viteză de 10 noduri şi manevrabilitate ridicată. Construcţia lor face parte dintr-o comandă de 8 vase, repartizată spre realizare şantierului de la Brăila, pentru firma “Topaz Energy and Marine” şi partenerilor acesteia, companiile “Blue Water Shipping” şi “Tengizcherroil”. Aceasta a început în septembrie 2016, când o delegaţie din partea armatorului a fost prezentă la Brăila pentru ceremonia de debitare a primei table de oţel destinate construirii corpului navelor respective. Potrivit datelor prezentate de costructor, cu ceva timp în urmă a avut loc o livrare a unei nave similare, iar alte două comenzi identice sunt în diferite faze de lucru în şantierul brăilean. În total, grupul norvegian “VARD” va trebui să le livreze celor de la “Topaz Energy and Marine” şi partenerilor acesteia 18 nave, dintre care, după cum aminteam mai devreme, 8 au fost repartizate pentru a fi construite şantierului naval de la Brăila, alte patru sunt în sarcina “Vard Tulcea”, iar şase, a “Vard Vung Tau”, în Vietnam.
Revenind la evenimentul de ieri, acesta l-a avut drept maestru de ceremonii pe directorul Teatrului “Maria Filotti”, Lucian Sabados, iar de antrenul invitaţilor s-a ocupat Ansamblul Folcloric “Pandelaşul”, condus de instructorul coregraf Epure Marius, care a prezentat o suită de dansuri populare din zona Moldovei, pe fondul muzical asigurat de Orchestra de suflători “Iosif Ivanovici”, sub bagheta lui Petrea Gogu.
După speech-urile susţinute de directorul “VARD Brăila”, Alina Puia, şi de către Rene Kofod-Olsen, CEO al “Topaz Energy and Marine”, ambii subliniind faptul că pe parcursul comenzii nu au fost înregistrate accidente de muncă şi nici incidente de mediu, felicitându-i în acest sens pe navaliştii brăileni, a urmat momentul de vârf, adică “botezul” celor două nave. “Naşele”, Charaz Djouhri şi Susan Etchison, au avut mână bună şi, în uralele celor câteva sute de navalişti, au spart din prima sticla de şampanie, consfinţind astfel botezul lui “Topaz Neva” şi “Topaz Lena”. A urmat vizitarea celor două nave andocate la cheiul şantierului, după care oficialii au fost invitaţi la un dineu pe nava Mureş, de pe faleza Dunării.
Comenzi inedite plasate pentru execuţie şantierului VARD Brăila
Potrivit celor mai recente date disponibile, “VARD Brăila” raportase la sfârşitul lui 2016 aproape 1.400 de angajaţi, o cifră de afaceri de 171 milioane lei şi o pierdere de 17 milioane lei. Este de aşteptat însă ca indicatorii economici şi financiari ai companiei brăilene, pentru anul 2017, să fie net superiori, dat fiind faptul că portofoliul de comenzi pentru şantierul naval local a cunoscut şi el o îmbunătăţire evidentă în ultima perioadă. De altfel, grupul VARD a anunţat chiar la începutul acestui an că a semnat un contract pentru construcţia unui feribot 100% electric, special conceput pentru operaţiuni în fiordurile norvegiene, destinat transportului de maşini şi pasageri, pentru operatorul “Boreal”, comanda urmând a fi executată în şantierul naval de la Brăila. De asemenea, la începutul acestei luni, un anunţ similar al companiei mamă a făcut public faptul că încă un contract consistent a fost încredinţat spre realizare navaliştilor brăileni. Mai precis, şantierul “VARD Brăila” va construi corpul unei nave pentru compania norvegiană “Havfisk”, în cadrul unui contract de circa 400 milioane coroane norvegiene (echivalentul a 41,6 milioane euro).
Grupul “VARD”, cu sediul central în Norvegia, este unul dintre principalii constructori de nave din lume, operând 10 şantiere, dintre care cinci în Norvegia, două în România (la Brăila şi Tulcea), două în Brazilia şi unul în Vietnam, toate însumând peste 9.000 de angajaţi. De asemenea, mai deţine participări la capitalul unor companii româneşti precum “VARD Electro” - producător şi furnizor de componente electrice şi servicii de instalaţii electrice, “VARD Piping” - producător de ţevi şi “VARD Accomodation” - amenajări interioare. Pachetul de control de acţiuni ale companiei mamă (79,69%) este deţinut de grupul italian “Fincantieri”, al patrulea cel mai mare constructor de nave.