Mergi la conţinutul principal

VIDEO: “Terorist” pe şosele: Un profesor strălucit învins de băutură

băutura în exces a dus la un carambol rutier, luni seara, pe strada Aleea Micşunelelor, totul din vina unui şofer de 58 de ani, fost profesor de chimie la Facultatea de Inginerie din Brăila • aflat la volanul unui auto “Toyota”, Gheorghe Cantemir, a lovit trei maşini parcate şi apoi a plecat în goană, fiind “fugărit” de poliţişti • asta după ce brăilenii care s-au trezit cu maşinile distruse au dat alarma la numărul de urgenţă 112 • poliţiştii au reuşit să îl oprească din drum pe conducătorul auto, care împrăştia aburii alcoolului, în urma testării rezultatul fiind de 1,29 mg/l alcool în aerul expirat • s-a făcut identificarea teribilistului de pe şosea, care, în faţa poliţiştilor şi jurnaliştilor care îl filmau, se plângea că este bolnav cu inima • nu este pentru prima dată când profesorul în cauză provoacă un accident şi fuge de la locul evenimentului • pe de altă parte, colegii săi afirmă despre el că a fost un profesor strălucit

 

Carambol rutier provocat de un fost lector universitar de la Facultatea de Inginerie Brăila, un profesor cu o bogată experienţă, care însă a căzut în patima alcoolului. Aşa a devenit un adevărat pericol pe şosele, dar nu este conştient de acest lucru şi continuă să şofeze, cu tupeu, după ce se cinsteşte bine. Şi asta nu este tot! După ce provoacă accidente rutiere, profesorul fuge de la faţa locului,  iar poliţiştii dau startul unor urmăriri ca în filme.

Teribilistul de pe şosea, Gheorghe Cantemir, în prezent laborant la Facultatea de Inginerie, a distrus, luni seara, trei maşini parcate. În jurul orei 21.30, şoferul de 58 de ani, circula cu autoturismul “Toyota”, proprietate personală, pe Aleea Micşunelelor, din cartier Obor. Îşi petrecuse seara la un amic, evident alături de paharul de băutură, care nu a fost numai unul. La un moment dat, după ce şi-a făcut “plinul”, bărbatul a decis să plece, dar nu pe jos, ci cu maşina care îl aştepta în faţa blocului. Fără teamă, el s-a urcat la volan, convins că se descurcă şi că va ajunge cu bine acasă. Numai că nu a fost aşa. A luat la rând toate maşinile aflate în parcare, pe care le-a izbit, una după alta, apoi şi-a văzut liniştit de drum, fără măcar să oprească pentru a vedea care sunt efectele evenimentului rutier produs chiar de el. Şoferul a lovit primul autoturism în parcarea blocului în care stă prietenul său iar pe următoarele două le-a tamponat pe o stradă de lângă parcare. Nici maşina lui Cantemir nu a scăpat teafără, aceasta fiind avariată în partea din faţă, dar, cu toate acestea, motorul încă mergea. În aceste condiţii, şoferul a apăsat cu putere pedala de acceleraţie şi a dispărut din zona unde s-a produs evenimentul.

Alarmaţi, oamenii care au auzit bubuiturile produse în urma impactului dintre autoturisme şi şi-au găsit maşinile avariate, chiar în parcare, au sunat imediat la numărul de urgenţă 112 şi au dat alarma. Poliţiştii s-au deplasat  la faţa locului, pentru a efectua cercetări şi a afla cine este vinovatul, numai că acesta îşi luase tălpăşiţa. Şi s-a dat startul urmăririi ca în filme. “Conducătorul auto a tamponat trei autoturisme parcate şi apoi şi-a continuat deplasarea până într-o parcare de pe strada Pietăţii, unde a fost oprit de poliţişti. A rezultat avarierea celor patru autoturisme implicate (n.r. - trei lovite în parcare şi a patra aparţinând şoferului vinovat). Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,29 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spital pentru recoltarea probelor biologice de sânge şi stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. Pe numele acestuia, a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, subinspector Laura Dan.

În faţa poliţiştilor, şoferul luat la întrebări a încercat să dea explicaţii care nu prea se legau. Deşi abia se mai putea ţine pe picioare, Gheorghe Cantemir,

continua să susţină că nu a băut nimic şi că are probleme cu inima. Mai mult, nu i s-a părut aşa o mare nenorocire faptul că lovise mai multe maşini. “S-a întâmplat. Da, am lovit maşinile. Se mai întâmplă. Nu am consumat alcool”, a declarat profesorul, în timp ce se afla la spital pentru recoltarea probelor de sânge.

 

Acelaşi profesor, beat la volan şi fugar de la locul accidentului

Se pare că profesorul de la Inginerie, Gheorghe Cantemir, a devenit specialist în comiterea unor tamponări, după o duşcă, şi fuga de la locul accidentului. O altă tamponare spectaculoasă, urmată de părăsirea locului accidentului, a avut loc în urmă cu câţiva ani. Mai exact, în anul 2003, Gheorghe Cantemir, atunci cadru didactic la Facultatea de Inginerie, aflat sub influenţa alcoolului la volan, a lovit un alt autoturism, pe Bulevardul Independenţei, după care a fugit. Acesta a fost prins chiar de către păgubit şi dat pe mâna Poliţiei.

Totul s-a produs în seara zilei de 26 mai, în jurul orei 21.50, profesorul de la Facultatea de Inginerie fiind prins de către rutierii brăileni după ce, băut la volan, a tamponat o altă maşină şi a părăsit locul faptei, fiind prins după o urmărire chiar de către şoferul maşinii cu care intrase în coliziune. În seara respectivă, după cum au stabilit poliţiştii, Cantemir  a condus autoturismul pe B-dul Independenţei şi în faţa Cinematografului «Republica», a tamponat autoturismul condus regulamentar de brăileanul Tudorel Câmpeanu, după care a părăsit locul faptei. Profesorul  a fost urmărit de celălalt şofer, până la intersecţia Căii Călăraşilor cu Str. Griviţei. Aici a fost oprit şi testat cu aparatul etilotest de lucrători de la Poliţia Rutieră. Rezultatul testării a relevat faptul că, în momentul depistării, Gheorghe Cantemir avea o alcoolemie de 1,18 miligrame/ litru alcool pur în aerul expirat. Faţă de incidentul consumat în seara respectivă, din anul 2003, Gheorghe Cantemir nu a dat prea multe declaraţii.  “Deocamdată, n-am ce să spun. Cauza este în cercetare şi, nu-i chiar aşa. Sincer să fiu, din punctul meu de vedere, acesta nu este un caz de publicat, de interes public. Cauza nu este finalizată, iar eu am dreptul la contestaţie. Alcoolemia poate să iasă şi mai mică. Despre tamponare... A fost, de fapt, o tamponare uşoară şi, sincer să fiu, nici nu mi-am dat seama că l-am lovit, am dat cu spatele. Am fost, astăzi, la service şi s-a rezolvat, doar bara este puţin îndoită, nu costă mai mult de 300.000 lei”, relata vinovatul după tamponarea din 2003.

Gheorghe Cantemir a fost profesor de chimie, cadru didactic cu state vechi în Facultatea de Inginerie, având chiar şi funcţii de conducere: şef departament şi director în Colegiul Director. La data respectivă, după evenimentul rutier, prodecanul Facultăţii de Inginerie, conferenţiarul Cristian Simionescu, a spus că era pentru prima dată când se confrunta cu o astfel de situaţie şi că urma să aplice măsuri de natură administrativă, mai ales că profesorul Cantemir era atunci şi cadru de conducere.

 

Decanul Facultăţii de Inginerie: “Ne pare rău să auzim de acest incident. Cu siguranţă va fi sancţionat moral”

Contactat de redactorii “Obiectiv”, decanul Facultăţii de Inginerie şi Agronomie, Prof. dr. ing Cristian Silviu Simionescu, a aflat de la noi despre accidentul pe care l-a provocat Gheorghe Cantemir. Acesta ne-a spus că incidentul în care a fost implicat Cantemir “pătează” imaginea instituţiei şi va fi sancţionat verbal pentru acest episod, alte măsuri neputând fi luate împotriva sa deoarece accidentul s-a petrecut în afara orelor de curs. Şeful Facultăţii de Inginerie a ţinut să precizeze faptul că Gheoghe Cantemir nu mai este cadru didactic din anul 2014, deoarece nu a obţinut titlul de doctor şi în prezent ocupă un post de laborant. “De situaţia de ieri (n.r. - luni) nu ştiam, acum aflu de la dumneavostră. Nu ştiu şi n-am ce să vă spun. Din întâmplarea din 2003 ştiu, nu eram decan atunci, dar am cunoştinţă că a fost chemat în Comisia de etică şi s-a discutat întâmplarea. Dar şi atunci a fost în afara orelor de program şi pentru acel episod a răspuns în faţa legii. Vreau să vă spun că dânsul nu mai este cadru didactic, este laborant de câţiva ani şi asta pentru că, conform Legii nr. 1, nu şi-a terminat lucrarea de doctorat şi în 2014, împreună cu alţi 75 de colegi din universitate aflaţi în aceeaşi situaţie, li s-a desfăcut contractul de muncă şi nu mai au dreptul de a intra la ore pentru că nu şi-au terminat doctoratul. Acum, la modul general vorbind, când aud de astfel de situaţii, evident, am nişte întrebări la care trebuie să îmi răspund. În primul rând mă interesez dacă în acea zi, la acea oră, avea sau nu program. Dacă în ziua şi la ora accidentului figura în afara orelor de program, iar în timpul orelor de program conduita lui este corectă, nu ştiu ce pot să-i facă, decât să-l chem în Comisia de etică şi va fi atenţionat verbal. E adevărat că incidentul se întâmplă în timpul liber al profesorului, dar, până una alta, eşti cadru al facultăţii, care este o instituţie emblematică în oraş, iar asta strică imaginea. Mai mult de atât nu am ce să-i fac. Dacă ceea ce s-a întâmplat s-a produs în orele în care el avea program se schimbă situaţia. Categoric domnul Cantemir va fi sancţionat moral”, ne-a declarat prof. dr. ing Cristian Silviu Simionescu.

Decanul facultăţii ne-a spus că, de-a lungul anilor, nu a primit nicio reclamaţie scrisă legată de activitatea lui Gheorghe Cantemir din partea studenţilor. Dincolo de scandalurile provocate, Simionescu îl descrie pe Cantemir că un “cadru didactic strălucit”. “După părerea noastră, colegul Cantemir străluceşte din punct de vedere profesional. Din când a venit la noi la facultate şi până în 2014 a fost cadru didactic strălucit şi un profesor de nădejde. Este un specialist de clasă şi un om inimos. Dânsul a lăsat amprenta pe oriunde a fost şi a lucrat. Sunt urme lăsate de dânsul, urme însemnând laboratoare dotate complet. Ne pare rău să auzim de acest incident!”, a adăugat sursa citată. 

Potrivit unui CV din 2007, Gheorghe Cantemir a studiat la Institutul Politehnic Bucureşti între 1979-1983, obţinând gradul Chimist. În 2003 a început doctoratul la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, doctorat pe nu l-a mai terminat. Cariera universitară a început-o în 1991, când devine lector asistent la Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila. De-a lungul anilor a participat la numeroase lucrări ştiinţifice, la mai multe conferinţe naţionale şi internaţionale şi a înfiinţat 5 laboratoare total dotate pentru activitatea didactică şi de cercetare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro