• au fost făcute repopulări pe apele administrate de A.J.V.P.S. Brăila • în acest an, asociația are drept obiectiv popularea cu exemplare din specia fazan pe cele 25 fonduri cinegetice pe care le gestionează •“Astăzi, toate salariile sunt plătite la zi, nu avem nicio datorie către furnizori”, spune directorul Florin Țarălungă (foto)
Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (A.J.V.P.S.) Brăila are de aproape un an un nou director, în persoana lui Florin Țarălungă. Salariat al acestei instituții din 2001, unde a avut funcția de șef Compartiment pază și îndrumare tehnică, este absolvent al Liceului Silvic Brănești și a Facultății de Științe ale Naturii și Ecologie.
Florin Țarălungă a preluat funcția de director al A.J.V.P.S. Brăila pe 1 martie 2023, după ce fostul șef, Laurențiu Radu, a ieșit la pensie.
Noul director nu a avut o sarcină ușoară și ne-a explicat și de ce.
“Am preluat asociația cu datorii către furnizori și salarii neplătite la timp. Astăzi, asociația are toate salariile plătite, nicio datorie către furnizori și activitatea se desfășoară în mod normal. Nu a fost un drum ușor, dar echipa pe care o fac împreună cu angajații, membrii consiliului și membrii asociației, a dovedit că activitatea se poate redresa. Îmi propun ca membrii noștri să aibă momente de relaxare în natură, iar poveștile pescarilor și ale vânătorilor să fie transmise mai departe generațiilor viitoare”, ne-a declarat Florin Țarălungă.
Noul director a vorbit și despre activitatea membrilor asociației în perioada scursă de la preluarea funcției, despre proiectele următoare.
“În domeniul vânătorii, în perioada 2023-2024, nu au fost făcute modificări legislative importante. Anul trecut, în luna noiembrie, am făcut populări pe apele administrate de A.J.V.P.S. Brăila cu puiet din speciile crap și caras. Puietul a fost cumpărat de la SC Pescofan SRL Însurăței, din fonduri proprii, iar anul acesta vom continua aceste populări cu puiet de pește. Cu sprijinul membrilor vânători, ne propunem să facem în anul 2024 populări cu exemplare din specia fazan, pe cele 25 fonduri cinegetice pe care A.J.V.P.S. Brăila le gestionează, din cele 50 existente în județ. Ne propunem să atragem noi membri vânători și pescari, în special din rândul tinerilor, care să ducă mai departe aceste activități străvechi. Pescuitul și vânătoarea nu se limitează la cantitatea de pește prins sau la exemplarele vânate, ci la observarea speciilor autohtone, a celor migratoare, la administrarea de hrană în perioadele friguroase și deplasarea în natură cu prietenii. Aceste momente deosebite în mijlocul naturii, ne fac să mai uităm de stresul vieții cotidiene.
În acest moment, sezonul de vânătoare mai este deschis doar la câteva specii admise la vânătoare. Conform Legii nr. 407/2006, se administrează hrana complementară pentru speciile de vânat, iar în perioada februarie – martie 2024, se va desfășura evaluarea efectivelor de vânat existente pe fondurile cinegetice din județul Brăila”, a mai adăugat directorul A.J.V.P.S. Brăila.
De la directorul A.J.V.P.S. Am mai aflat că a început vizarea permiselor de pescuit, iar costurile pe categorii de vârstă sunt următoarele:
Pescarii cu vârstă până în 65 ani – 180 lei.
Pescarii cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani – 90 lei.
Pescarii cu vârsta peste 75 ani – 45 lei.
Elevi, studenți, persoane cu handicap – 90 lei.
Zonele de pescuit recreativ concesionate de A.J.V.P.S. Brăila, unde doar membrii Asociației au dreptul de a pescui în baza cotizației de membru achitată la zi, sunt următoarele:
1. Buzău – 126 km – de la Jirlău, km 183, până la Voinești, km 309.
2. Siret – 49 km – de la Corbu Vechi, km 527, până la Șendreni, km 576.
3. Călmățui – 86 km – de la Făurei Sat până la confluența cu Dunărea.
4. Japșa Veriga – 10 ha – malul drept al Dunării, km 172-173, zona dig-mal.
5. Japșa Corotișca – 3 ha – malul drept al Dunării, km 171, zona dig-mal.
6. Japșa Stânca – 2 ha – malul drept al Dunării, km 174, zona dig-mal.
7. Japșa Popala Albă - 8 ha – braț mort al Buzăului, UAT Ibrianu, județul Brăila.
8. Valea Encii – 5 km – rețeaua A.N.I.F. de desecare a localității Comăneasca.
Pescuitul la Dunăre se va desfășura pentru membrii A.J.V.P.S. Brăila în aceleași condiții prevăzute de lege.