• luni, s-a dat startul primei etape de tratament avio (din elicopter) împotriva țânțarilor, după ce s-au mai domolit ploile • urmează tratamentul terestru, efectuat de echipele SUPAGL prin pulverizare cu „ceață caldă” și „ceață rece” • nemulțumiri legate de faptul că împrăștierea insecticidelor asupra parcurilor din oraș nu au fost anunțate din timp, pentru ca persoanele ieșite la plimbare să nu inhaleze substanțele periculoase
De luni, 15 mai, s-a dat startul primei etape de combatere avio (din elicopter) a țânțarilor din parcurile și locurile de joacă ale municipiului, după ce, la începutul acestei luni, echipele Serviciului de Utilitate Publică, de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila au efectuat tratamente specifice pentru stârpirea larvelor țânțarilor și a căpușelor prezente în parcuri, pe Faleză și în zonele verzi ale orașului și care sunt un adevărat pericol pentru brăileni.
Potrivit directorului SUPAGL, Dumitru Munteanu, în luna aprilie, timp de zece zile, au fost amplasate 1,8 tone momeli pentru șobolani pe aproximativ 760 de hectare din municipiu și împrejurimi. Concomitent, a fost executată delarvarea și au fost desfășurate activități specifice pentru combaterea căpușelor.
De data aceasta, sunt vizați țânțarii adulți. Profitând de vremea frumoasă, pilotul de elicopter are programate trei zile, de luni, 15 mai, până astăzi, miercuri, 17 mai, primul tratament de anul acesta împotriva țânțarilor. Dacă nu va ploua, e posibil ca în weekend să se înceapă tratamentul terestru (cu ceață caldă și ceață rece) împotriva țânțarilor, iar dacă se strică vremea, combaterea insectelor va fi amânată pentru săptămâna viitoare.
Împrăștierea substanțelor chimice asupra spațiului verde din parcul Monument a provocat și nemulțumiri în rândul unor brăileni surprinși pe alei în timpul derulării operațiunii. ”E foarte bine că se combat țânțarii, însă ar fi trebuit să se anunțe din timp că într-o anumită zi și la o anumită oră se vor împrăștia aceste substanțe care, orice s-ar zice, sunt toxice inclusiv pentru oameni. Chiar și la ore matinale sunt destule persoane prin parc, ieșite la plimbare. Mai sunt și muncitorii care lucrează la Orășelul Copiilor. Astăzi (luni, 15 mai, n.n), pe la ora 7.00, elicopterul a trecut la mică înălțime și toți cei care ne aflam în parc nu mai știam pe unde să ne ascundem ca să nu inhalăm substanțele chimice din aer. Parcă eram la bombardament...”, ne-a transmis un cititor, prin intermediul unei sesizări adresate redacției.
Reamintim că, anul trecut, au fost supuse tratamentului de dezinsecție, dezinfecție și deratizare o suprafață de 30.000 de hectare de teren din zona UAT Brăila, prin pulverizare cu ceață caldă, ceață rece și tratament din elicopter (tratament avio), toate substanțele folosite fiind încadrate în categoria biocidelor cu agrement tehnic, avizate de Ministerul Sănătății. Valoarea totală a lucrărilor efectuate de SUPAGL Brăila în anul 2022, pentru deratizare și dezinsecție a fost de 1.490.000 de lei.