VIDEO. În spatele roboţilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

VIDEO. În spatele roboţilor

• aceasta este activitatea preferată a zeci de elevi ai Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci” • zi de zi, aceştia vin cu entuziasm la Clubul de Robotică al liceului pentru a descoperi “ştiinţa viitorului” • ceea ce a început ca o joacă s-a transformat într-o adevărată pasiune, iar acum o echipă formată din 18 elevi se pregăteşte de cea mai puternică competiţie de robotică din România: FIRST Tech Challenge • pentru a construi un robot cât mai performant, tinerii au nevoie de sponsori • însă dincolo de concurs, cel mai mare câştig al elevilor este că învaţă să lucreze şi să funcţioneze ca o echipă • mentorul minunat al acestor copii este prof. Paul Pruş

 

Într-un liceu din Brăila, un grup de elevi obişnuiţi fac lucruri neobişnuite. De ce spunem neobişnuite? Pentru că să construieşti de la zero un robot care să îndeplinească mai multe sarcini, folosindu-te doar de creativitate şi materiale simple şi ieftine pe care le ai la îndemână, e o activitate ieşită din comun. Iar elevii de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci” nu doar că au învăţat să “inginerească” roboţi combinând elemente de ştiinţă, tehnologie şi matematică,  dar vor participa pentru a doua oară la cea mai mare competiţie de profil din România - FIRST Tech Challenge, miza fiind calificarea la campionatul mondial din Statele Unite. Cel care le-a deschis elevilor “apetitul” pentru robotică este profesorul Paul Pruş, înfiinţând în cadrul liceului un club unde adolescenţi de vârste diferite, cu personalităţi diferite, îşi pot “alimenta” pasiunea. Iar cea mai frumoasă lecţie pe care tinerii “roboticieni” o învaţă de la mentorul lor este aceea că munca în echipă aduce preţioasa victorie.

 

Primii paşi şi primele victorii

De trei ani de zile, în cadrul Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci” îşi desfăşoară activitatea un Club de Robotică, locul unde se întâlnesc periodic zeci de elevi pasionaţi de “ştiinţa viitorului”. E o sală de clasă atipică, unde nu există tradiţionalele bănci şi scaune, o încăpere care te suprinde prin atmosfera sa relaxantă. Dimensiunea mică a sălii contrastează cu măreţia ideilor pe care le au adolescenţii, iar atmosfera plăcută e dată de relaţia dintre aceştia şi mentorul lor, profesorul de informatică Paul Pruş. El este cel care a înfiinţat clubul şi a reuşit să atragă primele fonduri pentru dotarea acestuia. Cu paşi mici, dascălul a reuşit să stârnească curiozitatea elevilor, iar curiozitatea s-a transformat în pasiune. Şi totul a început ca o joacă.

“Îmi doream de ceva ani să înfiinţez acest club. Impulsul mi l-au dat elevii. Era ceva nou şi eu am dorit să aduc ceva nou copiilor. În primul an am primit un kit fiind ajutaţi cu o sponsorizare din partea asociaţiei de părinţi. Am cumpărat apoi al doilea kit, al treilea, şi am ajuns la patru kituri de robotică. Le dădeam copiilor kiturile acasă pe timpul vacanţei sau în weekend şi prin rotaţie toţi lucrau ca să vadă cum e”, ne-a povestit profesorul de informatică Paul Pruş.

Robotica i-a fascinat instant pe elevi. Aceştia au început să vină tot mai des la club şi să îşi dezvolte proiectele. Nu a trecut mult timp şi au apărut rezultatele în competiţiile de profil. Spre exemplu, în 2016, la  regionala Concursului World Robot Olympiad de la Galaţi, elevii au construit un roboţel din piese de lego care rezolvă un cub rubik, fiind răsplătiţi pentru creativitatea lor cu o menţiune. “Robotul a rezolvat cubul rubik în 103 secunde şi 23 de mişcări. Acesta avea un senzor de culoare şi două motoare care învârteau cubul. Mai întâi scana cubul, analiza fiecare faţă, fiecare pătrăţel în parte, iar în final îl rezolva”, ne-a spus Călin Gruia, unul dintre membrii echipei.

Odată ce au simţit “gustul victoriei”, adolescenţii şi-au dorit să ţintească mai sus, iar roboţii pe care îi construiesc să fie din ce în ce mai performanţi. Iar în primăvara acestui an, o echipă a liceului - “RoboM” - a ajuns să se “lupte” cu aşii roboticii la BRD FIRST Tech Challenge, cel mai mare campionat din ţară, unde miza este uriaşă: calificare la faza internaţională din Statele Unite. Drumul până acolo nu a fost însă unul uşor. Timp de 6 luni au muncit la acest proiect, au schimbat idei peste idei, au făcut teste peste teste, însă în final s-au clasat pe un onorabil loc 22 din 90 de echipe. Iar locul obţinut poate fi considerat o reuşită, în condiţiile în care s-au descurcat cu resursele materiale pe care le-au avut şi s-au „bătut” cu echipe cu o bogată experienţă.

“La acest concurs, în primul an, primeşti un kit, o dotare. Însă ca să ai un robot cât mai performant poţi folosi şi orice altă piesă, dar cu condiţia ca aceasta să fie uşor accesibilă, adică orice echipă să o poată achiziţiona. Practic pe lângă kit, dacă vrei un robot cât mai bun, trebuie să te descurci. Avem două imprimante 3D cu care construim anumite piese şi asta ne-a ajutat mult, însă am folosit inclusiv culisantele de la sertare. Am mai folosit bandă izoler, am improvizat astfel încât să funcţioneze cum trebuie şi să îndeplinească sarcinile cerute în concurs. Creativitate totală în construire”, ne-a declarat prof. Paul Pruş.

Chiar dacă nu s-au numărat printre câştigătorii ediţiei precedente, patru dintre membrii echipei s-au ales totuşi cu un premiu: o tabără de robotică la Bistriţa, desfăşurată în luna august. Acolo a avut loc o altă competiţie, iar după două nopţi nedormite, robotul creat de ei a câştigat premiul II, fiind apreciat de juriu şi pentru inventivitate, tinerii folosind beţişoare de urechi pe post de „aspirator” de cuburi.

 

O echipă complexă. De la programare la marketing

Clubul de Robotică de la “Murgoci” se pregăteşte în această perioadă de un nou sezon competiţional iar visul lor este să fie iar finalişti la FIRST Tech Challenge şi chiar să se califice la etapa mondială. De ce este acest concurs atât de important pentru ei? Mai întâi, campionatul le dezvoltă elevilor de liceu abilităţile STEM (Ştiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Însă conceptul proiectului FIRST Tech Challenge nu se rezumă doar la proiectarea, construirea, programarea şi operarea unui robot cu care vor participa, în finala competiţiei, la un joc complex în echipe, pe o suprafaţă plană delimitată. Marele avantaj al acestei competiţii este că elevii, îndrumaţi de mentori, îşi dezvoltă şi alte abilităţi ce le vor folosi în viaţă, cum ar fi munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul antreprenorial, initiaţiva şi rezolvarea de probleme.

Echipa care va merge în sezonul 2018-2019 la acest concurs se numeşte „Velocity” şi este formată din 18 elevi, împărţiţi în echipe mai mici, fiecare cu responsabilităţile lui. Astfel, Cristina Andreea Antonescu, Soare Alexandra, Mario Răzvan Canevici şi Alexandru George Racoviţă se ocupă de programare.

“Eu sunt mai nou în echipă dar am mai venit pe la club până să intru efectiv în acest grup. Veneam din curiozitate să văd cum e. Acum că am intrat în echipă primul contact a fost cu managementul. Am învăţat fiecare ce are de făcut. Eu o să mă ocup de programare, de partea de software. Dar fiecare are treaba sa şi fiecare membru, fiecare sarcină, e importantă pentru echipă”, ne-a spus Mario.

După ce este programat, robotul trebuie construit, etapă de care se ocupă

Călin Teodor Gruia, Cătălin Constantin Vrăbiuţă, Andrei Anghel, Dragoş Valentin Jantea şi Ştefan Ciuculan. “Sunt de trei ani aici. Am considerat că este un lucru pe care trebuie să îl încerc, poate dezvolt o pasiune sau un hobby, ceea ce a devenit deja. De asemenea, am văzut şi potenţial. Este un grup foarte interesant, ştiam deja câţiva membri şi am zis să încercăm. Cred că cea mai mare provocare în proiectare sunt prea multe idei”, ne-a declarat Andrei.

Dragoş Ştefan Pruş, Ana Nicoleta Voicu şi Pavel Albu sunt reponsabili cu fabricarea pieselor 3D, iar Andreea Gina Buzea, Teodora Paula Ştergărel şi Diana Maria Enciu sunt fetele de la markenting. “Pentru mine e ceva nou şi sincer m-a atras partea asta de marketing. E ceva ce nu am mai făcut până acum şi am zis de ce să nu luptăm pentru premiul cel mare. Cel puţin eu asta vreau să fac pe departamentul meu, să promovez echipa şi proiectul şi să atrag sponsori şi sperăm să avem succes”, ne-a mărturisit Diana.

O altă sarcină a echipei este să ţină un jurnal, activitate de care se ocupă

Evelina Andreea Eremia, Ana Maria Bulancea şi Andra Vlad. Practic, în jurnal acestea consemnează evoluţia proiectului şi a echipei, cel mai bun jurnal fiind premiat cu o tabără în America.

“Sunt o echipă. Nu ştiu dacă ei văd lucru ăsta, că lucrează în echipă. Asta este satisfacţia mea cea mai mare. Nu concursurile, ci faptul că ei colaborează şi eu am reuşit să îi strâng într-un grup unit”, afirmă prof. Paul Pruş.

Iar dacă ceea ce aceşti elevi fac în prezent poate părea o joacă, în viitor, cunoştinţele pe care le acumulează îi pot ajuta să creeze roboţi care vor salva omenirea. “Robotica e de viitor şi în asta constă viitorul. Putem să ajutăm o grămadă de oameni prin această ştiinţă. Deja există roboţi ce pot fi controlaţi de la distanţă pentru misiuni periculoase, de exemplu detonarea unei bombe”, susţin adolescenţii.

 

Sprijină un vis!

Echipa “Velocity” îşi doreşte enorm să participe la acest concurs şi să câştige.

Însă până în luna martie 2019, atunci când va avea loc finala campionatului, elevii trebuie să aibă robotul pus la punct şi să fie gata de plecare. Iar pentru asta au nevoie şi de sponsorizări, astfel încât să nu se mai lovească de problemele financiare de anul trecut.

“Ne dorim mult, mult de tot să mergem la concurs. Am căpătat experienţă dar avem nevoie de resurse. Ne-am poticnit anul trecut, câteva impedimente fiind de natură financiară. Trebuia să mai cumpărăm o piesă şi am întârziat mult timp până să găsim altceva mai ieftin sau a trebuit să improvizăm ca să avem robotul gata la timp. Iar la concurs am văzut cum arată alţi roboţi şi, pe lângă kit, aveau alte dispozitive care îi ajutau. Sunt motoraşe mai bune, mai puţin bune, ca la maşini. În funcţie de resursele pe care le avem putem face un robot performant sau mai puţin perfomant. Iar noi vrem să facem performanţă şi vă rugăm să ne sprijiniţi. Anul trecut ne-am situat bine şi am căpătat foarte multă experienţă, anul acesta suntem mult mai pregătiţi şi rezultatul va fi mult mai bun”, este apelul lansat de Diana Enciu, membră a echipei Velocity, adolescenta responsabilă de marketing.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro