• locuitorii sunt furioşi pe primarul din comuna Victoria pentru că acesta vrea să închidă o farmacie şi să transforme spaţiul în punct de lucru pentru Primărie • proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere a farmaciei respective, ce expiră în luna octombrie, a picat deja într-o şedinţă ordinară şi una extraordiară a Consiliului Local • ieri, consilierii locali din Victoria au făcut a treia încercare, însă fără succes • deşi pe raza satului mai funcţionează o farmacie, conform informaţiilor furnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, aceasta este singura din sat care are contract încheiat cu Casa • primarul Stăvărel Dorobanţu (PNL) susţine că la mijloc sunt doar interesele politice ale consilierilor PSD
Decizia primarului de a desfiinţa singura farmacie din sat care eliberează reţete gratuite şi compensate a stârnit furia unora dintre localnicii din Mihai Bravu, comuna Victoria. Asta pentru că primarul Stăvărel Dorobanţu (PNL) nu vrea să mai prelungească contractul de închiriere pentru farmacia “Tinandra”, dorind să transforme spaţiul respectiv într-un sediu al Primăriei. În ultima lună, consilierii locali PSD şi aliaţii acestora au convocat o şedinţă ordinară şi una extraordinară pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere pentru farmacie, proiect iniţiat de viceprimarul Daniel Dimache, dar fără succes. Asta pentru că, fiind vorba despre o clădire de patrimoniu, este nevoie de două treimi din voturile consilierilor, iar de fiecare dată, din cei 13 consilieri comunali, 7 (PSD + aliaţii) au votat “pentru” aprobarea proiectului de hotărâre, însă ceilalţi 6 (PNL) au votat “împotrivă”.
Acelaşi scenariul s-a repetat şi ieri, la o nouă şedinţă extraordinară organizată la Căminul cultural din satul Mihai Bravu, tot la iniţiativa viceprimarului social-democrat, la care au asistat şi redactorii cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”. Trebuie punctat că la această întâlnire au participat doar 7 consilieri PSD, liberalii fiind declaraţi absenţi nemotivaţi. Chiar şi aşa, subliniem că la şedinţă au venit zeci de localnici nemulţumiţi, care l-au aşteptat pe primar pentru a le oferi o explicaţie în legătură cu motivul pentru care vrea să închidă farmacia.
“În luna octombrie se termină contractul de închiriere şi în şedinţa de Consiliul local toţi consilierii am aprobat prelungirea, pentru că în contractul proprietarei există această clauză. Am aprobat să se prelungească în continuare, dar pentru că pe teritoriul satului mai există un punct farmaceutic domnul primar îl susţine pe acela. Consilierii au spus aşa: «suntem de acord să avem farmacie». PSD-iştii au votat şapte pentru farmacie şi ceilalţi şase, verbal, au spus că sunt de acord, dar când a fost să voteze nu au votat. Fiind clădire de patrimoniu este nevoie de două treimi din voturi, adică nouă. Farmacia este în clădirea dispensarului şi este foarte utilă pentru că am avut copii bolnavi şi am reuşit să le acordăm îngrijiri până să vină salvarea”, ne-a declarat Lenuţa Spînu, consilier comunal Victoria şi asistent medical în satul Mihai Bravu.
Primarul din Victoria: «Eu acolo fac sediu la Primărie»
Contactat telefonic de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul comunei Victoria, Stăvărel Dorobanţu, ne-a declarat că farmacia va fi transformată în birou al Primăriei, cu precizarea că din punctul său de vedere această schimbare nu va reprezenta o problemă pentru comunitate pentru că în sat mai există o farmacie.
“Proiectul a picat de 3 ori şi nu ştiu de ce îl mai bagă. Un interes personal al cuiva care l-a pus săptămână de săptămână pe ordinea de zi. Dacă vreţi să vă dau hotărârile de Consiliul Local o să vedeţi că am avut pe 1 septembire o şedinţă ordinară şi a picat. Apoi, cu toate că nu avea ce căuta într-o extraordinară că nu e o urgenţă de Prefectură, de ISU sau altceva prin care să convoci consilierii pentru o şedinţă extraordinară, a pus-o (n.r. - viceprimarul) iar pe 9 septembrie. Acum a pus-o iar pe 15 septembrie. Mai urmează iar la 5 zile să o facă. Noi acolo facem o primărie cerută tot de ei, de consilieri, într-o sedinţă de Consiliul Local. Eu acolo vreau să aduc lapte praf la copii, o să se încaseze taxe şi impozite, o să fie registru agricol pentru ca oamenii să nu se mai deplaseze până la Victoria să mai cheltuie 10 lei pe drum”, a declarat Dorobanţu.
Mai mult, acesta susţine că proprietarul farmaciei nu a dorit să aibă o discuţie cu el şi să îi asculte propunerile în privinţa unei alte locaţii.
“Sunt două farmacii în sat şi amândouă dau reţete compensate. Acea farmacistă nu a vrut să aibă o discuţie cu mine, că pot să îi dau un teren ca să îşi construiască, să aibă pe 49 de ani. N-a venit la nicio discuţie faţă în faţă şi nu am avut ce să-i zic. Prima dată ea a avut altă locaţie şi era undeva pe şoseaua naţională. Ea a fost în altă parte. (...) Nu reprezintă pentru cetăţeni un privat, mai mult ca un sediu de primărie pe care tot ei l-au cerut în şedinţa de Consiliul Local”, a adăugat primarul comunei Victoria.
Primarul, contrazis de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate
Într-adevăr mai există o farmacie în sat şi se află la mică distanţă faţă de locul unde se vrea realizarea mini-sediului Primăriei.
Dar, pentru a afla câte farmacii din satul Mihai Bravu au încheiat contract de furnizare de medicamente gratuite şi compensate, am cerut informaţii la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila.
Reprezentanţii Casei au declarat că în comună există un singur furnizor de servicii farmaceutice care are contract încheiat cu Casa şi anume farmacia “Tinandra” şi, deci, doar acesta poate elibera reţete compensate şi gratuite.