Mare scandal a iscat Ponta cu operaţia lui la picior! Poate chiar era nevoie de o astfel de intervenţie, dar, culmea coincidenţei, ea s-a produs pe fondul anchetei penale angajată de DNA pe numele premierului. De aici şi numeroasele speculaţii, justificate într-o oarecare măsură, privind dorinţa lui Ponta de a trage de timp, de a-şi aranja viitorul. Avocata Radu a prezentat la DNA, unde premierul fusese chemat pentru declaraţii, mai multe acte medicale, ca o justificare a prelungirii perioadei de şedere in Turcia. Avocata le-a cerut anchetatorilor să amâne din nou audierea clientului ei în dosarul „Turceni - Rovinari", întrucât acesta urmează tratamentul de recuperare după operaţie, scrie agerpres.ro.
Într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune, Ponta, a calificat drept o „imbecilitate" teoria potrivit căreia s-ar fi operat în Turcia şi ar fi ales să se recupereze acolo pentru a evita ancheta DNA. „Eu m-am prezentat la DNA în ziua în care m-a chemat procurorul DNA. În săptămâna următoare am prezentat documente. În toată această perioadă, avocatul meu - şi mâine de altfel are toate documentele medicale, are documentele pe care mi le-au cerut de la cabinetul de avocat. Vorbim de un dosar care priveşte activitatea mea de avocat de acum 8 ani. Deci eu ce câştig? Două săptămâni după opt ani de zile? Este o imbecilitate pe care probabil trebuie să fii băsist ca să o susţii în continuare", a afirmat Ponta.
Evaziune fiscală în formă continuată
În 5 iunie, procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă premierului Ponta că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, solicitarea fiind respinsă de deputaţi, în 8 iunie. În ce priveşte acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată, procurorii DNA susţin că Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova. Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia", spun procurorii anticorupţie. În opinia lor, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.
Liberalii cer sprijinul cetăţenilor
Pe acest fundal, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii iniţiază o moţiune populară pentru demiterea premierului Victor Ponta. „În opinia noastră, boala premierului se numeşte altfel, este boala de putere. Astăzi (n.r. luni), PNL a decis, în şedinţa de unificare, să demareze o moţiune populară. O denumim moţiune populară pentru demiterea lui Victor Ponta fiind practic un al doilea episod după noiembrie 2014 când prin vot Victor Ponta a fost trimis acasă", a spus Gorghiu. Ea a precizat că PNL iniţiază campania de strângere de semnături în acest sens în toate judeţele.
Liderul PNL a susţinut că liberalii cer sprijinul cetăţenilor „pentru demiterea unui premier care refuză să facă un gest elementar, un gest de bun simţ şi de demnitate, şi anume de a-şi scrie demisia". „România nu-şi mai permite un prim-ministru urmărit penal, un premier care fuge de justiţie şi care nu are respect faţă de instituţiile statului şi faţă de români", a adăugat Gorghiu. Copreşedintele PNL a admis că moţiunea populară nu poate avea efecte juridice şi că acea campanie de strângere de semnături se va derula pe toată perioada verii. Ea a precizat că o soluţie pentru deblocarea crizei actuale analizată în comisia de unificare a PNL este posibilitatea reintroducerii instituţiei revocării prim-ministrului.