Victor Ponta şi «Marea unire a românilor» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Victor Ponta şi «Marea unire a românilor»

Preşedinte al Partidului Social Democrat, Victor Ponta este din mai 2012, prim-ministrul României, fiind cel mai tânăr premier din istoria ţării.
În 2010 a câştigat preşedinţia PSD cu programul "România Corectă", centrat pe mesajul de înnoire, dinamism şi reconstruire a identităţii partidului.
În timpul mandatului lui Victor Ponta, Partidul Social Democrat a obţinut funcţia de prim-ministru al României după 8 ani de zile. El a fost numit în funcţia de prim-ministru al României şi a promis că va schimba direcţia ţării prin aplicarea unor politici de stimulare a creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă.
Victor Ponta a absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Până în 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, iar între 1998 şi 2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, secţia Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică. Între 2000 şi 2001 a ocupat funcţia de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor.
A intrat în politică în 2001 la invitaţia lui Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internaţional Public. Numindu-l "Micul Titulescu", Adrian Năstase i-a remarcat curajul politic şi i-a propus un rol în Guvernul României: şef al Corpului de Control al Guvernului. Tot Adrian Năstase i-a fost şi coordonator al lucrării de doctorat, terminată în 2003.
Este căsătorit cu Daciana Sârbu, europarlamentar român şi fiică a politicianului PSD Ilie Sârbu.

Mesajul lui Victor Ponta

"Preşedintele României trebuie să fie mândru că este român, să îşi iubească ţara şi să promoveze valorile sale autentice, fie că vorbim de tradiţie, credinţă, istorie sau speranţele noii generaţii", aşa îşi începe premierul Victor Ponta mesajul adresat românilor, în preambulul proiectului său de ţară, în eventualitatea în care va fi ales preşedintele ţării. "Ca preşedinte, vreau să promovez o nouă Mare Unire pentru români. Doar uniţi putem merge înainte! Vrem să începem a doua mare unire a românilor. Dar, pentru asta, pentru a putea construi pentru viitor, avem nevoie de echilibru şi stabilitate. Avem mult de lucru, iar scopul real al unui Preşedinte trebuie să fie acela de a stimula prosperitatea şi progresul, bunăstarea şi echilibrul, fără curbe de sacrificiu, fără noi terapii de austeritate, fără risipă şi dezbinare", promite Victor Ponta. De altfel întregul mesaj adresat românilor este de fapt o transpunere la modul general a obiectivelor asumate de actualul premier în situaţia în care va ajunge preşedintele României.
"Pe 16 noiembrie, se schimbă o epocă, iar noi trebuie să muncim cu toţii pentru una mai bună. Haideţi să facem din nou o Mare Unire a tuturor românilor. Haideţi să facem schimbarea până la capăt. Haideţi să construim din nou o Românie puternică, de care să fim cu toţii mândri şi în care să ne simţim bine!", este finalul mesajului mobilizator adresat românilor de premier. În continuare, Victor Ponta trece de la general la particular, detaliind fiecare dintre cele 10 obiective, care fac parte din proiectul său de ţară, explicând, cu propriile argumente, ce urmăreşte, de fapt, prin Marea Unire.

Cele 10 obiective ale lui Victor Ponta

1. Proiectul unui preşedinte util care uneşte şi construieşte
Pentru realizarea acestui obiectiv, Victor Ponta are în vedere următoarele repere:
- Construirea unei echipe (Preşedinte, Premier, Guvern, Parlament, Cetăţeni) care să lucreze pentru aceleaşi obiective şi care să tragă România în aceeaşi direcţie europeană
- Dialog şi consultare cu societatea civilă pentru asumarea unui PACT de pace socială
- Dialog cu toate forţele politice - PLAN NAŢIONAL DE DEZVOLTARE a României pentru următorii 20 de ani
- Revizuirea Constituţiei (în reperele proiectului susţinut de USL - preşedinte cu atribuţii clar delimitate; separaţie clară a puterilor executive; eliminarea abuzurilor permise în prezent; asigurarea independenţei justiţiei şi a consolidării statului de drept)
- Reforma electorală (prin reducerea numărului de parlamentari şi revenirea la un sistem electoral corect)
- Modernizarea administraţiei (pentru diminuarea aparatului birocratic şi eficientizarea administraţiei, la nivel central şi local).

2. Nimeni nu rămâne în urmă! Egalitate de şanse în societate
Repere:
- Strategie naţională de luptă împotriva sărăciei
- Stil de guvernare în care se menţine un echilibru între creşterea economică şi reparaţiile sociale (ultimii 2 ani au demonstrat că reducerea sărăciei se poate face în paralel cu creşterea economică)
- Întărirea politicii de coeziune (de stimulare a recuperării decalajelor de dezvoltare dintre regiuni), prin fonduri europene
- Continuarea politicilor guvernamentale de indexare a pensiilor şi salariilor, de creştere a salariului minim şi de întărire a politicilor sociale
- Punerea în aplicare a obiectivelor Agendei România în Europa 2020 (în special cele privind politicile sociale - educaţie, cercetare, inovaţie).

3. Dreptate până la capăt într-un stat pus în slujba cetăţeanului - justiţie independentă, corectă şi care lucrează eficient, fără influenţe politice
Reperele dreptăţii până la capăt:
- Întărirea luptei împotriva corupţiei, prin consolidarea instituţiilor şi aplicarea strategiilor realizate în ultimii 2 ani (anii în care România a avut cele mai bune rapoarte MCV)
- Nimeni nu mai poate fi deasupra legii - toate anchetele începute cu privire la neregulile din ultimii 10 ani trebuie să fie finalizate cu răspunsuri din partea instituţiilor statului
- Eliminarea controlului politic din numirea magistraţilor şi depolitizarea Curţii Constituţionale
- Consolidarea luptei împotriva infracţiunilor violente
- Informatizarea sistemului judiciar
- Implementarea legislaţiei europene privind confiscarea extinsă
- Strategii de combatere a inegalităţilor din zone cheie din societate (dreptate socială în zone defavorizate - mediul rural, oameni în vârstă, familii cu peste 3 copii, familii monoparentale, tineri săraci, şomeri, etnici izolaţi, inegalităţi de gen etc.)
- Dreptate în relaţia dintre stat şi mediul economic (statul - partener de încredere, care îşi plăteşte datoriile la timp; statul - apărător al intereselor românilor în relaţia cu marile companii; statul - renegociere corectă a redevenţelor privind resursele naturale).

4. România, stat euro-atlantic puternic, bazat pe o economie de top în regiune
Reperele României puternice:
- Creştere economică de peste 3% în fiecare an, pentru a deveni "economia de top a Europei de Est"
- Creştere competitivitate (intrare în Top 15 european şi top 40 mondial), dar şi atractivitate pentru investiţii (în special prin reducerea impozitării muncii şi prin stabilizarea legislaţiei fiscale - menţinerea cotei unice în zona agenţilor economici, reducerea numărului de taxe şi a birocraţiei fiscale)
- România - centrul industrial est-european (accent pe IT, auto, farma, industrie alimentară)
- România - "Grânarul" Europei, din punct de vedere al resurselor agricole şi transformarea României în exportator major de produse agro-alimentare; continuarea reducerii TVA la produse agro-alimentare; susţinerea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale
- România - Hub tehnologic în regiune (România Digitală)
- Intrare în Zona Euro în următorii 5 ani
- Independenţa energetică totală în următorii 5 ani şi ocuparea poziţiei de lider energetic regional
- Marile proiecte de investiţii în infrastructură (autostrăzi în special)
- Strategie de exploatare responsabilă a resurselor naturale
- Continuarea Planului Naţional de investiţii, prin stimularea investiţiilor cu valoare adăugată ridicată, care să multiplice crearea de locuri de muncă şi valoarea socială adăugată în zonele unde acestea se localizează
- Investiţii greenfield pentru creşterea ocupării, creşterea exporturilor, creşterea productivităţii prin transfer tehnologic
- Politică externă pragmatică - România, partener corect pentru SUA, NATO şi UE; asumarea unui rol activ şi puternic în Uniunea Europeană; partener în relaţia regională cu Turcia şi Polonia; poartă de intrare a investiţiilor din Est (China) în Europa şi partener comercial puternic al lumii
- Sprijin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

5. Tinerii - viitorul României. Investiţia în tineri, în educaţie, în familie, în viitor - cea mai importantâ investiţie pe care o poate face un stat.
Reperele investiţiei în tineri:
- Crearea de noi locuri de muncă pentru tineri (scădere şomaj în zona tinerilor; stimulare angajare - plan naţional de angajare tineri)
- Strategie de promovare a familiei, ca instituţie fundamentală a României (inclusiv din punct de vedere al stimulării natalităţii)
- Pact privind creşterea finanţării în Educaţie - o şcoală incluzivă, conectată la piaţa muncii, o şcoală care să răspundă nevoilor societăţii contemporane, care să fie accesibilă tuturor şi care să ofere oportunităţi şi şanse de auto-realizare personală şi profesională oricărui tânăr
- Politici speciale, gen „Garanţii pentru tineri" (locuri de muncă), „Noua casă" sau „Prima maşină", pentru tinerele familii
- Reglementări moderne privind migraţia
- Accesul tinerilor care muncesc şi învaţă în străinătate la concursurile din administraţia publică
- Pachete de stimulare fiscală a celor care reintegrează tineri (din ţară, dar şi din străinătate)
- Stimularea diaspora ca punte de atragere de investiţii
- Strategie de generare a unui corp de experţi din diaspora, integraţi în structurile executive româneşti

6. O naţiune sănătoasă - proiect fundamental al unui stat care are grijă de cetăţenii săi.
Reperele investiţiei în sănătate:
- Continuarea redeschiderii spitalelor şi construirea noilor spitale regionale
- Creşterea veniturilor medicilor tineri, în cadrul strategiei de atragere de resurse medicale în ţară (plus10% în următoarele 6 luni, în două tranşe)
- Finanţarea suplimentară a marilor proiecte din Sănătate (reducerea mortalităţii generate de boli pentru care, până acum, nu a existat finanţare de la stat)
- Extinderea şi garantarea pachetului de bază de servicii medicale
- O nouă listă de medicamente compensate şi gratuite, supusă unui proces continuu de evaluare
- Extinderea reţelei SMURD, în România şi Republica Moldova.

7. Securitatea naţională şi siguranţa cetăţeanului - sunt obligaţii fundamentale ale statului român
Reperele Securităţii Naţionale:
- Întărirea statului de drept şi combaterea fermă a corupţiei
- Modernizarea administraţiei publice (proiect în corelaţie continuă cu reforma necesară a administraţiei publice)
- Finanţarea corespunzătoare a Armatei şi a celorlalte structuri ale statului cu rol central în sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
- Consolidarea pilonilor centrali ai securităţii economice (independenţa energetică, securitatea alimentară, combaterea evaziunii şi economiei subterane, întărirea controlului asupra activelor strategice ale statului, gestionarea corectă, în interes naţional, a resurselor naturale)
- Dezvoltarea capabilităţilor de combatere a noilor ameninţări specifice erei informaţionale
- Cooperare strânsă între instituţiile naţionale, respectiv între acestea şi partenerii internaţionali
- Susţinerea iniţiativelor vizând conturarea unei dimensiuni mai ferme a UE în materie de apărare (şi de politică externă)
- Respectarea, cu aceeaşi seriozitate, a angajamentelor asumate la nivelul NATO şi UE.
"Toate provocările la adresa securităţii naţionale impun o abordare multilaterală şi eficientă, bazată pe cooperarea strânsă între instituţiile naţionale, respectiv între acestea şi partenerii internaţionali.
Alături de stabilitate, construcţie şi distribuţie echitabilă a bunăstării, siguranţa deplină a cetăţeanului în faţa ameninţărilor interne şi externe este un angajament central al Preşedintelui", afirmă Victor Ponta.

8. România viitorului. Construim România digitală, prin creşterea competitivităţii în zone de vârf
Reperele României digitale:
- Plan Naţional de creştere a competitivităţii în zona industriei IT
- Informatizarea administraţiei publice
- Informatizarea şcolii româneşti, la toate nivelele
- Plan Naţional de menţinere în România a resurselor umane pregătite de şcoala românească în domeniul IT
- Menţinerea unui mediu investiţional favorabil şi un cadru economic, dar şi fiscal care să susţină activitatea antreprenorială (stabilitate macroeconomică, consolidarea fiscală calitativă, reforme structurale, stimularea mediului privat).

9. Mândri că suntem români - acasă şi în lume
Repere:
- Dialog cu societatea civilă şi mediul asociativ pentru promovarea comună a României în lume
- Strategie de stimulare şi recompensare a performanţelor în sport, artă, cultură, cercetare, medicină şi siguranţă naţională
- Consolidarea credibilităţii şi statutului instituţiilor reper ale societăţii româneşti (Profesor, Preot, Medic, Militar, Artist), prin politici coordonate la nivelul statului român
- Abordare integrată în relaţia cu românii de pretutindeni, pentru ca aceştia să îşi regăsească şi să îşi consolideze relaţiile cu România (acces facil la piaţa muncii, la educaţie, la mediul economic; facilităţi pentru revenirea în ţară şi pentru consolidarea relaţiilor cu alte comunităţi româneşti; apărarea extinsă şi puternică a românilor care trăiesc şi muncesc în străinătate)
- Conservarea culturii şi identităţii comunităţilor româneşti din afara graniţelor. Promovarea tradiţiilor şi a valorilor autentice din România profundă.

10. O societate echitabilă, în care valoarea şi munca sunt promovate
Repere:
- Atragerea în sistemul public a cât mai multor tehnocraţi, din noile generaţii, oameni de succes în domeniile lor, pentru a contribui la reformele necesare unei Românii Puternice
- Depolitizarea administraţiei publice - strategie de profesionalizare a numirilor în funcţii publice
- Preluarea de către Stat a unui rol activ în integrarea pe piaţa muncii a vârfurilor generate de sistemul de educaţie (astfel încât statul să devină prima opţiune de angajare pentru cei mai buni absolvenţi ai sistemului public de educaţie).
"O nouă Mare Unire înseamnă progres pentru toţi. Doar aşa mândria de a fi români are sens şi conţinut", se afirmă în acest proiect care reprezintă viziunea lui Victor Ponta despre ce înseamnă un Preşedinte responsabil, aflat în slujba oamenilor, a naţiunii şi a interesului naţional.
Întregul program politic al lui Victor Ponta poate fi citit pe www.victorponta.ro

CITESTE SI Klaus Iohannis despre România lucrului bine făcut

 

CITESTE SI Decalogul Monicăi Macovei

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro