• asta a afirmat în cadrul unei vizite recente la Brăila, vicepreşedintele regional PNL, deputatul gălăţean Victor Paul Dobre, în legătură cu dezbaterile din Parlament pentru Codul Administrativ • liberalul a vorbit de peste 736 de amendamente depuse la acest proiect care se află în analiză într-o comisie specială • Dobre a avertizat că PSD-iştii încearcă să favorizeze angajările pe criterii politice, a unor persoane fără pregătire ceea ce va conduce la un dezastru în administraţie
Aflat în vizită la Brăila, vicepreşedintele regional al PNL, deputatul gălăţean Victor Paul Dobre a lansat un avertisment în legătură cu schimbările pe care social-democraţii vor să le facă la nivelul administraţiilor publice locale, prin Codul Administrativ. Acesta susţine că se încearcă politizarea excesivă a administraţiei. În calitate de vicepreşedinte al Comisiei speciale care se ocupă de acest proiect în Parlament, Dobre a afirmat că în ultima perioadă a participat la o serie de întâlniri cu diverse structuri asociative (primari de municipii, oraşe, comune, preşedinţi de judeţe, primarul general al capitalei, ANFP, ANI, Asociaţia Prefecţilor şi Subprefecţilor, dar şi alte instituţii), astfel că începând din această săptămână vor începe dezbaterile la Comisia pentru codul administrativ.
“Sunt depuse 736 de amendamente, dar încă nu s-a terminat procedura de depunere. Urmând ca după aceea să le discutăm pe fiecare, conform procedurilor parlamentare. Ceea ce vă spun ca poziţie de principiu a PNL, este că ne vom opune politizării. Eu cred că şi în momentul de faţă, din păcate, administraţia publică românească este excesiv politizată, cu rezultate care se văd. Multă incompetenţă, lipsă de profesionalism, nicio înclinaţie la unii funcţionari publici sau contractuali pentru ceea ce fac. Dar din varii motive, partidul, primarul, preşedintele sau mai ştiu eu cine l-a pus acolo ca să aibă o sinecură. PSD-ul, în buna lui tradiţie, încearcă pe fondul «să terminăm cu ipocrizia» şi mai ştiu eu ce, să dea posibilităţi mai ample diverşilor responsabili politici şi administrativi, ca să angajeze fără concurs, fără pregătire, fără experienţă, fără nimic. Vorba unui celebru preşedinte de judeţ: «aşa vrea pixul meu». Din acest punct de vedere probabil că dezbaterile vor fi destul de aprinse”, a anunţat Dobre.
Propuneri controversate au venit şi de la Asociaţia Municipiilor
Liberalul a mers pe aceeaşi linie subliniind că propuneri care ridică semne de întrebare au venit şi din partea Asociaţiei Municipiilor. Dobre a afirmat că printre altele se încearcă schimbarea regulilor la voturile din Consilii pe proiecte care necesită două treimi pentru a trece, tocmai pentru a favoriza majorităţile.
“Sunt nişte chestiuni, sunt variante, o serie de propuneri ale Asociaţiei Municipiilor. De exemplu, primarul să propună viceprimarul şi dacă nu iese unul sau două voturi, de abia atunci să funcţioneze posibilitatea şi altor forţe politice să facă propuneri. E o dezbatere pe tema votului cu două treimi. Să se limiteze. Astăzi priveşte tot ce înseamnă patrimoniu. Vor să fie numai pentru vânzare şi concesionare. Sunt foarte multe amendamente şi a altor grupuri parlamentare, nici nu le ştiu încă pe toate, urmează să fie depuse. Dar fondul cred că aici ar trebui să se refere. Există o tendinţă şi în a face din Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici numai o instituţie de avize şi sfaturi, deşi 20 şi ceva de ani au fost investiţii, programe cu Uniunea Europeană, cu Banca Mondială. Eu am această convingere că dacă România nu îşi asigură un corp administrativ profesionist e vai de ţara asta!”, a conchis Dobre.