• a fost o competiţie cu un număr foarte mic de concurenţi • “Traseul a fost foarte greu, s-a alergat pe macadam, printre cai sălbatici, Pădurea letea şi dune de nisip”, a declarat maratonistul brăilean
După mai multe tentative, toate sortite eşecului din cauza pandemiei de coronavirus, maratonistul Victor Ilie a reuşit în octombrie să participe, după mai bine de 6 luni, la o competiţie de maraton. Concursul s-a desfăşurat la Sulina şi s-a numit Maratonul “Delta Dunării”. Însă nu a fost un concurs cu mulţi participanţi la cursa tradiţională de 42 de kilometri. A fost un număr limitat de alergători, printre care şi brăileanul Victor Ilie. S-a alergat în grup. Iar în condiţiile impuse de organizatori, printre care s-a regăsit şi Ilie Roşu, nu s-a alcătuit un clasament. Traseul a fost unul dificil, deoarece s-a alergat pe macadam, însă peisajul a fost splendid, spune maratonistul brăilean.
“Înaintea maratonului au fost câteva serii de elevi care au participat la un cros. Noi am trecut Dunărea şi am alergat până la Periprava, am trecut prin cinci sate. Traseul a fost foarte greu, s-a alergat pe macadam, cu masaca sub bărbie, cu dezinfectant, pentru orice eventualitate şi trebuia să fii foarte atent pe unde calci, ca să nu-ţi scrînteşti gleznele. În afară de mine, au mai alergat Ilie Roşu, organizatorul acestui maraton, o persoană din Bistriţa Bârgăului, Florin Leonte care locuieşte în Letea, un sportiv din Galaţi, o fetiţă de 11 ani care a alergat doar jumătate din cursă. Nu au fost mulţi, s-a alergat în grup şi nu s-a alcătuit un clasment. Premierea s-a făcut pe vasul Vrancea. S-a organizat şi o masă pescărească la Letea”, ne-a declarat maratonistul brăilean.
Victor Ilie: “Un traseu interesant”
“Ca traseu, însă, a fost foarte interesant, am alergat printre cai sălbatici, pe lângă Pădurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, pe lângă lacuri şi dune de nisip. La întoarcere le-am vizitat. Primul a fost Lacul Nebunu de lângă Periprava, iar pe o cruce acolo scrie că s-a format în noaptea de Paşti din anul 1970. Pădurea Letea este ceva deosebit. Ea este înconjurată cu gard ca să nu se fure lemnul de acolo. Din cele peste 5000 de hectare, doar jumătate sunt împădurite, restul fiind ocupat de dune şi depresiuni cu vegetaţie de stepă, din când în când întrerupte de pâlcuri mici de copaci şi tufişuri. Locuri frumoase pe care nu le mai văzusem până acum, cu toate că aceasta a fost cea de a treia ediţie la care am participat. Din cauza pandemiei de coronavirus traseul s-a schimbat şi aşa am avut şi eu ocazia să alerg pe lângă cai sălbatici”, a mai spus Victor Ilie.
Maratonul Bucureşti, alergat pe Faleza Brăilei
Înaintea competiţiei de la Sulina, Victor Ilie a ajuns în capitală pentru a lua startul la ediţia a 13-a a Maratonului Bucureşti. Maratonistul brăilean a primit numărul de concurs dar cu câteva ore înaintea startului a aflat că acestă competiţie s-a anulat. Pentru că a participat până acum la toate ediţiile acestui maraton, Victor Ilie, cu acordul organizatorilor, care i-au permis să păstreze numărul de concurs, a alergat cursa pe Faleza Dunării şi apoi a raportat la Bucureşti timpul realizat.
“Maratonul Bucureşti a fost cu ghinion. Am ajuns în capitală, am primit numărul de concurs dar în ultimul moment a fost anulat. Nu înţeleg de ce. Era o competiţie la care trebuiau să participe în afară de sportivii veterani, şi cei în activitate, cursa reprezenta un criteriu de selecţie pentru Olimpiada din 2021. Aprobată în primă fază de Guvernul României, compatiţia s-a anulat înainte de a se da startul. Şi atunci, cu acordul organizatorilor, am alergat pe Faleza Brăilei. Am participat la toate ediţiile şi nu voiam să o ratez pe cea de a 13-a”, a explicat Victor Ilie.
În 2020, atletul veteran cu cele mai multe maratoane bifate din România, brăileanul Victor Ilie, s-a clasat pe locul al 2-lea la maratonul din Bahamas, pe poziţia a 3-a la cel din Trinidad Tobago. În România a luat startul la maratonul Zăpezii şi la Mărăşeşti. Maratonistul brăilean are în plan să participe în această lună la maratonul de la Varna.